Povești

20 iunie în istoria fotbalului: Cruyff inventează un dribbling, Panenka intră în legendă

Azi e o zi specială: 20 iunie în istoria fotbalului marchează două invenții extraordinare, printre cele mai rafinate mostre de tehnică expuse vreodată publicului de pe marile stadioane ale lumii. Aveți timp de o călătorie prin timp?

Cruyff se întoarce

În 1974, Johan Cruyff breveta “întoarcerea Cruyff” (“the Cruyff turn”), un dribbling ucigător, despre care comentatorii spun că rupe coloanele fundașilor. S-a întâmplat pe 20 iunie 1974, pe Westfalenstadion din Dortmund, într-un meci din grupele Cupei Mondiale: Olanda vs Suedia.

Olanda avea să piardă finala împotriva Germaniei de Vest, dar imaginea lui Cruyff întorcându-l pe Jan Olsson (video aici) a devenit una dintre cele mai cunoscute dribbling-uri din istoria sportului, o semnătură a unui jucător a cărui imaginație a schimbat jocul de fotbal pentru totdeauna.

Panenka, eroul Cehoslovaciei

La exact doi ani de la isprava lui Cruyff, pe 20 iunie 1976 se juca finala Campionatului European. Pe stadionul Stelei Roșii din Belgrad, Cehoslovacia întâlnea campioana mondială Germania de Vest, condusă din teren de Beckenbauer însuși. După 2-2 și prelungiri, campioana avea să se decidă la penalty-uri.

Primele 3 duble trec fără greșeală, cu 6 goluri. Urmează cehoslovacul Jurkemik, care înscrie și el. Uli Hoeneß lovește în pământ înainte de șut și ratează pentru nemți, ceea ce-l aduce pe mijlocașul Antonin Panenka în fața marelui portar Sepp Maier, cu șansa de a aduce titlul european țării sale. Ce i-a trecut prin minte mustăciosului oare când a decis să bată așa? Mergeți direct la minutul 2:40.

Nimeni vreodată nu mai văzuse un astfel de penalty. Panenka a inventat execuția tocmai în fața unei lovituri decisive, în finala Campionatului European. Acest stil de execuție, un lob ușor, pe mijlocul porții, poartă de atunci numele de panenka.

Tot pe 20 iunieaceastă dată s-au născut două legende ale fotbalului englez.

  • În 1978, se naște fiul unui fotbalist de la West Ham. Tatăl și fiul poartă același nume: Frank Lampard. Tot la Ciocănari avea sa se lanseze în fotbal și al doilea Frank Lampard, viitoarea legendă. La Chelsea a înscris peste 200 de goluri în 13 sezoane pe Stamford Bridge, câștigând de   plus Liga Campionilor și Europa League. Și-a încheiat cariera la Manchester City și New York City FC, cu un total de peste 250 de goluri.
  • Peter Reid, fostul mare jucător al lui Everton, s-a născut pe un 20 iunie, în 1956. Din cele 9 titluri de campioană a Angliei câștigate de Everton, ultimele două (1985 și 1987) au fost cu Reid în teren, la care se mai adaugă și un trofe FA Cup. În 1985, mijlocașul defensiv a fost atât de bun, încât a terminat pe 4 în clasamentul World Soccer Player of the Year, devansat doar de Platini, Elkjaer și Maradona!

În istoria Premier League sunt două transferuri remarcabile făcute tot pe 20 iunie:

  • Dennis Bergkamp a semnat cu Arsenal în 1995. Avea să câștige de două ori Premier League cu Tunarii lui Wenger, fiind unul dintre eroii legendari de pe fostul stadion Highbury.
  • John Arne Riise semna cu Liverpool în 2001. A oferit pasa de gol pentru Steven Gerrard, scânteia care a provocat revenirea uluitoare din finala Ligii Campionilor din 2005, câștigată la penalty-uri de Cormoranii lui Benitez după ce erau conduși la pauză cu 3-o de Milan-ul lui Ancelotti. În 7 sezoane la Liverpool și-a mai adăugat trofeele FA Cup (unde a înscris penalty-ul decisiv!) și League Cup în palmares.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube  pentru a fi la curent cu tot ce contează în fotbalul din Anglia!

Tags

Vlad Bogos

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close