O etapă care aduce o schimbare de lider neașteptată. Surpriză sau nu, United a fost singura echipă dintre candidatele la titlu care a călcat greșit. Egalul de la Southampton, cuplat cu o victorie cu 4-1 a lui West Ham cu Leicester, au trimis Ciocănarii pe primul loc.

Atunci când nimeni nu se aștepta, Spurs au un start de sezon fără greșeală și revin acasă de la Wolves cu toate punctele. Nuno se descurcă momentan și fără Kane. Să vedem cât va dura.

Fără titulari importanți în atac, Arsenal este învinsă fără mare luptă de rivala Chelsea, chiar pe teren propiu. Tunarii se află momentan pe locul 19, înaintea confruntării de pe Ettihad, iar Arteta este antrenorul cu șansele cele mai mari de a fi demis, conform bookmakerilor. Hai să vedem ce s-a întâmplat în acest weekend de Premier League.

Rezultate și marcatori în etapa 2 din Premier League

  • Liverpool – Burnley 2-0 (D.Jota, S. Mané)
  • Aston Villa – Newcastle 2-0 (D.Ings, A. El Ghazi)
  • Crystal Palace – Brentford 0-0
  • Leeds – Everton 2-2 (D. Calvert-Lewin, M. Klich, D. Gray, Raphinha)
  • Manchester City – Norwich 5-0 (T.Krul autogol, J. Grealish, A. Laporte, R. Sterling, R. Mahrez)
  • Brighton – Watford 2-0 (Duffy, Maupay)
  • Southampton – Manchester United 1-1 (Fred-autogol, M. Greenwood)
  • Wolverhampton – Tottenham 0-1 (D. Alli)
  • Arsenal – Chelsea 0-2 (R. Lukaku, R. James)
  • West Ham – Leicester 4-1 (P. Fornals, S. Benrahma, Y.Tielemans, M. Antonio x2)

Plusuri

 + Manchester City. Așa cum era de așteptat, Cetățenii și-au varsat toate frustrările activate de înfrângerea cu Tottenham pe unul dintre adversarii preferați. Băieții lui Guardiola nu au avut milă de Norwich, cărora le-au administrat 5 goluri, făra a-i lăsa măcar să zărească poarta (xG 0.04).

+ Dominic Calvert-Lewin.  Atacanul lui Everton răspunde pozitiv la întrebarea dacă va fi în stare să repete prestațiile din sezonul trecut, care l-au adus în vizorul naționalei. Două goluri în primele două etape îl duc pe DCL la 55 de reușite pentru Caramele în toate competițiile.

+ Reece James. Gol și pasă de gol pentru tânărul fundaș lateral al lui Chelsea în derby-ul londonez contra Tunarilor. Fac o treabă excelentă fundașii laterali ai lui Tuchel în acest start de stagiune!

+ Danny Ings. A marcat la primul meci oficial după transferul la Villa, apoi reuseste să aibă impactul sperat de fani și cu Newcastle. Ings a deschis scorul după o foafecă apetisantă și pare să fie cel mai inspirat transfer al verii în Premier League.

+ Brighton. Hipsterii Premier League, antrenați de cel mai hipster-antrenor din competiție, au fost plasați de câțiva specialiști pe listele retrodgradării. Totuși, Potter, acest Roy Hodgson de secol 21, și-a inspirat elevii către un start lansat, cu 6 puncte bifate împotriva unor contracandidate la îndeplinirea obiectivului (2-1 la Burnley și 2-0 cu Watford). Pescărușii au reușit performanța asta în conditiile unor accidentări importante în zona defensivă și cu doar 2 atacanți clasici în lot, unul dintre ei fiind Florin Andone. Dar mai avem o statistică jaw dropping pentru voi: în 2021 doar Chelsea și City (13) au bifat mai multe meciuri fără gol primit decât Brighton (10).

+ Neal Maupay. Un alt atacant din seria marcatorilor în primele două etape (alături de Jota, DCL, Ings). Engezul și-a regăsit inspirația în fața porții, după un final de sezon arid, tot cu 2 goluri înscrise, însă pe parcursul a 18 meciuri.

+ Diego Jota. Portughezul a profiat de întoarcerea târzie a lui Firmino la Liverpool după Copa America și, susținut de o serie de evoluții solide în presezon, i-a suflat momentan lui Bobby rolul de titular în trio-ul de atac. Jota va fi greu scos de pe foaia de joc în perioada următoare, după ce a deschis scorul în ambele meciuri de până acum, arătând o eficiență în fața porții de care Cormoranii au neapărata nevoie.

+ Kostas Tsimikas. Unul dintre reproșurile constante venite din partea specialiștilor sau a fanilor Premier League, atunci când se dezbat șansele lui Liverpool la titlu, se referă la lotul firav. Parcă mâniat de o asemenea ipoteză, Klopp a aplicat o rotație în primele 2 etape, iar schimbările astea au avut un impact pozitiv în evoluția echipei. Unul dintre oamenii criticați pentru lipsa de implicare în campioantul trecut a fost chiar Tsimikas, de aceea grecul a luptat în primele 2 etape să demonstreze că poate face concurență puternică pentru postul de fundaș-stânga. În partida cu Burnley Kostas a trimis o serie de centrări perfecte pentru colegi, a fost precis în apărare și foarte implicat la construcție, iar assist-ul său perfect pentru lovitura de cap a lui Jota a deschis meciul în favoarea lui Liverpool.

+ West Ham. Primul loc în Premier League și 8 goluri marcate în primele două etape. Benhrama și Antonio au fost electrizanți în atac, iar dubla englezului din ultimele 10 minute ale confruntării lui Leicester a dus la o realizare aparte, transformându-l în cel mai bun marcator din Premier League din istoria clubului (48 goluri).

+ Brentford. O victorie și o remiză în primele două etape pentru o nou-promovată de talia lui Brentford nu e rău deloc, mai ales când adversarii nu au fost (în teorie) unii facili – Arsenal și Palace.

10 lucruri de reținut din weekend-ul de fotbal european!

+- VAR. Arbitrajul video a îmbunătățit procesul de luare a deciziei, care este mai clar și (în sfârșit) logic, în special cu analiza offside-urilor. S-a schimbat și perspectiva atingerilor fine în careu, care în sezonul precedent duceau automat la penalty, iar fotbalul din Anglia se distanțează în sfârșit de baschet. Totuși, au rămas în continuare deciziile contradictorii de la centru, în faze similare. Atunci când arbitrii VAR alertează centralul despre o posibilă decizie eronată, este de datoria celui din urmă de a verifica pe monitor dacă a luat decizia corectă.

Mersul la monitor trebuie la rândul lui mai clar reglementat, pentru a evita situații în care faze asemănătoare de joc duc generează interpretări și decizii diferite. De acest lucru s-a plâns deja Steve Bruce la conferința de presă de după meci.

Minusuri

– Arsenal. O sumă importantă investită în transferuri în această vară arată ambiția de revenire a Tunarilor acolo unde le este locul. Arsenal este în acest moment echipa care a cheltuit cel mai mare buget pe noi jucători în această vară. Cu toate acestea, două înfângeri în primele 2 meciuri ale sezonului este un record negativ bifat în premieră de clubul londonez în Premier League. Mai mult, urmează o confruntare cu City, la Manchester.

– Norwich. Canarii au devenit în ultimii ani acel tip de echipă-purgatoriu, care se agață de avantajul parachutte payments-urilor și nu își asumă niciun risc pentru a face performanță în Premier League. Prea puternică pentru Championship, Norwich revine o dată la 2 ani pe prima scenă, însă de fiecare dată dezamăgește crunt. Astfel, acest început de sezon cu 8 goluri primite și niciunul marcat în primele 2 etape nu are cum să surprindă pe nimeni. Să nu uităm că l-au vândut în vară pe Buendia, cel mai bun jucător din Championship, iar la capitolul sosiri au bifat exclusiv speranțe. Atunci când crește exponențial nivelul de concurență, dar pe de altă parte slăbești echipa, nu prea ai argumente pentru salvare.

– Michael Keane. Al doilea meci în care fundașul lui Everton comite o eroare defensivă care duce la gol pentru adversari.

– Newcastle. După un start ratat, cu 2 înfrângeri în primele 2 etape și un lot firav, Coțofenele nu pot privi cu foarte mare încredere spre etapele ce urmează. Mike Ashley este în continuare în offside, nereușind să ia o decizie potrivită pentru viitorul financiar al clubului, iar acest lucru este sesizabil prin lipsa de viziune în ceea ce privește upgrade-ul lotului. Va reuși Steve Bruce încă o salvare timpurie de la retrogradare, cu aproximativ acceeași jucători ca în sezonul trecut? Momentan, loturile mai slabe valoric pe care se bazează contracandidatele ar fi principalul argument pentru. Pe de altă parte, defensiva decentă pe care s-au bazat în trecut a început să de rateuri. Primul gol primit cu Villa a venit după o aruncare de la margine la care înalții fundași ai lui Newcastle au pierdut clar duelul pentru prima minge.

– Watford. Viespile și-au pierdut din entuziasmul care a dus la un debut de vis cu Villa, pe teren propriu. Contra lui Brighton am făcut cunoștință cu varianta pe care mulți dintre noi o așteptăm, atunci când i-am propus pentru o noua retrogradare în Championship – confuzie în defensivă și neinspirație în atac.

– Ayoze Perez. O intrare iresponsabilă asupra lui Fornals a dus la o eliminare prematură și la dinamitarea șanselor Vulpilor de a obține un rezultat pozitiv. Ne bucurăm că glezna spaniolului a scăpat ieftin.

Çağlar Söyüncü. După prostia lui Perez, Söyüncü a continuat seria gafelor pentru Leicester, cu un no look pass căre portar, patentată de Bănel cu Real Madrid.

Urmează o săptămână cu meciuri în League Cup pentru multe echipe din Premier League și cu momentul în care Tottenham va întoarce rezultatul din turul preliminariilor Conference League și se va califica în grupe. Premier League revine, cu etapa a treia, sâmbătă, chiar cu un Manchester City – Arsenal!

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Un comentariu la “Etapa 2 din Premier League: plusuri și minusuri”