Crystal Palace e primul club din Anglia care oferă un program de susținere pentru fotbaliștii tineri cu vârste între 18 și 23 de ani la care academia de fotbal renunță.

He’s one of our own!.

Într-un fotbal tot mai globalizat cum e cel din Premier League, jucătorii locali dau culoare jocului și poate că nu e doar o întâmplare că una din scandările pe care le auzi cântate cu mândrie pe multe stadioane din Anglia e celebraHe’s one of our own!.

Fanii sunt mândri când văd pe teren pe cineva crescut în comunitatea lor, dar pentru fiecare young lad care reușește există în spate alte zeci de puști care nu reușesc să-și îndeplinească visul. Povestea lor nu o spune nimeni. O parte dintre ei își găsesc un club în ligile inferioare, iar mulți dintre ei ajung în stradă, fără vreo perspectivă pentru carieră. Uneori distanța de la star în Premier League la jucător la amatori sau chiar lucrător comercial e foarte mică, iar asta îmi spunea demult chiar Daniel Boateng, puștiul care a văzut atâtea talente irosite în academia lui Arsenal.

Crystal Palace și facerea de bine

Pentru Palace, cântecul „He’s one of our own”  e mai mult decât un o scandare pe Selhurst Park. Clubul a decis să facă ceva pentru zecile de puști care trec prin academia clubului.

Zilele trecute, Crystal Palace a devenit primul club care oferă un program de susținere pentru jucătorii tineri cu vârste între 18 și 23 de ani care părăsesc academia clubului sau care nu sunt promovați la următorul nivel. Programul se întinde pe o durată de trei ani și conține un mic sprijin de natură financiară, cursuri și consiliere prin care puștii vor învăța cum să își creeze un mod de viață în afara fotbalului.

“The Academy’s primary role is of course to ultimately produce footballers for the club’s first team, but we have a duty and moral obligation to nurture and guide all the 200+ players within our care.

“The Academy experience is a truly enriching one for our young players, where they will obviously develop as footballers, but also as young men, being taught a range of hugely beneficial life skills. We provide an outstanding education provision for those in our full-time care and hybrid education programmes, which will broaden all players’ options in the future.  But we recognise that when an older Academy player is released, it may feel like the end of the world for that young man, and we must do our utmost to offer support to affected players through that process and guide them with the next stage of their journey.”  (Steve Parish, președinte Crystal Palace)

Un membru al clubului care are rolul de Player Care Officer va ține constant legătura cu tinerii la care clubul a renunțat și, ajutat de conexiunile pe care le are Palace în comunitate, va încerca să le găsească un alt club, un job în afara fotbalului sau un program educațional.

În urmă cu câțiva ani, Arsene Wenger vorbea despre cât de greu este pentru tinerii din academiile cluburilor din Anglia să-și facă un nume în fotbalul mare.

”We have 45 players between 16 and 21. You need to keep 20 from 19 to Under 21. Among this 20 not many have a realistic chance to play one day for the Arsenal first team. If you multiply that by 20 you have 400 players in professional top clubs who have no real chance to ever play for the first team. It would be better for them to play somewhere. They know as well they will never play for the Arsenal first team or Manchester first team. It is demoralising for them to be there.” (Arsene Wenger) 

Recrutat la 11 ani de cei de la Crystal Palace direct de pe terenurile din Croydon, Aaron Wan-Bissaka a impresionat în echipele de tineret ale Vulturilor și a profitat apoi de o criză de accidentări, fiind promovat la echipa mare, de acolo de unde a fost transferat de Manchester United. Nu toți au însă norocul lui Aaron Wan Bissaka, iar inițiativa celor de la Palace vine în sprijinul acelor mulți de care nu auzim niciodată.

Într-o perioadă în care Crystal Palace impresionează pe teren sub comanda lui Patrick Vieira, clubul face lucruri (mai) importante în afara lui.

Sursa informațiilor din articol:

Tot pe Tackle.ro poți citi și despre O alternativă la delicvența juvenilă: Hackney Wick FC, clubul londonez pentru care fotbalul e mai mult decât un joc.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *