
”A security operation that would impress even Kim Jong-un”
Pentru cei mai mulți dintre pasionații de fotbal, o rivalitate între Brighton & Hove Albion și Crystal Palace n-are niciun sens. De ce două cluburi care au jucat rar una împotriva celeilalte și fără apropiere geografică s-ar detesta atât de tare?
”The hatred is very real”, îmi spuneau amicii de la WeAreBrighton.com. ”This is a rivalry that is every bit as fierce as the most famous derbies in the land. Brighton and Palace fans are hardly known for having a reputation for trouble, but there is something about this game that sends normally sane people mad.”
Poliția din Sussex a avut mereu dificultăți în a menține calmul în ziua meciurilor de pe Coasta de Sud a Angliei, afirmând de mai multe ori că fanii lui Palace vin din Londra echipați cu rozete și cuțite. La rândul său, The Metropolitan Police are grijă de fiecare dată ca fanii lui Brighton să fie escortați încă de la coborârea din tren, la Norwood Junction Station din Croydon, până pe Selhurst Park și invers.
”The atmosphere on that walk is poisonous from both sides. To gain entry to the relevant away end on derby day, you have to turn up with photo identification which matches the name on your ticket. Without it, you aren’t even allowed within 10 nautical miles of the ground. It’s a security operation that would impress even Kim Jong-un.”
Dar n-a fost întotdeauna așa. Prima întâlnire dintre cele două cluburi a avut loc în decembrie 1906, iar Brighton a învins cu 2-1 într-un meci disputat în Southern League Division One. În următorii 67 de ani care au urmat, cluburile s-au întâlnit ceva mai des, în special în Division Three South, dar confruntările au fost lipsite de patos. Deși linia de tren directă dintre East Croydon și Brighton făcea posibil ca fanii să poată face deplasarea ușor la ambele meciuri din timpul unui sezon, aproape că nu puteai să anticipezi ostilitatea pe care o găsim în prezent între cele două grupuri de suporteri.
Cum un chant al fanilor lui Palace din ’75 a dus indirect la schimbarea emblemei lui Brighton
” „Eagles” / ” Seagulls” is the perfect synergy, really!”, spunea un fan al lui Brighton în clipul celor de la Copa 90.
În 1974, Palace avea în ”palmares” două retrogradări consecutive, din First Division până în divizia a treia și implicit era cel mai prestigios club din acel eșalon. Lumea se aștepta să promoveze în liga secundă încă din primul sezon, iar în prima etapă îi aștepta un adversar aparent facil. N-avea să fie așa, iar impactul cu Third Division a fost unul puternic. Cu 26 235 de oameni pe Goldstone Ground, Brighton a învins cu 1-0 într-un meci la capătul căruia au fost arestați 20 de suporteri, într-o operațiune care a implicat 85 de polițiști, ajutați de cai și câini antrenați pentru astfel de evenimente. O desfășurare de forțe care nu mai fusese văzută pentru un meci de liga a treia, într-un orășel liniștit.
Următoarea vizită a lui Palace pe Goldstone Ground a rămas în istorie. În februarie 1976, de fiecare dată când din sectorul londonezilor se auzea scandarea acestora de război “Eagles! Eagles!” , fanii gazdelor răspundeau cu un cântec improvizat: “Seagulls! Seagulls!”. Pe atunci, clubul de pe Coasta de Sud nu era asociat cu porecla din ziua de azi și nici nu avea pe emblemă un pescăruș. Legenda spune că un grup de fani condus de Lee Phillips și de viitorul președinte Derek Chapman a inventat chant-ul într-un pub înainte de meci, iar scandarea a luat amploare la golurile lui Sammy Morgan care au adus victoria pentru Brighton.
1976-77. Sezonul cu cinci meciuri directe în care s-a aprins flacăra
Cele două cluburi s-au confruntat de cinci ori în acel sezon. Crystal Palace îl avea antrenor pe Terry Venables, iar Brighton pe Alan Mullery. Cei doi fuseseră coechipieri la Spurs, dar umbla vorba în târg că nu prea se suportau unul pe celălalt. „I don’t really know how it started, I think it was probably because I got the Tottenham captaincy before him”, avea să recunoască Mullery câteva decenii mai târziu.
Pe lângă cele două meciuri din campionat, cele două cluburi au picat împreună și în primul tur din FA Cup. Într-o vreme în care partidele se rejucau până una reușea să câștige, a fost nevoie de trei partide pentru a se afla cine merge mai departe. După două remize, după alte două amânări ale celui de-al treilea meci din cauza vremii, atmosfera era tot mai încordată. Ce se mai putea întâmpla pentru a se încălzi și mai tare spiritele? Aribtrul a intervenit și el. La 1-0 pentru Palace, Brighton înscrisese din penalty, dar spre stupoarea Pescărușilor, centralul a decis reexecutarea loviturii de la 11 metri. Brian Horton a ratat a două execuție și Crystal Palace a învins-o pe Brighton cu 1-0.
După meci, antrenorul lui Brighton, Mullery, a luat-o razna, i-a arătat niște semne mișto arbitrului Ron Challis și a fost aproape de o încăierare cu fanii lui Crystal Palace care au aruncat cu un pahar cu cafea fierbinte în el. Ca răspuns, Mullery s-a căutat prin buzunare și a găsit niște mărunțis pe care l-a arătat fanilor strigând „That’s all you’re worth, Crystal Palace!”. Au urmat bătăi în stradă între fanii celor două echipe și de acolo nu mai era cale de întors, ura dintre cele două părți avea să fie transmisă și următoarelor generații de fani.
Lucrurile nu s-au mai liniștit
Nici istoria mai recentă nu e lipsită de evenimente între Palace și Brighton. Tocmai Crystal Palace a fost prima echipă care a reușit să o bată pe Brighton pe Amex Stadium, noua arenă a Pescărușilor. Mai mult, în 2013, ambele cluburi se aflau în Championship, iar la capătul unui sezon reușit, cele două s-au luptat pe Wembley, în play-off-urile pentru un loc în Premier League. Deși în sezonul regulat, Brighton terminase deasupra lui Palace, trupa lui Wilfred Zaha a câștigat barajul, promovând și lăsând trupa lui Gus Poyet încă un an în Championship.
În sezonul trecut, Brighton a câștigat ambele meciuri cu Vulturii lui Roy Hodgson. După 3-1 în tur pe Amex, golul de senzație al lui Knockaert avea să aducă victoria în retur pe Selhurst Park, în ceea ce avea să fie una din cele două victorii reușite de Pecăruși în tot returul. Mai mult, ironia sorții a făcut ca tocmai Crystal Palace să asigure matematic salvarea de la retrogradare a lui Brighton, după ce Milivojevic și ai lui au învins-o pe Cardiff City.
surse:
- foto: footballparadise.com; copa90.com
- wearebrighton.com – The history of Brighton v Crystal Palace
- Copa 90 – Is this the more bizarre rivalry?
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:
- Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
- Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
- Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.