Fani Premier League sau fani Manchester City, ați auzit vreodată numele Dilrosun pronunțat în contextul fotbalului din Anglia? Cel mai probabil peste 90% dintre voi ați fi răspuns negativ.
Ce e așa special la acest tânăr de 20 de ani? Este exemplul perfect de jucător talentat, aflat în curtea unui club mare din Premier League, care alege să-și dezvolte talentul în altă parte. Cum s-a ajuns aici și de ce este aceasta o problemă generalizată a fotbalului englez, voi explica în continuarea acestui articol.
De ce Bundesliga?
Așa cum scriam într-o precedentă cronică de etapă din Bundesliga, tinerii de la academiile echipelor din Premier League continuă să impresioneze în Europa.
În trecut, a fost Ademola Lookman la RB Leipzig, iar Sancho (ex-City) și Gnabry (ex-Arsenal) o fac acum la BVB și Bayern. Oxford (West Ham) a avut evoluții solide la Gladbach, iar Liverpool i-a trimis în sezoane consecutive pe Allan (Hertha), Ryan Kent (Freiburg) și Origi (Wolfsburg) să-și perfecționeze jocul, tot în Bundesliga.
Cei de la Bundesliga.com au explicat precis de ce preferă tinerii din Academiile echipelor din Anglia această cale. Principala problemă a cluburilor din Premier League este că au ajuns victime ale propriului succes. Banii din drepturile de televizare au crescut forța pe piața transferurilor și a acutizat presiunea rezultatelor imediate.
Sigur, cluburile din Anglia sunt conștiente de această problemă, la fel cum este și Federația. Aproximativ 70% dintre jucătorii din Premier League sunt născuți în agfara Angliei. Practic, acesta este unul dintre principalele motive pentru care un jucător extra-comunitar poate obține extrem de greu un permis de muncă în Anglia, dacă nu are în bagaj ceva experiență la nivel internațional.
Prin urmare, puțini antrenori au răbdarea de a șlefui jucători tineri pentru echipa mare și caută mereu produsul finit. Mai este cazul acelor echipe care au o politică de dezvoltare a tinerilor, după modelul lui Chelsea. Londonezii cumpără tineri en-gros pentru viitor, îi împrumută oriunde în lume sau în ligile inferioare, pentru a se dezvolta.
Ulterior, în funcție de cât de mult a crescut cota unuia sau altuia, se va încerca vânzarea lor pentru un eventual profit. Mai există și cazuri rare, în care mai răsare câte un Christensen (și el dezvoltat la Gladbach, în Bundesliga), care devine echipat perfect pentru echipa mare.
Astfel, acești tineri migrează spre spații unde au mai multe șanse de a pătrunde în fotbalul la nivel de seniori. Bundesliga este extrem de atractivă din acest punct de vedere, aici practicându-se un fotbal ofensiv, iar planul de dezvoltare a tinerelor talente este mult mai bine pus la punct. Bundesliga nu beneficiază de expunerea de marketing pe care o regăsim în Premier League și, în consecință, strategia pe termen lung e una de creștere organică. Mai mult, nemții au o tradiție îndelungă de promovare a tinerelor talente.
Mergând în străinătate, renunți la plasa de siguranță și înveți să crești pe cont propriu. Ești acolo pentru un motiv. Ești acolo pentru a lucra și trebuie să te asiguri că ai succes în munca pe care o depui, trebuie să fii fotbalist. Te scoate din zona ta de confort și așa îți definește caracterul. Uitați-vă la Andreas Christensen. A fost excelent timp de doi ani la Gladbach; așa a ajuns să se impună pentru a ajunge în lotul lui Chelsea.” (Ademola Lookman pentru Skysports)
Citește și ‘Fotbaliști U23 de urmărit în Premier League 2018/2019’
Arsenal, Liverpool și Manchester City au continuat trendul și în acest sezon. Tunarul Reiss Nelon, actualmente campion Premier League 2, beneficiază de un împrumut pe un an la Hoffenheim, la fel cum o fac cormoranii Allan și Grujic la Frankfurt, respectiv Hertha. Tot în capitala Germaniei a sosit (gratis) un nou talent pe care City nu a reușit să îl convingă să rămână.
Javairô Dilrosun (20 de ani, Hertha Berlin, ex Manchester City U23)
Dilrosun este un stângaci de profil ofensiv extrem de versatil și rapid, care poate evolua pe toate posturile în linia de atac. Olandez cu origini surinameze, Javairô s-a născut la Amsterdam și a început fotbalul la Ajax, echipa care s-a specializat de-a lungul timpului în șlefuirea tinerilor talente pentru forțele europene.
Derulând prin istoria relațiilor olandezo-surinameze, regăsim pe lista comună nume extrem de sonore pentru fotbalul mondial: Ruud Gullit, Frank Rijkaard sau Patrick Kluivert. Component de bază al echipelor de juniori de la Ajax Amsterdam, Dilrosun a reușit performanța să reprezinte Olanda la toate categoriile de vărstă, de la U15 până la U21, călcând treptat pe urmele predecesorilor amintiți anterior.
În 2014, Javairô a atras atenția scouterilor lui Manchester City, astfel că a urmat un transfer în Anglia, pentru aproximativ 300.000 de lire, conform Transfermarkt. Pentru început, a fost cooptat la echipa U18 a ‘cetățenilor’, pentru ca în 2016 să fie promovat la U23 și să joace în Youth League.
După un sezon solid în Premier League 2, unul cu evoluții extrem de apreciate, a urmat un transfer la Hertha Berlin. Javairô a sosit în capitala Germaniei liber de contract, chiar în această vară. Presa scria despre faptul că Dilrosun este curtat de mari cluburi europene, printre care Juventus, Liverpool sau Benfica.
Tânăra aripă olandeză a fost rodată preț de 2 meciuri la echipa a doua, pentru care a înscris un gol. Pal Dardai a sesizat destul de rapid faptul că Dilrosun poate aduce echipei un plus de explozie pe faza de atac, astfel că l-a cooptat în lotul de seniori.
Astfel, după o accidentare a co-naționalului Rekik în debutul partidei cu Schalke 04, Dilrosun debutează în Bundesliga pentru Hertha. La doar 9 minute după ce a intrat pe teren, Javairô își deschide contul de assist-uri pentru berlinezi, pasând la golul de 1-0, marcat de Duda.
Din acel moment, Dilrosun a devenit titularul postului de aripă stânga, reușind să înscrie 2 goluri și oferind 3 pase decisive, în 4 meciuri! Momentan, Javairô conduce topul assist-urilor în Bundesliga, alături de Reus și Sancho.
Cotat la început cu un preț extrem de abordabil în jocul Fantasy Bundesliga, Dilrosun s-a dovedit a fi unul dintre cei mai eficienți jucători, în special la prețul inițial de achiziție (aproximativ 4 mil). Mai mult, Javairô, deși nu a evoluat în prima etapă, se clasează momentan pe locul 7 în topul mijlocașilor cu cel mai mare scor din Fantasy Bundesliga, cu 47 de puncte.
Momentan, aripa Herthei a ajuns să coste 4.8 mil., după realizările din etapele precedente. Cel mai scump mijlocaș din acest joc este momentan Reus, cu un preț de achiziție de 15.6 mil.!
Hertha joacă pe teren propriu împotriva celor de la Bayern Munchen, astăzi, de la 21.30. Nu uita! Programul televizărilor meciurilor din campionatele europene din acest weekend e mereu pe tackle.ro!
Surse: Transfermarkt.de, Sofascore.com, Bundeliga.com, SkySports.com FantasyBundesliga.com, Twitter, Reddit, Youtube, Tackle.ro.
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.