Analiză

Șansele României pentru calificare la EURO 2020

Echipa națională va juca în grupă cu dubla campioană europeană, Spania!

Obișnuitul val de pesimism al suporterului român s-a dezlănțuit ieri ca un tsunami după tragerea la sorți a grupelor de calificare la EURO 2020. Puține voci îndrăznesc să acorde Tricolorilor o șansă decentă la turneul final care se va juca pe aproape tot continentul și va avea 4 meciuri și în București. Dar care sunt, cu adevărat, șansele României de a juca la Campionatul European din 2020?

Grupa de calificare la EURO 2020: improbabilă, dar posibilă

Spania, Suedia, Norvegia, Malta și Insulele Feroe. Aceștia sunt cei cinci adversari pe care România îi va întâlni în preliminarii. Primele două echipe din clasamentul final al fiecărei grupe se califică la EURO 2020. Așadar, șanse sunt!

🇪🇸 Spania are enorm de multă calitate, cu rădăcini adânci la Barcelona, Real Madrid și Atletico, dar și cu adiții importante din Premier League și Bundesliga. Nu văd cum ar putea spaniolii, cu Luis Enrique pe bancă, să evite primul loc din grupa asta.

🇸🇪 Suedia e aceeași echipă muncitoare dintotdeauna și, după retragerea lui Ibrahimovic, fără staruri importante. Cultura fotbalistică și organizarea sunt armele lor, iar fotbaliștii de bază vin din Premier League și Serie A, unde chiar joacă (ceea ce românii nu prea fac prin campionatele puternice).

🇳🇴 Norvegia nu are nimic special, deși poate alinia fotbaliști din Premier League și Bundesliga. Josh King de la Bournemouth este cel mai în formă norvegian în acest sezon, cu 8 goluri marcate în prima ligă engleză.

🇲🇹 Malta și 🇫🇴 Feroe trebuie să fie echipele care să faciliteze schimbul de generații la naționala de seniori, unde trebuie să pătrundă fotbaliștii care au calificat România la EURO 2019 U21: Radu, Pașcanu, Pușcaș, etc. Nimeni din grupă nu se va juca împotriva acestor echipe mici, toți vor căuta scorul. Nu trebuie să face excepție, iar exuberanța puștilor de la U21 ar putea fi exact ce ne trebuie.

În afară de Spania, România poate încheia neînvinsă celelalte 8 meciuri din grupă, dar fără victorii pe teren propriu cu Norvegia și cu Suedia, EURO va rămâne un vis. Nu poate fi ușor, dar chiar e posibil de data asta.

Indiferent dacă vom juca la București, Craiova, Cluj sau Ploiești, stadioanele pline vor împinge echipa de la spate. Cred că suporterii naționalei trebuie să se întoarcă în tribune în aceste preliminarii și să pună umărul la calificare. 5 seri dedicate naționalei în 2019? Putem?

Se mai poate România califica pe traseul din Liga Națiunilor?

Regulamentul Ligii Națiunilor UEFA e complicat, dar nu suficient de încâlcit încât să ascundă o șansă firavă a României de a merge la EURO 2020, fără a ocupa unul dintre primele două locuri în grupa de calificare despre care am scris mai sus. E vorba de jocul rezultatelor, dar merită menționat scenariul.

Trecând peste toate tehnicalitățile din regulament, condiția ca România să joace în play-off-ul de calificare din martie 2020 este ca patru echipe dintre Norvegia, Scoția, Serbia, Finlanda, Bulgaria, Ungaria și Israel să se califice DIRECT preliminariile Campionatului European. Explicația:

  1. Fiecare ligă din UEFA Nations League va trimite la EURO o echipă, calificată în urma unui play-off (care urmează să se joace în martie 2020), cu 3 luni înainte de turneul final. La play-off participă primele 4 clasate în ierarhia finală a ligii respective. Întâietate au câștigătoarele grupelor, iar orice echipă deja calificată din preliminarii, care și-ar fi câștigat în Liga Națiunilor și dreptul să joace în play-off, lasă locul următoarei naționale din clasament.
  2. În liga C, unde România a jucat în grupa C3, câștigătoarele grupelor sunt Norvegia, Scoția, Serbia și Finlanda. Ele au prioritate la play-off, dacă nu se vor califica direct din preliminarii la EURO 2020. Norvegia e în grupa noastră de calificare, Scoția se bate cu Rusia, Serbia cu Ucraina, iar Finlanda cu Bosnia și cu Grecia. Scoția și Serbia au șanse bune să ia biletele pentru turneul final din preliminarii.
  3. Tot în liga C, mai sunt încă 3 echipe înaintea României: Bulgaria, Israel și Ungaria. Bulgarii au șanse bune, fiind în luptă cu Cehia și cu Muntenegru, iar Israel și Ungaria nu prea contează în calcule.
  4. Cine ar fi adversarele României într-un eventual play-off din UEFA Nations League? Oricare trei echipe dintre aceleași Norvegia, Scoția, Serbia, Finlanda, Bulgaria, Ungaria și Israel.

Per total? Șanse foarte mici la un loc de play-off pentru România pe ruta UEFA Nations League.

Ne calificăm?

Rețeta calificării la EURO 2020:

  • schimb de generații în partidele cu Malta și Feroe;
  • stadioane pline la fiecare meci de pe teren propriu;
  • încredere în forțele proprii. #HaiRomânia

Cum estimezi tu șansele României pentru o calificare la EURO 2020?

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

Tags

Vlad Bogos

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close