”The saying goes in Birmingham that Aston Villa have lost the FA Cup more times than Birmingham City have won it”

Dacă în prezent, după câștigarea unor trofee importante, echipele obișnuiesc să defileze prin oras cu trofeul obținut, nu același fapt se întâmpla pe la finele secolului 19, când lucrurile stăteau puțin diferit și de aceea au dus și la un eveniment unic în istoria fotbalului britanic.

Dacã săptămâna trecută vorbeam de primul trădător din istoria fotbalului, acum mergem două decenii în urmă și ne înclinăm atenția spre Peaky Blinders, banda din Birmingham care reprezintă subiectul serialului excelent făcut de BBC și care tocmai și-a încheiat ultimul sezon în această săptămână (în România îl puteți vedea pe Netflix). Dacã producția TV prezintă o imagine glamuroasă a membrilor găștii, cu fictiva familie Shelby în prim plan, istoria spune altceva.

Birmingham, la sfârșitul secolului 19

Spre finalul secolului 19, orașul Birmingham se scufunda într-o sărăcie extremă și era plin de mahalale supraaglomerate. Criminalitatea era la ea acasă, iar autoritățile nu făceau față.

Câteva găști violente au răsărit din tineri care doreau să pună mâna pe diferite proprietăți din anumite zone cum ar fi Small Heath sau Cheapside. Sărăcie, dorință de afirmare, ego-uri imense, toate astea au dus la adevarate războaie de stradă. Adesea, aceste lupte duceau la incidente soldate cu răniți grav sau chiar la moarte. Spre finalul anilor 1870, una dintre cele mai nemiloase bande era cunoscută sub numele de The Sloggers și era condusă de John Adrian. Ei erau cunoscuți pentru arma lor specifică: o curea grea, care era folosită pentru a lovi victimele cu brutalitate, pentru ca apoi să le poată jefui. La scurt timp, în Birmingham a apărut o bandă rivală Sloggers-ilor: Peaky Blinders.

Se spune că denumirea „Peaky Blinders” vine de la lamele de ras plasate în vârful șepcilor pe care le purtau, astfel încât acestea să poată fi folosite ca arme. În serial, membrii grupului își folosesc adesea șapca pentru a tăia fața rivalilor. Legenda spune ca ei își orbeau oponenții, lovindu-i cu capul, în timp ce purtau celebra sapca.

În realitate, însa, istoricul Carl Chinn spune că acest scenariu e destul de nerealist. El oferă explicația că „peakys” era o poreclă obișnuită pentru acel tip de șepci. În plus, acel fel de lame abia începuseră să circule și la vremea aceea reprezentau un articol de lux pe care cel mai probabil banda nu și-l putea permite.

Unde a dispărut trofeul FA Cup?

In 1895, după ce au câștigat Cupa Angliei cu 1-0 în fața vecinilor de la West Bromwich Albion, cei de la Aston Villa au decis să afișeze trofeul în vitrina unui magazin din centrul orașului, William Shillcock Sports Shop. în dimineața zilei următoare, știrile începeau să circule prin oraș: s-a furat Cupa Angliei!

La momentul respectiv, poliția locală a investigat nefericitul eveniment, a avut câțiva suspecți, dar n-a reușit să-l găsească pe cel vinovat, despre care se zvonea că deja făcuse dispărut trofeul, topindu-l și făcând monezi false de argint din el pe care să le poată folosi în pub-uri. O recompensă de 10 lire s-a oferit pentru informații care ar putea duce la recuperarea cupei furate în timp ce Federația de Fotbal a amendat-o pe Aston Villa pentru că nu a reușit să asigure protecția Cupei.

Un secol mai târziu, misterul nu era pe deplin deslușit. Acum un an însă, a apărut un englez care în timp ce se uita la serialul BBC-ului a scris un ”tweet” în care confesa că unul din străbunicii săi, John ”Stosher” Stalt a fost membru al celebri bande Peaky Blinders și a fost cel care a furat trofeul. Inevitabil, lumea a fost curioasă și l-a gasit pe Valentine Smith, care a venit cu mai multe informații, afirmând totodată că familia sa a vrut să-l protejeze de trecutul zbuciumat al predecesorilor săi, aflând abia la vârsta de 39 ani acest secret de familie.

Surse:

  • Foto: gq-magazine.co.uk
  • Info: gq-magazine.co.uk – Peaky Blinders The Real Story; Copa 90 – Who stole the FA Cup? Football’s unsolved mysteries

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *