Povești

Emiliano Sala. Visele devin realitate, chiar și doar pentru o clipă

La finalul lui noiembrie 2018, aruncam o privire peste clasamentul golgeterilor din Ligue 1, curios să văd dacă s-a strecurat vreun intrus printre suspecții de serviciu: Cavani, Neymar și Mbappe. Și ce să vezi: lider era un fotbalist pe nume Emiliano Sala… Vreun puști inventat de Nantes? Nu tocmai. Un vârf argentinian de 28 de ani… Un late bloomer, cu un CV deloc impresionant care-i ținea la respect pe super-fotbaliștii de la PSG. Ce poveste, nu?

Povestea lui Emiliano Sala a început într-un sat din provincia argentiniană Santa Fe. În Cululú, o veche fortăreață a conchistadorilor spanioli, trăiau puțin peste 500 de suflete în 1990, când s-a născut acolo un băiat pe nume Emiliano Raúl Sala Taffarel. La ce putea visa un puști sud-american, în anii ’90? Să muncească pământul sau să crească vite alături de familia lui? Sau să joace fotbal?

Fotbalul l-a început la Club Escuela Proyecto Crecer, o academie pentru cei ca el, cei care visau. Două ore dura drumul dintre Cululú și club, dar de acolo plecau fotbaliști în Franța, la Bordeaux, așa că merita. Emiliano Sala a avut de așteptat, n-a prins avionul către Europa în adolescență, dar la 20 de ani, după un sezon bun la Escuela, a primit recompensa pe care și-o dorea: transferul peste Ocean.

La Bordeaux nu s-a impus nicio clipă, lovindu-se de fotbalul mult mai solicitant din Hexagon, unde nu mai reușea să domine careurile adverse cu fizicul lui puțin ciudat: un cap aparent mic pentru un vârf solid, de 1,87m. A jucat doar pentru echipa secundă și agentul său de la acea vreme, fratele lui Gonzalo Higuain, a încercat să-i găsească un alt club. A fost refuzat în Serie C din Italia, iar visul părea să se năruie.

O singură opțiune îi mai rămânea lui Emiliano Sala: un împrumut în care să-i convingă pe cei de la Bordeaux că e fotbalist și că n-au greșit aducându-l din Argentina pe Bătrânul Continent. A plecat, așadar, la US Orléans Loiret, în liga a treia franceză, unde avea să marcheze 19 goluri în 37 de meciuri. În sezonul următor, un alt împrumut, la Chamois Niort, club de ligă secundă. S-a impus din nou, cu 18 goluri marcate, printre care și o serie de 12 goluri în 12 partide consecutive, iar instinct de finalizator din ce în ce mai ascuțit, părea făcut pentru fotbalul din Ligue 1.

Sala și-a primit șansa la Bordeaux. Avea 24 de ani și a ratat-o: un singur gol a marcat în 11 apariții în prima ligă franceză, iar după câteva luni a fost trimis într-un nou împrumut, la Caen, echipă care se lupta să evite retrogradarea din Ligue 1. Acolo i-a convins argentinianul pe scouterii lui Nantes că are un potențial mai mare decât arătase până atunci. Mai puțin de un milion de Euro au plătit Canarii pentru semnătura lui Emiliano Sala, în vara lui 2015. Un preț neînsemnat când un club de o asemenea statură își cumpără golgeterul din următoarele 4 sezoane…

3 ani mai târziu, Sala marcase 12 goluri în turul campionatului francez, pentru Nantes, adică exact câte marcase în întreg sezonul precedent. Trăia visul oricărui puști sud-american, juca pe marile stadioane din Europa și primea aplauzele unui public care nu auzise vreodată de Cululú. După 47 de reușite în 3 ani și jumătate de fotbal, clubul se pregătea să-l vândă pentru un profit consistent, iar Emiliano visa la fotbalul din Premier League.

Cardiff, echipa cu al doilea cel mai slab atac din prima ligă engleză, își spărgea recordul de transferuri: 15 milioane de Lire, pentru Emiliano Sala. Contractul l-a semnat într-o vineri, pe 18 ianuarie, în Țara Galilor, dar prea târziu pentru a fi inclus în lotul lui Neil Warnock pentru partida cu Newcastle, așa că a doua zi, sâmbătă, se întoarce în Franța pentru a-și face bagajele. Îl aștepta aventura vieții în Premier League.

Doar două zile a mai petrecut în Nantes, pentru că era așteptat la antrenamentele noii sale echipe și antrenorul spera să-l poată juca împotriva lui Arsenal, în următoarea etapă. Luni seara, Emiliano Sala se urca într-un avion ușor. Alături de el era doar pilotul. Au decolat și s-au îndreptat spre Regat. Până să plece, Sala mai postase un mesaj pe Twitter:

Avionul care-l aducea pe Sala în Anglia nu a aterizat niciodată. Ultima oară a fost semnalat deasupra Canalului Mânecii, iar operațiunea de salvare a fost îngreunată de valurile de doi metri care spumegau marea dintre Hexagon și Regat.

Povestea lui Emiliano Sala s-a sfârșit într-o noapte de ianuarie, deasupra Canalului Mânecii. Nu știm ce s-a întâmplat cu avionul care-l aducea în Anglia. Nu știm dacă ar fi marcat la fel de multe goluri pentru Cardiff cum a făcut-o pentru Nantes. Nu știm dacă ar fi fost la fel de iubit de galezi. Dar știm că nu va fi uitat. Ne-am asigurat de asta.

Sursa foto: SkySports, sursele informațiilor:

  1. Emiliano Sala: From Serie C Reject to Ligue 1 Top Scorer
  2. Emiliano Sala pe Transfermarkt.com

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

Tags

Vlad Bogos

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close