Răzvn Pîrvu debutează pe Tackle.ro cu previziunile lui din presezon pentru Arsenal.

Până să ajungem la tunuri, să recapitulăm ce s-a întâmplat recent pe câmpul de luptă. Unai Emery pleacă la drum pentru al doilea său sezon, după moștenirea lăsată de Wenger. Campionatul precedent a fost unul destul de fluctuant.

Sezonul trecut, deși au adunat 70 de puncte (cu 7 mai multe decât în ediția 2017/18), tunarii au înscris 73 de goluri, cu unul mai puțin decât în stagiunea precedentă. Din nefericire, au încasat exact același număr de goluri, adică 51.

A ieșit Wenger, a intrat Emery, dar cumva tabela a rămas neschimbată. Ok, nu e locul 6, ci locul 5, dar rezultatul în final este același – ratarea locului de Champions League. E clar că misiunea lui Emery va rămâne cel puțin la fel de grea și în al doilea său sezon pe Emirates. Dar, până să ajungem la noul sezon, să vedem plusurile și minusurile campaniei trecute, după obișnuită tradiție Tackle.

Tot ce trebuie să știi despre noul sezon din Premier League, găsești în seria Previziuni din presezon.

Plusuri

  • Cu cele 73 de goluri (35 marcate de Aubameyang & Lacazette), Arsenal a avut al 3-lea atac din Premier League după City și Liverpool.
  • Au dat unul din golgheterii campionatului, prin Aubameyang, cu 22 de goluri.
  • Au jucat finală Europa League, specialitatea lui Emery.

Minusuri

  • Au încasat 51 de goluri; doar diavolii din Manchester au încasat mai multe goluri (54) dintre echipele din top 9
  • Au avut de multe ori evoluții dezastroase în defensivă, care s-au soldat cu câteva înfrângeri dureroase, mai ales în deplasare (5-1 la Liverpool/ 3-0 la Leicester/3-1la Wolves)
  • Au avut șanse reale să termine pe loc de Champions League, dar inconstanța și rezultatele slabe în deplasare i-au făcut să termine în afara top 4, pentru al 3-lea sezon consecutiv.
  • Emery nu a găsit un sistem stabil de joc. A oscilat între 4-3-3, 4-2-3-1 și chiar 3-5-2.

Înainte de start: perioada de pregătire și transferuri

În meciurile de pregătire, Arsenal s-a descurcat chiar bine. Dacă în primele 2 amicale împotriva unor echipe mai mici, au jucat cu tineri, rezerve, ori jucători împrumutați în sezonul trecut, în confruntările următoare, cu adversari importanți (Bayern, Fiorentina, Real Madrid, Lyon) Emery a așezat în teren o echipă mai solidă, care s-ar putea apropia de formula standard pentru sezonul viitor.

Vezi aici toate transferurile verii din Premier League.

Dintre tinerii implicați în meciurile din presezon, s-au evidențiat Eddie Nktiah (marcator a 3 goluri), Joe Willock și Bukayo Saka. Toți cei menționați sunt produși de Academia clubului. În afară de tinerii din Academie și jucători întorși după împrumuturi, Arsenal a făcut și 4 transferuri confirmate până acum:

  • Dani Ceballos (23 ani); împrumut pe un an de la Real Madrid. Spaniolul e un mijlocaș central tehnic și mult mai matur în joc decât o arată vârsta. Cu siguranță Dani se va afla printre tiulari și poate fi înlocuitorul direct pentru Ramsey, cel puțin pe termen scurt.
  • Gabriel Martinelli (18 ani); brazilian, extremă stânga, adus de la Ituano. Pare un jucător exploziv, dar cred că este mai degrabă “one for the future”.
  • William Saliba (18 ani); singurul fundaș transferat până acum, care însă se întoarce la Saint-Etienne sub formă de împrumut pentru un sezon.
  • Nicolas Pepe (22 de ani); adus de la Lille, după un sezon de senzație în fotbalul din Franța, ivorianul a scos din vistieria tunarilor aproximativ 72 de milioane de Lire. Rămâne de văzut cum va reuși Emery să creeze coeziune într-un posibil trio extrem de tehnic, în atac: Lacazette, Aubameyang, Pepe.
Transferul lui Pepe la Arsenal este cel mai scump din istoria clubului. No pressure!

Pe lângă cei 4 recruți, se discută intens despre scoțianul Kieran Tierney, încă de la începutul perioadei de transferuri. La un moment dat, se zvonea că diferența dintre Arsenal și Celtic în evaluarea jucătorului e de 2-3 milioane. Încă mai există speranțe că va ajunge pe Emirates până pe 8 August, dar destul de reținute.

Că să îmbuneze relația cu fanii, cel puțin cei nostalgici, familia Arsenal s-a îmbogățit și în afară terenului, cu Freddie Ljunberg, promovat că asistent al primei echipe și Edu ca director tehnic, ambii foști jucători importanți în perioada de glorie a tunarilor.

Arsenal a primit și câteva lovituri în această vară.

  • Plecarea lui Ramsey lasă un gol atât în echipă, cât și în sufletele suporterilor, chiar dacă se știa despre alegerea sa încă din timpul sezonului trecut.
  • A două lovitură, poate mai importantă și total neașteptată, a venit chiar de la căpitanul din ultimii ani, Laurent Koscielny. Acesta a cerut să i se rezilieze contractul și să fie lăsat să plece că jucător liber. Această situație, coroborată cu lipsa alternativelor de calitate în centrul apărării, vor contribui decisiv la deznodământul sezonului viitor. Koscielny a aterizat în cele din urmă în Franța, la Bordeaux, iar despărțirea de suporteri a fost cel puțin una ciudată.

Cum arată viitorul?

Nu foarte strălucit în acest moment. Dacă tunarii țintesc depășirea uneia dintre rivalele londoneze în drumul lor spre top 4 și ar avea câteva argumente să facă asta, pericolul poate vine și din spate. Leicester, Wolves, Everton (asta e ordinea exactă în mintea mea) sunt amenințătoare și cu siguranță vor mai mult decât sezonul recent încheiat.

Dacă vor să diminueze din importanța jocului defensiv, elevii lui Emery chiar vor trebui să fie protagoniști, așa cum el declara încă de la instalarea pe banca echipei. Chimia dintre Aubameyang și Lacazette, ajutați și de o linie mediană creativă, cel puțin aparent, cu siguranță ajută, dar nu e suficent. Emery trebuie să găsească o formulă stabilă de joc și o să încerc și eu să îl ajut puțin.

Cred că va încerca un 4-3-3, care se poate transforma în 4-3-1-2 sau 4-2-1-3 (cu Pepe). Am auzit o declarație de-a lui Emery, în care spunea că ar vrea o linie cu 4 fundași:

Portar: Leno – Cred că nu e loc de vreo dezbatere aici.

Linia de fund: *Bellerin (Maitland Niles) – Sokratis – Chambers – Monreal .

Linia de mijloc: Xhaka – Torreira – Ceballos (Willock poate să fie și el prezent în câteva meciuri)

Linia de atac: Aubameyang – Lacazette – Pepe *(Ozil)

*Ozil poate juca și în spatele vârfurilor într-o formație 4-3-1-2

În afară de aceștia, probabil Nketiah o să aibă un rol mai important și la fel și Guendouzi, Iwobi sau Elneny. Pe Mkhitaryan îl văd mai puțin prezent decât în sezonul trecut.

Arsenal are perspective pentru a termina cu un loc mai sus decât sezonul trecut, dar fără o infuzie serioasă în defensivă nu poate spera la mai mult de locul 4. Îi consider norocoși dacă vor asculta imnul Champions League pe Emirates în 2020 și mai degrabă cred că vor auzi tot imnul Europa League.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *