În toamna lui 2003, când tunarii lui Wenger începeau sezonul pe care l-au terminat neînvinși în Premier League, Daniel Boateng, un puști de 11 ani, născut și crescut în Enfield, nordul Londrei, se alătura grupelor de juniori ale lui Arsenal. Talentat și muncitor, Daniel și-a impresionat antrenorii de la la club și a progresat treptat, trecând pe la toate nivelurile de vârstă ale clubului londonez, făcând parte din trupa tunarilor timp de 11 ani. Astăzi, el joacă pentru Aerostar Bacău.

În iulie 2009, a debutat pentru echipa secundă a clubului într-un amical cu Lincoln City, iar un an mai târziu în iulie 2010 a semnat primul contract de fotbalist profesionist cu Arsenal, într-o perioadă în care se zvonea că Chelsea și AC Milan se arată interesate de semnătura tânărului londonez. Rapid, tehnic, puternic, capabil să joace atât la mijloc cât și în centrul apărării, Daniel Boateng era unul din jucătorii preferați a tunarilor care urmăreau parcursul echipelor de tineret ale clubului din nordul Londrei.

Daniel a fost coleg de generație la tineretul tunarilor cu câțiva puști talentați, dintre care cel mai departe a ajuns Oguzhan Ozyakup, mijlocașul Turciei și căpitanul lui Besiktas. Nu toți au avut însă norocul turcului…

„Yeah… Ozyakup… I ain’t really surprised he reached this level because he was a star player from even back then. He was a a good guy too… Chuks Aneke and Benik Afobe are the most talented guys I played with back then… I’m surprised Sanchez Watt didn’t make it to the top… real quality player.”

Un an mai târziu, în octombrie 2011, Daniel avea să-și îndeplinească visul. Într-o vreme în care în lotul tunarilor se aflau jucători precum, Vermaelen, van Persie, Rosicky sau Walcott, Arsene Wenger avea să-i ofere debutul la echipa mare și să-l arunce în teren la meciul din Cupa Ligii cu Bolton Wanderers, într-o partidă de pe Emirates.

„Yeah, my best times in football…A dream come true and it’s my best footballing moment… Let’s say it will be hard to top that one. But I still have a few years left, good times are still on route.”

Cum tunarii treceau la acea vreme printr-o perioadă lungă de secetă, sub presiunea rezultatelor imediate, șansele ca Arsenal să fi avut răbdare să șlefuiască talentul lui Daniel Boateng erau mici și în final, în 2014, clubul a decis să nu-i prelungească contractul englezului. La 21 de ani, Daniel avea de făcut o alegere importantă. Să rămână în Marea Britanie și să evolueze la un club din ligile inferioare sau să-și facă valiza și să plece pe Bătrânul Continent, pentru a-și încerca norocul și explora fotbalul și cultura din Europa Centrală și de Est.

„This trend of young English players starting to go and play abroad from younger ages makes sense for certain players… If you’re coming from a top Premiere League side or ball playing team it will be more beneficial for you… because the European style is more ball playing than long balls and head tennis… That’s what you mainly get in the lower divisions in England.”

O alegere grea, dar tot mai des întâlnită în rândul tinerilor fotbaliști englezi în ultima perioadă, mai ales în contextul succesului avut de puștii din Bundesliga ( Sancho, Nelson sau Dilrosun).

După experiențe în Bosnia și Polonia, Daniel Boateng a ajuns în iarna lui 2019 în România, semnând cu echipa din liga secundă, Aerostar Bacău, club despe care mulți știu doar că e locul care l-a dat pe Costel Pantilimon fotbalului mare. Site-urile de can-can sport de la noi erau pline de clickbait-uri titluri bombastice când au anunțat transferul lui Boateng, făcând tot felul de referiri la nume precum van Persie sau Arshavin, însă pentru tunarii cu ștate vechi, mutarea a fost într-adevăr o surpriză, mulți amintindu-ne cu plăcere de evoluțiile lui Daniel la U-18.

„I didn’t know anything about Romania… Some previous teammates I have played with in Poland played here In Romania and had only positive things to say about this country. There are some decent players in Romania, but it’s quite baffling how the players even manage to play on the pitches… there are some dreadful conditions. „

E ușor să faci caterincă sau să te amuzi pe seama decăderii carierei unui fost jucător de-al lui Arsenal ajuns în liga a doua din România, mai greu să înțelegi cât de dificil e pentru un londonez cu origini ghaneze să se adapteze la fotbalul și în special la viața de zi cu zi din Estul Europei.

„Poland, football wise, is a very good place, well organised and professional. However, the real challenge there is off the field… straight racism”. 

Boateng a evoluat puțin pentru clubul din Bacău și din motive pe care nu dorim să le menționăm, și-a reziliat contractul cu ceva timp în urmă. Încotro se va îndrepta cariera londonezului, nimeni nu știe deocamdată, dar la 26 de ani, Daniel e optimist că zeii fotbalului îi vor surâde din nou. Ce a învățat Daniel în toți anii petrecuți la Arsenal?

„When your at teams as big as Arsenal, train and play like every day Is your last! Do extra work also… Time definitely doesn’t wait for you.”

Daniel Boateng, in tricoul lui Aerostar Bacau

surse foto: wikimedia.org; ionutbranzei.ro

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail. Ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Un comentariu la “Interviu: Daniel Boateng, de la Arsenal la Aerostar Bacău: „Time definitely doesn’t wait for you…””

  • Microbist
   25/05/2019 at 06:08

   Stimați admini, sunt un simplu user și aș dori să vă spun că aveți un site minunat cu niște articole extraordinar de bine realizate și că faceți o treabă extraordinară.

   As dori totuși dacă nu vă deranjează să vă rog un lucru.

   De ce anume nu instalați sistemul de comentarii Disqus pe site-ul dumneavoastră ?

   Lucrul acesta ar aduce automat o mulțime de utilizatori care vor popula acest site pentru multă vreme.

   O zi frumoasa să aveți și încă odată felicitări pentru treaba minunată pe care o faceți.