Timpul pănă la startul Campionatului Mondial se scurgeagonizant de greu. Suntem la 3 zile distanță de starul celei mai așteptate competiții sportive de pe planetă.

Ca iubitori ai fenomenului fotbalistic, suntem momentan într-o perioadă de pauză greu de gestionat, pentru mulți dintre noi. Fotbalul la nivel de club și-a aflat concluziile de ceva timp și doar amicalele dintre naționale ne mai suscită atenția. Totuși, ritmul de joc și lipsa mizei în astfel de partide nu ne captează atenția totală către micul ecran.

Astfel, perioada aceasta de ‘pregătire’ pentru Mondial am petrecut-o lecturând diverse articole dedicate Cupei Mondiale, dar mai ales urmărind o serie de documentare. În cele ce urmează, o să vă oferim câteva recomandări video, pentru a intra în febra Mondialului.

History Channel

Sub titulatura #HistoryofFootball, History Channel a avut cele mai bune și documentate materiale dedicate fotbalului, din ultima perioadă.

Între 28 mai și 10 iunie postul a difuzat în premieră ‘Nașii fotbalului’. Este vorba despre o serie de 5 episoade de 60 de minute, produse prin interviuri și montarea unor diferite imagini de arhivă. Seria analizează gândirea strategică a celor mai populari antrenori din lume, contruind treptat pe evoluția cronologică a carierei acestor ‘monștri sacri’.

https://www.facebook.com/HISTORYRomania/videos/1979013382131774/

Trecem de la antrenori la legendele din iarbă și vă prezentăm o altă producție de succes preluată de History Channel – Monștri sacri ai fotbalului. Ca și documentarul precedent, cuprinde o serie de cinci episoade, însă alocă doar 30 de minute fiecăruia.

De această dată, History ne satisface o curiozitate copilărească, de tipul ‘cine este mai bun’? Astfel, se fac comparați între cei mai buni jucatori din trecut. Spre exemplu, astăzi de la 23.00 puteți urmări episodul ‘Van Basten vs. Klinsmann’. Interesant, nu?

https://www.facebook.com/HISTORYRomania/videos/1700881696692770/

Am ajuns la producția care a impresionat cel mai mult în această perioadă premergătoare Mondialului – Momente glorioase din fotbal. Cifra magică de 5 episoade de 60 de minute este păstrată și în acest caz:

  • Pele și băieții din Brazilia și Argentina
  • Pavarotti, Gazza și Leii din Camerun
  • Cei trei muschetari
  • Aduceți-mi capul lui Diego Armando Maradona
  • Șapte goluri care au zguduit lumea.

Nota inedită dată de aceste documentare este prezentarea unor campanii de succes la diferite ediții ale Campionatului Mondial, însă adânc ancorate în contextul social și politic al vremurilor. Spre exemplu, în primul episod aflăm despre cum regimul aflat la putere în Brazilia sau Argentina a capitalizat puternic pe succesul popular al sportului, pentru a-și susține legitimitatea.

National Geographic

Oarecum în concurență directă cu History, National Geographic a contribuit deopotrivă prin câteva documentare captivante. Pe parcursul acestei săptămâni puteți viziona aproape în fiecare zi un material exclent despre legendarul Diego Armando Maradona – Maradona confidențial.

Privit de unii ca cel mai mare talent fotbalistic din istorie, Diego a încercat mereu să țină piept de unul singur așteptărilor uriașe pe care publicul le avea de la el. Documentarul pătrunde adânc în viața personală a argentinianului și analizează problemele care l-au determinat să-și găsească refugiul în consumul de droguri.

Tot pe National Geographic regăsim o serie de mini-documentare în care se intervievează și se analizează cariera a viitoarelor staruri ale fotbalului mondial – Phenoms.

https://www.facebook.com/NationalGeographicRomania/photos/a.333963062954.151636.198659577954/10155870664152955/?type=3

Dele Ali, Jesus, Lozano sau Asensio speră să ridice trofeul Cupei Mondiale pentru țara lor, dar sunt conștienți de dedicarea necesară pentru ca acest vis să devină realitate.

Un alt material extrem de interesant, analizează jocul cu balonul rotund din țara organizatoare – Rusia. Documentarul Rusia: Fotbal extrem urmărește jocurile inspirate de fotbal, de la jocul cu mingile din piele de ren din Siberia la apariția unui fenomen fotbalistic neașteptat în Sankt Petersburg – freestyle-ul.

Și Tackle.ro analizează din greu aspectele organizatorice ale Campionatului Mondial din Rusia 2018, într-o serie de articole denumite Mondialul și Banii, scrise de Alex Avram.

TVR 1

Televiziunea Română a oferit telespectatorilor o serie de documentare despre istoria Campionatului Mondial de Fotbal. Povestea competiției începe cu ediția din 1930 și ajunge până în zilele noastre.

Bazată în mare parte pe secvențe video oficiale de la fiecare ediție, unele chiar restaurate și prezentate în calitate HD, seria se va încheia în această săptămână.

În continuare, vă prezentăm programul episoadelor ce urmează a fi difuzate:

Luni, 11 iunie 2018 – 00.30 sau 03.30 (R)

Marți, 12 iunie 2018 – 00.30 sau 03.35 (R)

Miercuri, 13 iunie 2018 – 00.30 sau 04.15 (R)

Joi, 14 iunie 2018 – 14.55 sau 04.30 (R)

Youtube

Continuați să urmăriți canalul de Youtube al Tackle.ro! Dacă nu ați făcut-o până acum, aici o puteți face.

Pe lângă materiale filmate în exclusivitate de groundhopper-ii noștri pasionați, aici adunăm pentruvoi și materiale documentare dedicate fotbalului.

Astfel, în această perioadă am mai ‘lansat’ câteva liste de redare pentru voi – World Cup, World Cup Teams și World Cup Players. Considerăm că denumirea celor 3 playlisturi este mai mult decât elocventă pentru materialele video regăsite în componența lor.

FIFA TV

Pe lângă canalul nostru de Youtube, recomandăm cu căldură abonarea și la cel creat de FIFA – FIFA TV. Aici veți putea viziona clipuri video de scurtă durată (aproximativ 3 minute), dedicate celor care au devenit legende ale Campionatului Mondial.

În aceeași măsură, puteți urmări analiza celor mai spectaculoase goluri marcate la Mondial sau evoluția celor mai de succes echipe din istoria competiției.

Servicii de streaming

Serviciile de streaming Netflix și HBO GO au deopotrivă în lista lor un număr mare de documentare despre sport și mai ales axate pe fotbal. Pe Netflix am vizionat un material superb despre povestea naționalei Franței (Les Bleus – Une autre historire de France 1996-2016).

Dincolo, pe HBO, am descoperit recent Destinație: Rusia 2018, o serie de povești spuse de sportivi care se vor confrunta la turnelul final, o perspectivă nouă asupra competiției.

Alte surse

AICI aveți și o lisă-bonus pe care am găsit-o pe platforma Reddit, o listă destul de completă cu documentare despre istoria fotbalului în general, nu doar axate pe Campionatul Mondial.

Programul complet al Campionatului Mondial (inclusiv televizări) și loturile complete ale naționalelor prezente la turneul final le regăsiți, desigur, pe Tackle.ro!

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Campionatul Mondial și nu numai.

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.