Vara de transferuri în Premier League s-a încheiat, așa că putem să ne întoarcem, în sfârșit, la fotbal! Vă propun să mai zăbovim preț de 5 minute însă, pentru a arunca o privire pe cele mai interesante statistici ale verii de transferuri din Premier League. Sunt câteva zile de muncă în spatele acestui material, în care am folosit mai mult reprezentări vizuale decât text, pentru a face digerabil volumul imens de informații pe care l-am tratat deja pe Tackle.ro și pe pagina noastră de Facebook.
Care club a cheltuit cel mai mult pe transferuri?
Nicio surpriză: Manchester City a depășit pragul de 200 de milioane de Lire invesite vara asta, iar Chelsea și Manchester United țin pasul.
Care club a încasat cel mai mult din vânzări de jucători?
Din nou, fără surprize: strategia lui Chelsea dă roade și în acest sezon, londonezii încasând peste 100 de milioane de Lire, majoritatea din vânzarea unor jucători nedoriți și pierzând un singur jucător important (pe Matic la Manchester United).
Niciun jucător important nu a părăsit Premier League în această vară! Barcelona n-a reușit să-l rupă pe Coutinho de pe Anfield, Diego Costa încă e jucătorul lui Chelsea (deși un proces probabil urmează), iar alte mutări majore au fost doar sporadic speculate de presă.
Cel mai scump prim 11 cumpărat vara asta în Premier League
3-4-3: Ederson – Benjamin Mendy, Davinson Sanchez, Kyle Walker – Matic, Salah, Sigurdsson, Bernardo Silva – Lacazette, Lukaku, Morata.
Peste jumătate de miliard de Lire (516 milioane, mai exact) au plătit cluburile pentru acest 11 care conține 4 jucători de la Manchester City, 2 de la Man United, câte unul de la Chelsea, Arsenal, Tottenham, Everton și Liverpool. L-am sărit doar pe Bakayoko (mai scump decât Ederson) pentru a avea și un portar.
Este vreun club din Premier League pe plus la finalul verii?
Da, sunt 5 cluburi care au încasat mai mult din vânzări de jucători decât au investit în transferuri. Swansea este campioana verii în materie de profit, surprinzătoare prezențe pe plus sunt însă Arsenal (Lacazette a venit pe bani, Kolasinac liber de contract) și Tottenham, care deși a luat 5 jucători și a vândut doar doi (pentru un total de 63 de milioane de Lire!), a cedat definitiv jucători care erau împrumutați pe la alte cluburi (N’Jie, Fazio și Bentaleb, pentru alte 26 de milioane).
La cealaltă extremă se află, ca de obicei în ultimii ani, cluburile din Manchester.
Fiecare club are propriile calcule din spatele investițiilorCluburile au investit pentru a câștiga campionatul (Manchester United, Manchester City, Liverpool), pentru un parcurs bun în cupele europene (Chelsea, Everton), pentru a ajunge în cupele europene (Arsenal, Tottenham țintesc UCL, West Brom poate ajunge în Europa League), sau pentru a se menține în Premier League. Pe scurt, fiecare echipă încearcă să-și depășească propria condiție, așa cum a fost ea percepută în sezonul trecut.
Continuitate: cine și-a păstrat jucătorii de bază din sezonul trecut?
Managerii din Premier League au opțiuni noi în lot la început de septembrie, însă cât preț mai pun cluburile oare pe continuitate în această cursă pentru înarmare la care nu poți să nu te uiți în curtea vecinului pentru a putea rămâne competitiv? Ben Mayhew, jurnalist și statistician englez (pe care vă recomand să-l urmăriți pe Twitter), ne oferă răspunsul pe tavă, cu un grafic simplu, în care arată procentul de minute jucate în sezonul trecut de către jucători care rămân la același club și în noua stagiune.
Așadar, Manchester United stă cel mai bine la capitolul continuitate, pierzând practic un singur jucător cu o contribuție semnificativă în sezonul trecut de Premier League, pe căpitanul Wayne Rooney. Dintre echipele care se luptă la titlu, Liverpool și Tottenham stau bine, la polul opus fiind Manchester City, care a făcut o curățenie în masă în această vară. Swansea a suferit cele mai mari transformări, pierzându-și cei mai buni doi oameni (Sigurdsson și Llorente) și schimbând mai mult de o treime din grupul care s-a salvat de la retrogradare sezonul trecut.
Medii de vârstă: jucători noi vs jucători plecați
24 de ani este vârsta medie a noilor veniți, pe când jucătorii vânduți au, în medie, puțin peste 25 de ani. Medii de vârstă pentru noii recruți sub 23 de ani au doar 4 echipe: Everton, Huddersfield, Leicester și Liverpool.
Manchester United a cedat jucătorii cu cea mai mică medie de vârstă (23), iar Watford, Stoke și Burnley sunt singurele echipe care au vândut jucători cu medii de vârstă peste 27 de ani.
De unde vin jucătorii noi?
Evident, cei mai mulți jucători se mută în interiorul Angliei. Are sens: nu mai există problema adaptării la viața în UK, iar noii recruți își cunosc deja adversarii și colegii pe care-i întâlnesc în fiecare weekend. Cei mai mulți jucători străini vin din Bundesliga (20), Primera (13), Ligue 1 (12) și Eredivisie (11).
Ce fac adversarele din Europa?
Toate echipele investesc, dar volumele atinse în Premier League n-au rival, noul contract de televizare cu Sky Sports, intrat în vigoare la începutul sezonului trecut, fiind principala sursă a nebuniei din Anglia.
Ne întoarcem la fotbal cu o nouă etapă de Premier League, care începe pe 9 septembrie, chiar cu derby-ul Manchester City vs Liverpool!
Sursa datelor: Transfermarkt.com, Sursa foto: Pexels.com.
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!
Un comentariu la “Transferuri în Premier League: statistici grafice la finalul verii”
Banii de pe drepturile TV au stricat Premier League si fotbalul european. Nu se mai pune accent pe cresterea de talent, doar se arunca cu bani in stanga si in dreapta. Vom vedea daca vreo echipa englezeasca ajunge macar in sferturile CL.