Povești

Adrian Doherty, steaua care n-a mai răsărit

Când am scris despre Ravel Morisson și despre cum s-a irosit englezul ce-l eclipsa pe Paul Pogba la tineretul lui United, am aflat de povestea lui Adrian Doherty, despre care mărturisesc că nu știam absolut nimic. Ambele povești au ceva în comun, despre ambii se spune că au fost printre cele mai mari talente coapte în Manchester, însă povestea lui Doherty are un final tragic, lasându-mă cu un nod în gât în momentul în care i-am aflat soarta.

Poveștile de succes ale absolvenților celebrei ”class of 92” sunt atât de cunoscute. S-au scris sute de articole, zeci de emisiuni ba chiar s-a făcut și un serial. Povestea lui Adrian Doherty este mai deloc cunoscută. Despre Adrian, cei care l-au văzut jucând la tineret spun că era mai bun decât Giggs și Beckham. Cu toate acestea, cei doi au devenit legende ale lui United în timp de Doherty a fost uitat și a murit tragic în 2000, înecat în Olanda, acolo unde muncea la o firmă care producea mobilă.

Opusul fotbalistului modern

Născut în Irlanda de Nord, rudele lui Adrian îl alintau inevitabil ”the new George Best”, însă pentru ceea ce-l atrăgea în afara terenului, cei doi au fost atât de diferiți. Doherty avea camera plină cu cărți, era pasionat de poezie și îi plăcea să cânte la chitară. Lui ”Doc”, așa cum era poreclit de prieteni, i-au trebuit doar 15 minute pentru a-l convinge pe Sir Alex Ferguson să-l aducă la Manchester. Apropiații săi din acea vreme spun că În weekend-uri, Adrian nu mergea pe Old Trafford la meciuri și prefera să meargă în parc unde să citească ceva sau să cânte la chitară. Nord-irlandezul se alăturase chiar și unei formații, Mad Hatters.

I had never seen anything like him before.You would look at him the first couple of times in the changing room and think, “Well, he can’t play…”, because Doc didn’t really look like a footballer if you know what I mean. He was unorthodox in the way he dressed and the way he acted. He wasn’t like the rest of us. He played the guitar, he loved his music and he was obsessed with Bob Dylan. As a sixteen-year-old, I didn’t have a clue who Bob Dylan was. But once he was out on the pitch, he was incredible. He was the quickest I had ever seen and he was so brave as well. He was an incredible talent. Incredible. (Giggs despre Doherty,  în cartea lui Oliver Kay, Forever Young: The Story of Adrian Doherty, Football’s Lost Genius )

Nu vă lăsați însă înșelați de pasiunile pe care le avea Doc, ce-i drept atipice pentru un fotbalist. Cei din interiorul clubului spun că britanicul avea calități fotbalistice incontestabile, după cum se relatează în cartea lui Oliver Kay. ”Tony Park, who is a great authority on United at youth-team level, says he was like Ryan Giggs, Andrei Kanchelskis and Cristiano Ronaldo rolled into one.”  

Trebuia să debuteze odată cu Giggs…

Evoluând în flancuri opuse, puștii Dohety și Giggs erau în anticamera lui United, iar Sir Alex plănuia ca amândoi să facă parte din lotul echipei mari pentru partida cu Everton, din martie 1991. Însă, în săptămâna meciului, Doc s-a accidentat grav la genunchi și din păcate nu și-a mai putut reveni niciodată. Cariera și viața lui Giggs au mers într-o direcție, iar cea a lui Doherty în alta.

După o serie de recidive, socotelile cu Man United s-au încheiat. La 3 ani de la accidentare, Adrian a încercat să revină în țara sa natală, la Derry City, însă genunchiul nu-l mai lăsa să facă performanță și la scurt timp a agățat ghetele în cui.Într-un interviu pentru Sky, Olivery Kay, cel care a mers pe urmele lui Doc, spunându-i povestea într-o carte pe care nu am cum să o recomand suficient, spune că Doherty a trăit în condiții grele după retragere, având diferte locuri de muncă, fie în fabrica de cicoloată din Preston, fie în diferite baruri din Marea Britanie. În căutarea unei slujbe mai bune, nord-irlandezul a surprins pe toată lumea când a plecat în Olanda.

Sfârșit tragic

Deseori, poveștile jucătorilor talentați care nu-și ating potențialul stârnesc interesul iubitorilor de fotbal. Povestea lui Adrian Doherty nu e doar despre o carieră de fotbalist încheiată prematur, ci despre viață. În dimineața zilei de 7 mai 2000, Nord-irlandezuk care avea fobie de apă și care nu știa să înoate, a alunecat și a căzut în unul din sutele de canale ale Amsterdam-ului. Iar ca să lăsăm deoparte orice comentariu, medicii au confirmat la vremea respectivă că britanicul nu consumase alcool sau droguri. După mai mult de o lună în comă, Adrian Doherty a murit pe 9 iunie 2000, departe de Manchester, acolo unde Diavolii Roșii celebrau al șaselea titlu în ultimii opt ani.

Un final trist pentru un om căruia i se prevedea o carieră de succes pe Old Trafford. Dacă în ziua de azi, multora dintre noi ne place să citim poveștile acelor ”wonderkids” care niciodată nu au confirmat, de această dată povestea lui Doherty e mai mult decât cea a unei cariere de fotbalist încheiată prematur, e o poveste despre viață. În loc să facă slalom printre adversari pe Old Trafford, Doc a murit înecat în Olanda, unde muncea într-o uzină.

Și dacă nu v-am plictisit până aici, mai las la încheiere la încheiere câteva cuvinte despre Adrian Doherty, extrase din cartea lui Oliver Kay. Poate că antiteza dintre Doc și fotbaștii moderni din ziua de azi mă face să rămân cu un nod în gât de fiecare dată când mă gândesc la nord-irlandez.

Most players, when they got their first professional contract, a car was the first thing they would buy. Or clothes. Doc would spend his money going to markets or getting something for his guitar. Even if he had had loads of money, a huge contract, he would have been no different. He was happy just sitting in his room listening to music, writing songs, playing the guitar. His room was his sanctuary. I used to love hearing him strumming away. What a lovely boy and, I have to say, what a player. He was an unbelievable talent. It was just such a shame he got injured.’

Sursele informațiilor din articol:

  • belfasttelegraph.co.ukFootball’s lost genius who died alone a long way from home
  • skysports.co.uk – Oliver Kay intervievat de Adam Bate: Forever Young: Adrian Doherty, Manchester United’s forgotten young star

sursa foto: Sky Sports

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

Abonează-te la newsletter-ul nostru, cu recomandări de articole din fotbal și program de fotbal la TV pentru weekend, livrat în fiecare vineri!

Tags

Alex Avram

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close