„Acesta a fost întotdeauna obiectivul”, a explicat DeAndre Yedlin, americanul cu 27 de apariții pentru Newcastle anul acesta.

„Din ziua în care sezonul a început, ne-am așteptat să câștigăm fiecare meci. A fost o presiune foarte mare și a fost greu uneori.

„Evident, există multă bucurie în ceea ce privește rezultatul și câștigarea promovarii. O să ne bucurăm. Dar sentimentul suprem este probabil de ușurare. „

Retrogradarea coțofenelor nu a generat sentimente de furie sau tristețe, ci mai degrabă speranță și optimism. Victoria, 5-1, cu Spurs la ultimul meci acasă din sezonul 2015/16 și confirmarea lui Benitez pentru anul în curs au fost refugiul suporterilor și speranța că tot răul poate fi spre bine.

Rafa Benitez a schimbat complet mentalitatea de pe Tyneside. Norul toxic al dezamăgirii care plutea deasupra clubului s-a evaporat și a fost înlocuit de un sentiment de speranță și entuziasm pentru ceea ce urma.

Newcastle a avut cea mai bună echipă din Championship, cel mai mare buget, cel mai mare stadion, cel mai bun antrenor și cei mai multi suporteri. Promovarea era deja obținută și doar timpul era măsura ce definea reîntoarcerea în Premier League.

Înfrângerile din primele două meciuri, cu Fulham și Huddersfield au fost un reality check pentru echipă și au înfrânat devreme așteptările suporterilor care își doreau un record de victorii pentru Championship.

Numeroasele meciuri spectaculoase, reveniri de scor sau serii de victori au fost umbrite de înfrângeri în acele partide pe care toată lumea le vedea câștigate și puteau asigura un parcurs en fanfare. Inconstanța a devenit principalul adversar în lupta pentru titlu (și Brighton, dar nu i-am urmarit atent). Newcastle și-a facut munca grea prin cedarea gratuită a unor puncte  în jocurile decisive.

De ce o echipă de statura și pedigree-ul celor de la  Newcastle, care se bucură de resurse, de un manager de clasă mondială și o medie record de fani în tribune, a ajuns să se lupte cot la cot cu echipe de duzină într-o ligă pe care păreau să o domine fără probleme? Nu poate fi ignorat faptul că Championship-ul este un campionat diferit. Diferit față de eleganța tactică din Serie A, supremația tehnică din La Liga sau chiar de spectacolul din Premier League.

Championship este un un maraton de disciplină și muncă, în care câștigătorii sunt perseverența si constanța.

În Championship dai peste  o multitudine de stiluri de joc, flexibilitate tactică, formații, deplasări lungi, stadioane și experiențe diferite de joc. Vorbind despre experiența în Championship, Benitez a declarat:

Sigur, acum sunt un antrenor mai bun decât la începutul sezonului. Învăț în fiecare zi. Un lucru care te îmbunătățește ca manager sunt experiențele. Învăț atât de mult – tactici, PR, management , totul pentru că aici este atât de diferit.

Tactica, evident, trebuie să se schimbe și cu atât de multe jocuri, nu am intalnit această situație de ani de zile.

Jucăm împotriva unor echipelor cu un fotbal directe, echipele care trec peste constructie dar si echipe care joacă cu  trei , cinci , chiar opt fundasi!

În fiecare săptămână, de două ori pe săptămână, trebuie să ne  adaptam și să  schimbam și trebuie să facem acest lucru fără a avea timpul pe care ni-l dorim sa pregatim astfel de partide.

Acesta a fost și motivul pentru care Benitez a cerut un număr atât de mare de jucători în perioada de transferuri: 12 achiziții în valoare de 54.74 de milioane de Lire.

Benitez l-a lăudat pe Daryl Murphy, jucător de 33 de ani, adus pe parcursul verii pentru 3,5 milioane de Lire de la Ipswich. Internaționalul irlandez a fost rezervă pentru Gayle și Mitrović în acest sezon, oferind în același timp  know-how pentru Championship.

Nu doar vârsta este importanta ci și calitatea și experiența sa în Championship.

Avem nevoie  de jucatori care pot gestiona astfel de situații, care sa stie în minutul 94 al unui joc când trebuie să păstraze mingea și să nu ofere sanse adverasarilor șansa de a juca o minge lungă.

Jucătorii cu această experiență pot ajuta.

Ai nevoie de un echilibru între  jucători tineri, si cei cu experiență.

Newcastle a fost un gigant care s-a chinuit să nu adoarmă. S-a trezit cu 3 etape înainte de final și a văzut Brighton-ul lui Chris Hughton la 7 puncte deasupra. Benitez a făcut  încă o magie, o remontada caracteristică și a câștigat ultimele 3 partide și titlul în Championship. Newcastle nu a defilat, a avut parte de etape fără victorii dar la final, cand a tras linie si a facut calculul a observat ca a adunat al treilea cel mai mare punctaj din ultimii 10 ani în Championship:

88p Sunderland 2006/07
81p West Brom 2007/08
90p Wolves 2008/09
102p Newcastle 2009/10
88p QPR 2010/11
89p Reading 2011/12
87p Cardiff 2012/13
102p Leicester 2013/14 (locul doi Burnley, cu 93)
90p Bournemouth 2014/15
93p Burnley 2015/16
94p Newcastle 2016/17

A fost anul lui Gayle. Atacantul aruncat de Pardew a înscris cu 6 goluri mai puțin decât prima retrogradată de anul acesta din Premier League, Sunderland (22 de goluri pentru Gayle). A devenit primul jucător care marcheaza mai mult de 20 de goluri într-un sezon pentru Newcastle de la Alan Shearer. Ajutat de Jonjo Shelvey (5 goluri și 9 pase de gol) și Ritchie (12 goluri si 8 pase de gol).

Newcastle nu ar fi trebuit să retrogradeze. Trebuia să câștige mai clar campionatul pentru că a avut jucatori mai buni decât cei ai adversarelor? NU. Aceștia nu îți garantează nimic. Vezi Aston Villa și Norwich. Rafa și Newcastle au fost programați cu un singur scop și au livrat: promovarea.

Cu fanii alături si cu Rafa la cârma, se pot lăuda cu un pachet atractiv pentru a atrage autografele unor noi jucători. Mike Ashley a renunțat, pentru moment, la obiceiurile sale și pare ca îl asculta pe Benitez.

Newcastle trebuie să se întăreasca în vară.  Vor avea nevoie de o remaniere a lotului pentru a se pregăti pentru scena Premier League. Va fi nevoie de toată experiența lui Benitez pentru a lucra la o altă poveste de succes pe Tyneside despre cum să lupti cu Guardiola, Conte sau Mourinho.

  So long,  farewell..

Dacă vă plac articolele de pe site, ne puteți urmări pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube.

Mihai n-a vrut să-și completeze profilul, așa că l-au completat colegii de redacție. Pasionat de cricket și oină, fan Margareta Pâslaru și Sofia Vicoveanca, entuziast al goblenului. Președintele fan-club-ului Shane Cojocărel. "Ianoși e regele miștoului cum Jean Pădureanu era regele blaturilor" - apreciere de Dan Dracea, din aprilie 2019.

    2 replies on “Newcastle și Rafa Benitez revin în Premier League. Povestea promovării din Championship, după doar un sezon!”

    Comments are closed.