Rar auzim de Don Revie, nu? Iar când auzim de el, e doar un personaj din povestea carierei lui Brian Clough…

Vedem pe Facebok sau pe Twitter la tot pasul ironii ieftine la adresa antrenorilor care de multe ori sunt victimele durerii în fund ale superstarurilor din teren. De pe canapele, știm care ar fi fost deciziile corecte, unde greșesc tactic managerii și care ar fi cel mai bun prim unsprezece al echipei favorite. Doar ei sunt incompetenți, managerii care sunt alături de echipă tot timpul. De pe canapea e mai simplu pentru că superficialitatea e la ea acasă.

Cam în aceeași oală ma aflam și eu când venea vorba de Don Revie. Articolul scis săptămâna trecută despre Possession Value și documentarea necesară m-a dus încă la începuturile utlizării analizelor tactice în fotbalul britanic. Așa am avut o surpriză și am aflat că Don Revie a fost primul manager din Marea Britanie care studia amănunțit viitorii adversari. Când a devenit selecționerul Angliei, dosarele pe care le pregătea cu toți jucătorii adverși au devenit faimoase.

„His Leeds side were brilliant in their own right but, thanks to Revie’s homework, they were also extremely adept at preventing opponents from playing. Revie was, in a sense, Britain’s first scientific manager. (Jonathan Wilson)

Cum? Chiar Revie? Admirația pe care o port pentru Brian Clough și faimoasa emisiune cu cei doi în platou la ITV m-a lăsat mereu cu părerea că Revie era un impostor. Iar ceva îmi spune că nu sunt singurul care are senzația asta. Dar a fost chiar așa? Într-o lume în care loserii sunt ironizați atât de des, Don Revie pare a fi o excepție. Englezul a fost un antrenor de succes, are un palmares bun, dar istoria îl ține minte greșit. Marele dezavantaj al său e că l-a avut adversar pe unul din cele mai impresionante personaje din istoria fotbalului, Brian Clough.

De ce este Don Revie judecat greșit?

Ca iubitor de fotbal, n-oi fi un nebun să nu prefer fotbalul atractiv, creativ, combinativ, dar încă nici nu am ajuns așa de închis la minte încât să blamez antrenorii care abordează un stil de joc precaut și care impregnează o doză de agresivitate jucătorilor. Frumusețea jocului este dată și de frumusețea diversității, iar contrastul stilurilor de joc fac de multe ori un meci mai interesant.

Renumit pentru un stil pe care mulți îl catalogau ca fiind ”dirty”, Leeds United-ul lui Don Revie a câștigat o promovare în First Division, două titluri de campioană, un FA Cup, o Cupă a Ligii, două Cupe a Orașelor Târguri și a avut câteva sezoane în care a pierdut trofee la mustață, cum ar fi ratarea triplei în 1970. Încercarea lui Brian Clough de a depăși omul pe care-l ataca cu ironii și sânge rece la TV s-a încheiat prematur, a durat doar 44 de zile și de fapt aveau să treacă aproape 20 de ani până când Leeds a devenit din nou campioana Angliei.

Totuși, Brian Clough a devenit un om de fotbal emblematic, în timp ce Don Revie a eșuat puțin câte puțin în obscuritate, mulți ținându-l minte în prezent doar în postura de sparring partner al lui Clough, într-o emisiune de la ITV.

În pofida contrastelor dintre cei doi și a constantelor critici pe care Clough le-a adus de-a lungul timpului lui Revie, spre finalul vieții, legenda lui Nottingham Forrest a recunoscut că metodele lor sunt “90 percent” apropiate. “My style was exactly the same.” Tot atunci Clough a recunoscut că strânsa legătură pe care Revie o avea cu grupul de jucători, unitatea acestora și spiritul lor de echipă au fost lucruri pe care nu a reușit să le replice la echipele sale.

”The begrudging respect shown by Clough towards Revie is perhaps the most telling epitaph that English football’s forgotten man could have ever hoped to receive.” (Matt Clough)

În timp ce mandatul său la Leeds United i-a oferit timpul necesar să intre pe sub pielea jucătorilor și să creeze o echipă unită, nu același lucru aveaa să se întâmple la națională, acolo unde lungile pauze în care se juca fotbal de club, nu aveau cum să ajute la sudarea unui grup așa cum și-l dorea Revie.

Don Revie și echipa, înainte de un antrenament. Foto: FourFourTwo.com

Pe durata lungului său mandat de la Leeds, Revie a cerut și a primit control complet în ceea ce privește managementul echipei de fotbal, ceva ceea ce nu era posibil în postura de selecționer al Angliei, acolo unde datorită birocrației și a conflictelor sale cu președintele FA-ului, aventura lui Don a rămas în istorie ca un eșec.

Prima mențiune a unui celebru dosar marca Revie a fost în sezonul 1963-1964, când Revie și-a rugat unul din ”secunzi”, pe Syd Owen, să urmărească evoluțiile unui puști pe care era interesat să-l transfere. Analiza amănunțită a lui Syd Owen ce cuprindea date despre caracterul său, despre calitățile de jucător și defectele sale avea să fie considerată un masterpiece de către Revie și avea să fie modelul pentru ceea ce avea să urmeze în toată cariera. Don Revie realizase încă de atunci că înarmat cu o astfel de analiză detaliată a adversarului poate avea elementul care face diferența în teren, așa că la scurt timp și-a impus ca fiecare jucător al fiecărei echipe adverse să aibă un asemenea dosar. Ceea ce părea amuzant pe atunci în fotbalul britanic e în prezent ceva banal la orice club care se respectă, iar deși Revie e unul din pionierii analizei amănunțite a adversarilor în fotbal, atâția încă îl privesc ca pe un impostor.

Suferind de o afecțiune neurologică gravă, Don Revie a pierdut ultima bătălie, pe 26 mai 1989, o zi cu mare însemnătate în fotbalul britanic. E aceeași zi în care Michael Thomas a marcat în ultima fază celebrul gol care a adus titlul lui Arsenal pe Anfield. Exact cum o făcuse Leeds United-ul lui Revie, cu două decenii în urmă.

surse:

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.