Tyne-Wear Derby, cunoscut și ca North East derby, duelul dintre Sunderland și Newcastle United, reprezintă o rivalitate care precede apariția fotbalului cu 250 de ani. Încă din timpul Războiului Civil Englez, de la mijlocul secolului XVII, locuitorii celor două orașe vecine au avut păreri diferite, iar astăzi stadioanele celor două echipe se află la mai puțin de 25 de kilometri distanță unul de celălalt, așa că vorbim despre o rivalitate locală demnă de termenul derby.

Primul meci din istoria Tyne-Wear Derby s-a jucat în 1883, când Sunderland AFC a învins cu 2-0 pe cei de la Newcastle East End, echipă care avea să fie redenumită în Newcastle Unitd în 1892, după fuziunea cu o altă grupare din oraș. În primul meci oficial, Newcastle a câștigat cu 2-3 pe terenul rivalilor, în 1898, și aveau să treacă 10 ani până când The Black Cats să-și ia cea mai dură revanșă imaginabilă.

Pe 5 decembrie 1908, când se jucaseră deja 20 de meciuri directe între cele două rivale din Nord Estul Angliei, Newcastle primea vizita lui Sunderland, pe St. James Park, într-un meci de primă ligă, jucat în fața a 56.000 de spectatori. Oaspeții au condus cu 1-0 prin golul căpitanului Billy Hogg, dar la pauză s-a intrat la egalitate, după ce Albert Shepherd a egalat din penalty pentru Coțofene. Ce s-a întâmplat în repriza a doua e greu de înțeles. Sunderland a înscris 8 goluri în 28 de minute, reușind să șuteze la poarta gazdelor „la fel de ușor cum ar fi aprins o țigară”, conform unui reporter care a văzut meciul din tribunele de pe St. James Park. George Holley și Billy Hogg au marcat, fiecare, câte un hattrick în meciul care rămâne, până în zilele noastre, cea mai categorică victorie din istoria Tyne-Wear Derby.

În ciuda înfrângerii istorice împotriva lui Sunderland, cei de la Newcastle au câștigat al treilea titlul din istoria clubului, la finalul acelui sezon, cu 8 puncte avans față de rivalii din Tyne-Wear Derby (care au încheiat stagiunea pe locul 3).

Victoria cu 1-9 a lui Sunderland în fața lui Newcastle, în Tyne-Wear Derby, a fost, timp de 111 ani, cea mai categorică victorie în deplasare din istoria primei ligi engleze, fiind depășită egalată de Wolverhampton în anii ’50 și depășită abia în 2019 de uluitoarea victorie a lui Leicester, cu 0-9, pe terenul lui Southampton. Cea mai categorică victorie a lui Newcastle împotriva celor de la Sunderland a fost un 6-1, pe St; James Park, în 1920, repetat în 1955, într-o deplasare pe Roker Park, arena pe care jucau Black Cats la acea vreme.

Tyne-Wear Derby este unul dintre cele mai încinse dueluri fotbalistice din Anglia. La momentul publicării acestui articol (decembrie 2021), Newcastle și Sunderland nu au mai jucat un meci direct de 5 ani (martie 2016) și au un palmares perfect echilibrat: fiecare echipă a câștigat  câte 53 de partide directe. În 2015, fracezul Yan M’Vila, care a jucat pentru Inter, înainte să evolueze un sezon pentru Sunderland, a declarat, după un Tyne-Wear Derby în Premier League:

A fost magnific, cel mai bun meci în care am jucat vreodată. Am fost pe teren într-un Inter vs AC Milan, care e considerat unul dintre cele mai importante meciuri din fotbal, dar nu a avut aceeași atmosferă ca acest meci, care a fost pur și simplu extraordinar.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *