Conferința lui Messi

În jurul orei 13:00 atenția lumii fotbalului s-a îndreptat către transmisiunea live a canalului BarcaTV, unde Lionel Messi avea să facă primele declarații publice după șocul generat de anunțul clubului de acum câteva zile, cum că Messi nu poate rămâne jucătorul Barcelonei din cauza unor reglementări ale ligii profesioniste de fotbal din Spania.

La prima vedere, conferința ținută de Messi a clarificat situația, însă dacă ne uităm în detaliu la ce s-a spus, am putea spune că unele întrebări în legătură cu condițiile în care se realizează această despărțire rămân deschise.

Conferința lui Messi
Messi în lacrimi la conferința de presă

Detaliile tehnice ale problemei

Liga Spaniolă a impus o limită a sumei totale a salariilor cluburilor, calculate separat pentru fiecare club în funcție de veniturile acestora. Situația actuală la Barcelona este că ei trebuie să reducă suma aceasta a salariilor cu aproximativ 200 milioane de euro pentru a înregistra contracte noi. În aceste condiții Messi nu ar fi putut fi înregistrat astăzi ca jucător al Barcei, indiferent de reducerea salarială pe care ar fi acceptat-o. Teoretic acesta ar fi putut să se antreneze cu clubul catalan până când s-ar fi găsit o soluție, dar Juan Laporta a refuzat această posibilitate datorită, aparent, asigurărilor în cazul în care Messi ar fi pățit ceva la un antrenament. La această situație s-a ajuns datorită expirării contractului lui Messi la finalul lunii iunie, el fiind considerat astfel jucător nou pentru club din punct de vedere administrativ.

Dacă ne întrebăm cum s-a putut ajunge la această situație dezastroasă din punct de vedere financiar pentru un club de o asemenea anvergură și cu atât succes și atâți fani care contribuie financiar, există două explicații. Una ar fi clară, și anume reducerea veniturilor din cauza pandemiei. A doua explicație are legătură cu proiectul Super Ligii și un indiciu dat chiar de fostul președinte al clubului, Josep Maria Bartomeu. În toamnă, acesta a fost înlăturat după un conflict chiar cu Messi, care nu putea accepta direcția în care clubul se îndrepta alături de controversatul președinte și fusese chiar pe punctul de a pleca. În momentul în care președintele a demisionat, ne-a lăsat un indiciu despre felul cum avea el de gând să scoată clubul din dezastrul financiar în care chiar el l-a adus prin deciziile catastrofale pe care le-a făcut. A spus așa: „Barcelona și-a dat deja acordul să participe în Super Liga Europei.” Prăbușirea acestui plan a lăsat Barca descoperită și s-a ajuns aici.

Conferința lui Messi
Fostul președinte al Barcelonei, Josep Maria Bartomeu

Detaliile conferinței

Conferința de astăzi a inclus câteva întrebări cheie:

Jurnalist: Ce s-a întâmplat? Care este varianta ta a celor întâmplate?

Messi: S-a întâmplat ce a spus și Laporta. Ne-am înțeles la contract și ambele părți doreau să semneze dar, în ultimul moment, nu s-a putut. Anul acesta am vrut să rămân. Am făcut tot posibilul dar clubul nu a putut să o facă din cauza La Liga.

[…]

Jurnalist: Ce părere ai despre președintele La Liga, Javier Tebas?

Messi: Nu știu. L-am întâlnit de câteva ori și nu am nimic de spus în legătură cu el pentru că nu îl cunosc și nu am vreo problemă cu el. Tot ce știu este că La Liga nu ne-a dat voie să semnăm contractul.

[…]

Jurnalist: Făcând o comparație fotbalistică, ai fost întotdeauna un jucător care a luptat cu Barcelona până în ultimul minut al fiecărui meci, reușind uneori să câștigați în ultimul moment. Perioada de transferuri și perioada în care pot fi înregistrați jucători nu a ajuns la final. De ce nu încerci să joci si acest meci până la final, până în momentul în care nu va fi posibil să mai faci ceva?

Messi: Clubul are o datorie mare, nu este posibil. Să tot prelungim situația ar face lucrurile și mai complicate. Trebuie să mă gândesc și eu la viitorul meu, la cariera mea și la ce trebuie să fac de acum încolo.

Jurnalist: Poate sună nebunesc, dar ai încercat să preiei controlul și să încerci să rămâi, indiferent de condițiile oferite?

Messi: Cum am mai spus, am făcut tot posibilul să rămân și nu s-a putut. Nu am mai multe de spus în direcția asta, pentru că nu mai este altceva de spus. Am făcut cu toții tot ce am putut.

[…]

Jurnalist: A existat posibilitatea de a îți reduce salariul până la punctul la care să fie respectate limitările ligii sau a fost imposibil?

Messi: Am oferit să îmi fie redus salariul la jumătate, iar clubul nu mi-a cerut nimic mai mult. Așa cum am spus, am făcut tot posibilul.

Chiar nu exista nici o soluție?

Un lucru care iese clar în evidență din felul în care Messi răspunde la întrebări, este faptul că evită să intre în detalii în legătură cu soluțiile care s-au căutat pentru ca el să rămână. Jurnaliștii chiar au insistat pe această pistă, încercând să scoată un răspuns mai clar din partea lui, dar s-au lovit de fiecare dată de același răspuns repetitiv: „am făcut tot posibilul”.

Unele lucruri care nu prea se leagă la o analiză mai atentă ar fi legate de declarațiile lui Laporta. Acesta a spus, printre altele, că Barcelona se află într-o criză financiară mult mai gravă decât și-ar fi imaginat. Însă dacă ai găsi o soluție să îl păstrezi pe Messi nu ar ajuta asta defapt să îți rezolvi problema? Adică problema financiară a dus la blocajul din partea La Liga, dar dacă s-ar găsi o soluție administrativă, rămânerea lui Messi ar ajuta cel mai probabil clubul să iasă din impas, nu l-ar încurca, având în vedere că doar vânzările de tricouri i-ar asigura un salariu de 25 milioane de euro. Să nu mai vorbim de valorile sponsorizărilor care vor scădea probabil după plecarea lui.

Laporta a mai declarat că nici un jucător sau personaj individual nu este mai important decât clubul, dar păstrarea lui Messi nu ar fi fost oare un beneficiu uriaș chiar pentru club? Atunci ar fi trebuit ceilalți jucători poate să se gândească fiecare individual dacă nu pot face ceva ca Messi să rămână. Sunt jucători în echipă care au dezamăgit și sunt plătiți cu zeci de milioane în continuare. Nu ar fi trebuit ei să se sacrifice în locul celui bun jucător?

Conferința lui Messi
Președintele Barcelonei, Juan Laporta

Més que jo

Într-un clip de prezentare a echipamentelor de deplasare ale echipei, clip care a apărut pe BarcaTV imediat după încheierea conferinței lui Messi, jucătoarele Barcei repetau cuvintele „més que jo” (mai mult decât mine), cu referire la motto-ul clubului catalan „més que un club” (mai mult decât un club). De asemenea, cu puține momente înainte să înceapă conferința, a apărut un clip cu Pedri care alegea cei mai buni jucători din istoria Barcei, pe compartimente, iar acesta îl alege în atac pe Ronaldinho în loc de Messi, deși este coleg de echipă cu acesta din urmă și avea doar 5 ani când Ronaldinho părăsea Barcelona. Poate că merg prea departe, dar ar putea fi indicii că Messi nu era iubit chiar de toată lumea la club, iar faptul că clubul s-a învârtit în jurul lui, ca în jurul unui dictator pe alocuri, e posibil să fi deranjat pe unii acolo.

În condițiile în care liga impune anumite limite asupra salariilor unei echipe, iar clubul în situația actuală este peste această limită, o soluție ar fi putut fi și reducerea proporțională a salariilor tuturor jucătorilor care vor să fie la club până la punctul la care limita ar fi fost respectată (inclusiv Messi și noii veniți vara asta). Evident că în aceste condiții, toată echipa ar fi trebuit să accepte noi reduceri după ce acceptaseră deja o dată acest lucru. Un calcul simplu care ne spune că reducerea de la aprox. 600 milioane de euro, la aprox. 400 milioane de euro, este de 33%, ar însemna că toți jucătorii ar fi trebuit să accepte un salariu cu 33% mai mic, și Messi ar fi putut rămâne. Chiar și Messi ar fi putut accepta și mai puțin de acei 50% și cred că ar fi făcut-o dacă Barca ar fi rezolvat problema cu ceilalți jucători.

Cristian Geambașu sugera chiar că Messi ar putea juca pe gratis și problema s-ar rezolva. La urma urmei, având în vedere că jucătorul argentinian a câștigat vreo 250 milioane de euro numai din salariu și bonusuri în ultimii 5 ani, nu cred că l-ar fi afectat cu absolut nimic pe plan personal dacă ar fi făcut asta, mai ales că face probabil încă pe atât din contracte de publicitate. Nu ar fi fost un gest așteptat de nimeni. Nimeni nu se va supăra pentru că nu a făcut asta. Dar ar fi fost un gest Messi(anic), o palmă dată capitalismului acesta agresiv și un semnal important pentru oamenii de pretutindeni că nu banul te face, ci tu îl faci pe el. Ar fi fost o șansă pentru el să rămână în istorie, nu numai a fotbalului sau a sportului. O șansă să educe. Întrebările unor jurnaliști păreau să bată unpic în direcția asta, dar așa ceva nu se poate induce. Gestul ar fi trebuit să vină de la el.

Messi rămâne o legendă uriașă a fotbalului, dar putea fi mai mult.

P.S.: În legătură cu următoarea destinație, Messi a atribuit zvonul dat ca sigur de atât de mulți jurnaliști, în legătură cu Paris Saint Germain, unor glume făcute de el cu prieteni pe care îi are la echipa din Paris. Nu a negat însă că acest club este o posibilă destinație.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Un comentariu la “Més que jo – Conferința enigmatică a lui Messi”

    • […] 10. Lionel Messi a susținut ieri o conferință de presă, după ce FC Barcelona a anunțat că se va despărți de jucătorul argentinian, după 21 de ani, din motive financiare. Nu s-au aflat mai multe decât în zilele precedente, dar a fost pus accentul pe regretul despărțirii, iar în legătură cu următoarea destinație, Messi nu a dat niciun nume sigur, nici măcar Paris Saint Germain. (Tackle.ro) […]