Și-l mai amintește cineva pe Bebeto? Cititorii seniori cu siguranță îl mai știu pe atacantul campion mondial în ’94 și vice-campion mondial în ’98 cu Brazilia. E un jucător pe care eu mi-l aduc aminte cu drag din copilăria mea cu ochii pe fotbal la televizor, era genul de personaj pe care încercam să-l imităm pe maidan. Alături de Romario, Dunga și Mauro Silva, Bebeto e sinonim în mintea mea cu începuturile pasiunii pentru fotbal, cu Brazilia de la World Cup ’94.

Bebeto a jucat în Brazilia la Flamengo și Vasco da Gama , apoi a devenit idol în Spania, la Deportivo La Coruna (86 de goluri în 131 de partide!) și s-a întors în Brazilia, trecând pe la Cruzeiro, Botafogo și, din nou, Vasco Da Gama. A ajun și prin Japonia, Mexic și în Arabia Saudită înainte să-și încheie o carieră fabuloasă, cu medie de peste un gol la două meciuri, atât pentru echipele de club, cât și pentru naționala Braziliei (39 de goluri în 75 de meciuri).

Modul cum sărbătorea marcare unui gol e iconic până în zilele noastre: Bebeto își „legăna bebelușul” proaspăt sosit în familie.

Pe 9 iulie 1994, Brazilia învingea, în sferturile World Cup, Olanda. „Portocala mecanică” era pe-atunci antrenată de Advocaat, îl avea pe Ronald Koeman (managerul de azi al lui Everton) căpitan, la mijloc juca legenda lui Ajax și a Milanului, Frank Rijkaard, iar în atac viitoarea legendă a lui Arsenal, Dennis Bergkamp. 3-2 a fost atunci, cu al doilea gol al brazilienilor, înscris de Bebeto, proaspăt tată a unui băiat, născut cu doar două zile înainte. De acolo a început celebrararea sa faimoasă.

Pentru tinerii noștri cititori, dar și pentru nostalgici, iată despre ce vorbesc:

Băiatul lui Bebeto, cel căruia îi era dedicată bucuria brazilianului, pe nume Mattheus de Andrade Gama Oliveira are azi 22 de ani și i se spune Mattheus. Nu-i de mirare că e fotbalist.

Nu a reușit să-și facă un nume în Brazilia, unde a purtat culorile lui Flamengo în 20 de meciuri, fără să înscrie și părea că nu va călca pe urmele tatălui său când a ales să joace la modesta Estoril din prima ligă portugheză. După 6 goluri și 12 pase decisive în 73 de meciuri pentru Estoril, lui Mattheus i-a venit rândul să facă pasul către un club ambițios, același care i-a dat fotbalului pe Luis Figo, Cristiano Ronaldo și, mai recent, pe talentatul Eric Dier de la Tottenham Hotspur.

Mattheus aka „Bebetinho” a semnat pe 15 mai 2017 cu Sporting Club Portugal, cu o clauză de reziliere de 60 de milioane de Euro.

Concluzia? Legănați-vă copiii! (ușurel, ușurel)

Sursa foto: DailyMail.co.uk (Bebeto), Twitter.com/PortuGoal1 (Mattheus).

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Un comentariu la “Tată și fiu: Bebeto și Mattheus”