Luați la rând toate golurile marcate în ultima etapă de Premier League și zău că n-o să vedeți o bucurie mai pură decât cea aratată de Crouchy pe Britannia Stadium. La ultimul sezon din carieră, uriașul lui Stoke nu vrea doar să încaseze pay-check-urile, ci savurează fiecare minut pe teren și arată o plăcere de a juca pe care uneori doar tânjim să o vedem la unii din favoriții noștri. Luat în derâdere pentru celebrul ”robo-dance”, tachinat pentru fizicul său atipic pentru un fotbalist, Crouch a ajuns la 36 de ani și cel mai probabil va agăța ghetele în cui vara viitoare.

Peter Crouch nu mai e demult doar un vârf de atac. E un cult-hero în toată regula, o parte din istoria celui mai tare campionat de fotbal din Europa.

Câți dintre noi nu am râs de-a lungul timpului de englez. În contextul în care la finalul anilor ’90 fotbalul britanic își deschidea tot mai tare porțile către atacanți rapizi de pe ”bătrânul continent” și dădea semne că nu mai agreează vârful clasic de careu, șansele lui Peter Crouch de a reuși păreau infime. Logica te făcea să spui că englezul nu va face față în fotbalul mare.

Poate că tocmai din acest motiv, Crouchy a schimbat atât de multe cluburi în carieră. Nicio echipă nu a îndrâznit să formeze un prim unsprezece în jurul uriașului atacant, acesta fiind îndepărtat de fiecare dată în căutarea unei soluții mai bune.

Cu o medie la națională de un gol la 100 de minute jucate, Peter Crouch a marcat și la Campionatul Mondial din 2010, însă golul pentru care va fi ținut minte este cel reușit pentru Liverpool, împotriva lui Galatasaray, în Champions League:

Stoke City este singurul club la care Crouchy a bifat 100 de apariții, însă cu toate acestea, a fost iubit la fiecare club la care a evoluat, atingând cifre remarcabile și în naționala albionului: 22 de reușite în 42 de apariții. Pe cât de mult l-a ajutat fizicul la cele peste 200 de goluri marcate în carieră, pe atât de mult l-a făcut să fie privit deseori ca o variantă de plan B, dar rareori ca o certitudine, ca punct fix în definirea unui stil de joc. În prezent, Crouchy, un tip cu capul pe umeri, e conștient că îi este aproape imposibil să le ia fața în primul unsprezece unor jucători ca Jese, Chupo Moting sau Berahino.

Robo-Crouch

În timp ce unii îl vor ține minte pe Crouchy pentru foarfeca reușită cu Galatasaray, alții și-l vor aminti pe englez pentru celebrul ”robo-dance”, care a plecat de la piesa ”I bet you look good on the dancefloor” de la Arctic Monkeys, un anthem al anilor 2000 în UK. ”Dancing to electro-pop like a robot, from 1984”, după cum zice referenul trupei din Sheffield, a fost pentru o perioadă, modul lui Crouchy de a celebra reușitele de pe terenul de joc.

În 2007, Peter a anunțat că e timpul să renunțe la ”robo-dance”, însă 10 ani mai târziu, pe 1 februarie 2017, cu prilejul golului 100 în Premier League, britanicul a readus zâmbete pe figurile celor care urmăresc fotbalul din Anglia, cu un ultim ”robo-dance”: „It was a bit of nostalgia, pulling it out. I was under a lot of pressure. It was a bit stiff to be honest. It’s been 10 years, I think I’ll have to retire it. Weddings and parties only now.”

Sezonul trecut, Crouchy l-a convins pe Mark Hughes să-i mai ofere un contract pe un an, iar uriașul atacant pare că profită din plin de fiecare șansă pe care o primește și face din ultimul său sezon în Premier League un ultim dans al său în fotbalul mare.

sursa foto: mirror.co.uk , fourfourtwo.com

* Articolul a fost scris în 2017, iar unele date și statistici pot să nu mai fie de actualitate.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *