E viață și după Joao Cancelo! Tiki-Tackle a revenit și aduce în discuție rolul de aseară al lui Bernardo Silva. Dincolo de problemele cu care clubul Manchester City se confruntă în afara terenului, în iarbă Cetățenii lui Guardilola continuă să fie una din cele mai interesante echipe din Europa din punct de vedere tactic.

A curs multă cerneală în online aseară când portughezul lui Manchester City se poziționa în rolul tradițional de fundaș stânga atunci când Cetățenii nu aveau mingea, mulți arătând cu degetul către Pep Guardiola și spunând că este un nou exemplu de nebunie a managerului catalan.

Cei de la The Athletic au amintit de todocampista, unul din alinturile pe care Pep îl folosește des la adresa jucătorilor săi preferați. Dacă inițial, prin termenul de ‘todocampista’, microbiștii spanioli se refereau la mijlocașii box-to-tox, în conferințele sale de presă Pep descrie rolul de todocampista ca fotbalistul modern, exponent al Total Football-ului lui Jimmy Hogan și Johan Cruyff, o combinație între  ‘centrocampista’ (mijlocaș) și ‘todo’ ((bun peste) tot).

Bernardo has the ability to play everywhere, except keeper, because he’s smart, even though he’s not tall he’s so intuitive with the long balls, with the headers he’s so good.” (Pep Guardiola)

graficul atingerilor balonului de către Bernard Silva vs Aston Villa. sursa: TheAthletic

E însă o noutate rolul de todocampista al lui Bernardo Silva?

poziția medie a jucătorilor lui City cu Aston Villa

 

Sistemul de joc cu inverted full-backs nu mai e vreo noutate în ziua de azi. Se fac aproape opt ani de când Cetățenii câștigau cu 5-0 la București și fundașul dreapta Zabaleta ocupa rolul de mijlocaș central pe Arena Națională.

De atunci, această mutare pe faza de construcție a devenit o caracteristică frecvent întâlnită la echipele lui Pep sau a discipolilor săi. Scriam în Tiki-Tackle #2 la începutul sezonului cum poziționarea lui Walker și Cancelo a ajutat Cetățenii să ocupe mai bine toate zonele cheie ale terenului și astfel să-l integreze mai bine pe Erling Haaland în joc. City a avut atunci 76% posesie a balonului și cu Walker și Cancelo mai mereu în zona cercului de la centru, te întrebi dacă nu-i o idee mai bună să folosești în acel rol un centrocampista/todocampista decât un fundaș lateral ale cărui calități de bază sunt altele.

Bernardo e mult mai confortabil cu mingea la picior decât Walker sau Rico Lewis, iar cum echipele lui Pep controlează posesia meciurilor, de ce să nu folosești pe acea poziție un jucător familiar cu zona centrală a terenului de joc? E ușor să strâmbi din nas în momentele de joc în care Bernardo apare în bandă și se apară la extrema dreaptă adversă, dar per ansamblu un todocampista precum portughezul e un jucător mai potrivit pentru acea zonă.

Cu excepția apărătorilor centrali și a ancorei Rodri, toți ceilalți jucători ai Cetățenilor pot apărea oriunde pe teren, iar trendul se îndreaptă către o direcție în care ambii inverted full-backs vor avea background de mijlocași centrali în toată regula.

așezarea fundașilor laterali ai lui City cu WHU, la începutul sezonului

 

Alegerile lui Pep și ipocrizia analizelor partidelor

Felul în care e judecat Pep după fiecare schimbare tactică majoră mi-a amintit de scurtul tratat despre ipocrizie în fotbal și despre multele exemple în care rezultatul final de pe tabelă e singurul filtru prin care cel de pe bancă e judecat.

Dacă echipa câștigă, antrenorul e apreciat pentru cum a reușit să-și convingă jucătorii de atac să facă pressing sau să participe la faza defensivă. Însă atunci când rezultatul final nu mai e convenabil, aceiași oameni acuză antrenorul că i-a epuizat pe jucătorii ofensivi. Dacă echipa câștigă, antrenorul e lăudat pentru cum fundașii de bandă intră în zona centrală la construcție. Însă atunci rezultatul nu mai e pe placul suporterilor, aceiași oameni critică antrenorul că unele zone rămân libere în defensivă. De data asta lui Pep i-a ieșit, câștigând duelul cu un Unai Emery care insistă să joace cartea aceluiași 4-4-2 avansat împotriva echipelor lui Guardiola, dar pentru Catalan urmează un „proces” la fiecare partidă jucată de ai lui.

„If the coach manages to get Neymar to retrieve the ball chasing the rival winger, we counter-attack and make a goal and win eight matches in a row, everyone will say, ‘how wonderful, the coach domesticated Neymar, he achieved that Neymar is collective instead of individual’. But the day he loses, they will say, ‘this donkey, instead of making him play Neymar 20 metres from the rival goal, he does it to chase the rival winger.” (Marcelo Bielsa)

 

Tiki Tackle e o serie nouă pe Tackle.ro axată pe registrul tactic al Premier League. Ne dorim să vorbim mai mult despre ceea ce se întâmplă pe teren și mai puțin despre ce se întamplă în afara lui. Mai mult despre lucrurile care contează acolo în iarbă și mai puțin despre ironii și glume de doi lei. Primele opt episoade pot fi găsite aici.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *