” Sir Alex Ferguson, I remember he called me and Wazza (Rooney) over one day and said ‘look at this kid, he’s better than you Rooney when you were a kid, he’s better than you Rio, better than Ryan Giggs when you were kids. This is the best kid you will ever see’ „

Vorbele de mai sus îi aparțin lui Rio Ferdinand, care recent rememora dispariția prematură din fotbalul ”mare” a unui fotbalist cu un potențial enorm. Ravel Morrison a fost unul din puţinele talente fără cusur produse de fotbalul britanic. Când Sir Alex, unul din cei mai mari manageri din istoria fotbalului face astfel de afirmații, orice replică este de prisos.

Într-o perioadă în care în fotbalul modern se aruncă cu sute de milioane de euro și în care United își permite să-i plătească lui Alexis Sanchez 500 000 Euro pe săptămână, idolul tribunelor de pe Old Trafford putea și trebuia să fie unul de-al casei. Născut și crescut în Wythenshawe, Manchester, Ravel Morrison a început fotbalul la United și a impresionat de la început cu naturalețea cu care controla mingea și cu care scotea adversarii din joc. Englezul a făcut parte din echipa lui United care a câștigat FA Youth Cup în 2011, fiind de departe cel mai bun jucător al unei echipe în care se mai regăseau Lingard și Pogba.

You look at the team he played in; Jesse Lingard, Paul Pogba, Adnan Januzaj, they looked at this guy like he was a superman, like he was a superhero because he was that good with what he could do with a football. But if you haven’t got it all, if you haven’t got the mental capacity to deal with being a professional footballer then it won’t work. I tried to help him, but what they get up to outside of the football club can affect what they do on the pitch because if you have got bad habits off the pitch as a young kid or as an adult it will affect your performances on the pitch.’

Cum să-ți bați joc de carieră

Înzestrat de la natură cu un talent imens, ajuns deja într-un mediu fotbalistic sănătos, tot ce trebuia Ravel Morrison să facă era să stea departe de probleme și să ducă o viață sportivă. Un preț mic ați spune, dar e ceva ce englezul n-a reușit niciodată să facă. Atitudinea arogantă, nepăsarea și belelele în care intra, toate i-au ruinat cariera și i-au făcut pe toți din anturajul lui United să-și piardă răbdarea cu el, deși i-au fost oferite nenumărate șanse. Clubul a fost alături de el chiar si când a fost  condamnat pentru intimadarea unui martor al unui jaf sau când acesta a recunoscut că și-a bătut și amenințat cu moartea prietena și mama prietenei sale.

Poate cea mai bună caracterizare i-a făcut-o Sam Allardyce. Big Sam l-a avut în lot la West Ham și nu-și dorea de la Morisson decât să stea departe de probleme în afara terenului: ’It’s not that he has to impress me as a footballer, we know about his talent. It’s about playing the talent and himself to a disciplined life in general’’.

De la Old Trafford la Estadio Jalisco

Morrison și-a început cariera pe Old Trafford, unde, la seniori, a bifat doar trei apariții în Cupa Ligii. A plecat apoi la West Ham, trecând în timp și pe la Birmingham, Cardiff, QPR (de două ori), Lazio, toate culminând cu o mutare în Mexic, la Atlas Futbol Club. Toate astea până la vârsta de 24 de ani.

Nimeni nu anticipa declinul carierei lui Ravel Morrison, cu atât mai puțin Sir Alex Ferguson. Cel mai bun tânăr jucător pe care Sir Alex l-a văzut vreodată putea fi playmakerul unei echipe care-i are pe Sanchez și Lukaku. În timp ce foștii săi colegi de la juniori, Pogba și Lingard erau titulari în trupa antrenată de Mourinho, Morrison se pregătea de o deplasare la Tampico Madero Futbol Club în Copa MX și rămânea cu caracterizarea pe care Ferguson i-o făcea cu un deceniu în urmă: ”The most gifted, the most naturally gifted young kid I’ve ever seen”.

După experiența din Mexic, au urcat contracte de scurtă durată în Suedia la Östersund, în Anglia la Sheffield United și Middlesborough sau în Olanda la Den Haag. Ravel Morrison n-a prins însă rădăcini nicăieri și în prezent, la 28 de ani, e liber de contract.

sursa foto: dailymail.co.uk; sursă date: Ravel Morrison, An Englishman in Mexico – Trading the crown for Sombrerosfootballparadise.com

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Un comentariu la “Ravel Morrison: ce-ar fi fost dacă…”

  • Eu
   14/03/2018 at 13:06

   Nu stiu daca mai conteaza sau nu dar cica se misca bine in Mexic.Si e cuminte.Deocamdata.