Luna aceasta se fac 10 ani de când Phil Jagielka a semnat cu Everton și a devenit stâlpul apărării ”Caramelelor”. Câți își mai aduc aminte însă că Phil s-a consacrat ca mijlocaș central? Sau că a evoluat de trei ori chiar pe postul de portar pentru Sheffield United, reușind o paradă de zile mari în fața lui Van Persie?  

Atât fanii lui Sheffield United cât și cei ai lui Everton îl vor aprecia pentru totdeauna, indiferent ce se va întâmpla pe final de carieră, însă pentru clasa și angajamentul său, englezul merită să fie amintit de toți iubitorii fotbalului britanic.

”Cream always rises”

Cei din Sheffield l-au văzut pe Phil Jagielka prima dată jucând pe când acesta avea 17 ani, împotriva lui Swindown Town, în ultima etapă a sezonului 1999-2000. Nu a durat mult până când cei din  South Yorkshire și-au dat seamă ce talent au în echipă. ”Jags” a progresat rapid, semnând primul contract de jucător profesionist chiar a doua zi de la debutul în prima echipă, pentru ca ulterior, să bifeze 38 de apariții pentru Sheffield United în primii doi ani, în mare parte ca mijlocaș central dar și ca fundaș lateral sau chiar ca portar.. De-a lungul anilor, Neil Warnock l-a descris de nenumărate ori pe ”Jags” ca fiind ”noul Patrick Viera” sau succesorul lui Gary Neville în naționala Albionului.

În sezonul 2002-2003, Phil a început să atragă atenția cluburilor din afara Sheffield-ului. În acel an, ”The Blades” au terminat First Division (actualul Championship) pe locul 3, pierzând în finala play-off-ului cu Wolverhampton și ajungând până în semifinalele Cupei Angliei și Cupei Ligii.

Puțini fani ai lui Sheffield United vor uita vreodată cele două goluri marcate de Phil în acel an: o torpilă de la mare distanță cu rivalii din Yorkshire și un șut fantastic cu Leeds United în Cupa Ligii. Dacă vă este greu să vi-l imaginați pe Jagielka în postura de mijlocaș box-to-box, urmăriți acest video.

Ofertele începeau să curgă pentru Jagielka la adresa clubului, culminând cu o sumă ce ar fi reprezentat un transfer record pentru Sheffiend United, 6 milioane de lire sterline din partea lui Leeds.  West Ham, Wigan și Bolton toate l-au ofertat și ele pe Jagielka un an mai târziu, dar englezul a rămas la club. Loialitatea i-a fost eventual răsplătită în 2006 când United avea să reușească în sfârșit promovarea în elita fotbalului britanic: ”Jags” avea să fie numit Championship Player of the Year și nu mai avea să dureze mult timp până când avea să primească premii și pentru evoluțiile din prima divizie.

Debutul în Premier League nu avea să fie însă unul facil. Cu doar două puncte obținute în primele șase partide, golul fantastic reușit în prelungiri cu Middlesbrough va rămâne în amintirea suporterilor mult timp. Reușita lui ”Jags” nu doar că a fost una superbă, dar a și dat speranță tuturor că United poate rezista în primul eșalon.

Fie că era distribuit la mijloc sau în apărare, Jagielka impresiona de fiecare dată, însă nimeni nu se aștepta că o va face și atunci când se va afla între buturi. Jumătatea de oră din partida cu Arsenal din decembrie 2005 avea să fie un eveniment remarcabil în cariera englezului. Tunarii erau conduși de Sheffield cu 1-0, când Jagielka a preluat mănușile de portar de la accidentatul Paddy Kenny.

Phil Jagielka a jucat și portar!

Cu Van Persie și Fabregas în teren, puțini s-au așteptat la un ”clean sheet” din partea lui Phil, dar englezul a avut câteva intervenții remarcabile, păstrând scorul intact pe tabela de marcaj. Jagielka a mai intrat în alte trei ocazii în poarta lui Sheffield, iar într-o perioadă în care în fotbalul englezesc pe banca de rezerve puteau sta doar cinci jucători, a reușit în câteva rânduri chiar să-l convingă pe Neil Warnock să nu mai numească un portar pe bancă.

”Jags” își amintește cu zâmbetul pe buze de acea perioadă:

“I’ve always enjoyed playing in goal. When we’ve had five-a-side before training at Sheffield United and the keepers are doing their training separately I would always go in. … It’s not very often your goalkeeper goes down, but when you are playing Arsenal at home, you are doing well, you go 1-0 up and then Paddy Kenny pulls his groin and everyone looks at you, you cannot help but laugh.”

Prestațiile lui Jagielka nu aveau însă să reușească să o țină pe Sheffield United în Premier League, iar la finele sezonului, ”The Blades” se întorceau în Championship. Nu avea să fie și cazul lui Phil, acesta semnând pentru Everton, în schimbul a 4 milioane de lire sterline.

Erou la două cluburi diferite

”Jags” a adunat în total 287 de apariții în tricoul lui Sheffield United, primind de trei ori trofeul de ”Player of the Year”, o dată ”Championship Player of the Year” și de două ori ”PFA Team of the Year”, fiind fără îndoială jucătorul emblemă al lui Sheffield United în epoca modernă a fotbalului.

Între timp, Phil a adunat zece sezoane la Everton, câștigând respectul tuturor celor de pe Goodison și devenind căpitanul clubului.”Ghinionul” lui Jags e că a fost contemporan cu ”coloșii” Sol Campbell, Vidic, Ferdinand, Terry, fiind oarecum în umbra acestora în amintirea iubitorilor de Premier League,

Căpitan din 2013, Jagielka a adunat 355 de apariții pentru Everton și a primit de două ori premiul de ”Player of the Season”.  Iar cum anticipa Neil Warnock, Phil avea să devină și un om important în națioanala Angliei, bifând 40 de selecții și devenind primul jucător din istoria lui Everton care a purtat banderola de căpitan la echipa națională. ”Jags” nu și-a pierdut nici șutul puternic ce-l scotea în evidență în primii săi ani la Sheffield, golul egalizator din ultimul minut al derby-ului cu Liverpool din 2005 fiind un moment memorabil din istoria recentă a Premier League.

Singurul regret al lui Phil Jagielka e că nu a reușit să câștige un trofeu important în cariera sa, finala de FA Cup pierdută 2-1 cu Chelsea fiind poate momentul în care a fost cel mai aproape de a pune mână pe o Cupă.

Fără îndoială, atât fanii lui Sheffield United cât și cei ai lui Everton îl vor iubi pentru totdeauna pe ”Jags”, însă devotamentul și spiritul arătat în teren ar trebui să-i facă pe mult mai mulți iubitori de fotbal să-l admire pe Phil Jagielka.

Sursa foto: breadandbutterfootball.com, caughtoffside.com

Surse:

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube  pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *