Lupta la titlu suferă primul dezechilibru în etapa 5 din Premier League. ‘Cetățenii’ pierd șocant pe terenul nou-promovatei Norwich, iar Liverpool profită. Pe Anfield, cormoranii își păstrează răbdarea de fier, după ce Newcastle deschide spectaculos scorul, și răstoarnă meciul până la pauză. Sunt deja 5 puncte diferență între primele două clasate, după doar 5 etape, dar atât de multe puncte rămase de disputat.

În plutonul echipelor care luptă pentru restul locurilor de Champions League, Spurs și Chelsea și-au revenit și au furnizat scorurile etapei (4-0, respectiv 5-2), United a triumfat la limită contra unui Leicester incomod, iar Arsenal a avut timp de fotbal doar o repriză, remizând pe terenul ultimei clasate Watford, după ce a condus 2-0 la pauză.

Rezultate și marcatori în etapa 5 din Premier League

  • Liverpool – Newcastle 3-1 (Willems 0-1, Mane 1-1 și 2-1, Salah 3-1)
  • Brighton – Burnley 1-1 (Maupay 1-0, Hendrick 1-1)
  • Manchester United – Leicester 1-0 (Rashford 1-0, din penalty)
  • Sheffield – Southampton 0-1 (Djenepo 0-1)
  • Tottenham – Crystal Palace 4-0 (Son 1-0, P. van Aanholt autogol 2-0, Son 3-0, Lamela 4-0)
  • Wolves – Chelsea 2-5 (Tomori 1-0, Abraham 2-0, 3-0 și 4-0 plus autogol 4-1, Cutrone 2-4, Mount 2-5)
  • Norwich – Manchester City 3-2 (McLean 1-0, Cantwell 2-0, Aguero 2-1, Pukki 3-2, Rodrigo 3-2)
  • Bournemouth – Everton 3-1 (C.Wilson 1-0, Fraser 2-0, Calvert-Lewin 2-1, C.Wilson 3-1)
  • Watford – Arsenal 2-2 (Aubameyang 1-0 și 2-0, Cleverley 2-1, Pereyra 2-2)
  • Aston Villa – West Ham 0-0

Plusuri în etapa 5 din Premier League

+ Norwich. Echipa de podcast Tackle Show va avea ceva explicații de dat în următorul episod, după ce au declarat la unison că ‘Norwich vs. City este cel mai predictibil rezultat din etapa a cincea‘. S-au aruncat cu scoruri fluviu, triple-capain sau wildcard la Fantasy pentru jucătorii lui Guardiola, iar defensiva lui Farke a fost dur criticată.

Sâmbătă însă, am avut parte de cel mai șocant rezultat din ultimele sezoane, un Norwich măcinat de accidentări reușind să răpună campioana din ultimele două stagiuni (3-2). Atmosfera în tribune a fost admirabilă, iar pe teren canarii au arătat ca o echipă încrezătoare în abilitatea de a scoate un rezultat pozitiv.

Argentinianul Buendia (22 ani) a fost de departe omul meciului, mijlocașul achziționat cu 1.5 mil. de euro de la Getafe reușind să creeze ultimele două goluri ale gazdelor. Doar Hazard în 2012 a mai înregistrat atâtea asist-uri (4) în primele 5 partide.

Atacantul Pukki este revelația noii ediții de Premier League. Finlandezul înscrie și oferă o pasă decisivă cu City, iar Cantwell (21 de ani), debutant recent la reprezentativa U21, a fost implicat deja în 4 dintre golurile înscrise de canari în Premier League.

+ Teemu Pukki. Sperăm că povestea finlandezului să nu se limiteze la acest start de sezon, iar Pukki să nu devină un nou caz Michu (Swansea), Papiss Cisse (Newcastle) sau Andy Johnson (Crystal Palace) și să-și continue forma pe parcurul mai multor stagiuni. Până acum, atacantul canarilor a fost implicat în 8 dintre golurile echipei sale (6 goluri, 2 pase decisive) în primele 5 partide, la egalitate cu Aguero.

+ Todd Cantwell. La doar 21 de ani, Todd a promovat din Championship cu Norwich, a debutat recent la naționala de tineret și are deja 2 goluri și 2 pase decisive în Premier League. Chelsea și Manchester City au fost victimele.

+ Sergio Aguero. City a pierdut, dar argentinianul își continuă seria reușitelor și conduce clasamentul golgheterilor din Premier League (7), alături de Tammy Abraham.

Deși nu a prins perioada de pregătire, Kun a intrat imediat în forma care l-a făcut celebru în ultimele sezoane (7 goluri din 7 șuturi pe poartă) și devine al treilea jucător (după Reyes și Rooney) care marchează în primele 5 meciuri din noua stagiune.

+ Tammy Abraham. Ce poveste frumoasă! Tânărul atacant englez a transformat cu rapiditate drama ratării din Supercupa Europei, care a trimis trofeul la Liverpool. Șapte goluri a marcat Abraham în primele 5 etape, iar în weekend a plecat cu mingea acasă. La cei 21 de ani, Tammy este cel mai tânăr marcator din istorie al unui hattrick pentru clubul londonez. Bucurie de nedescris pentru posesorii lui din Fantasy Premier League.

‘Atacant, fac de toate. Marchez goluri, autogoluri, iau cartonașe, orice e nevoie!’ (sursa: premierleague.com)

+ Tinerii lui Lampard. Trăim în era fotbalului modern, acolo unde există mult prea puțină răbdare pentru construcție, iar Chelsea este un club recunoscut pentru faptul că au un board care se precipită mult prea des. Paradoxal, numirea lui Lampard poate nu ar fi fost posibilă fără acea interdicție legată de transferuri, el devenind soluția ideală pentru a lucra cu tinerii pe care Chelsea îi avea sub contract. Probabil pentru prima oară în era Abramovich, acest club are parte de o reconstrucție organică.

Forțați de împrejurări, londonezii au făcut alegerea potrivită. Lampard vine cu aura legendară pe care a căpătat-o la Chelsea, iar presiunea rezultatelor imediate, deși se va simți, nu va fi direcționată către el, cel puțin nu la început.

Până acum am văzut o echipă oscilantă, capabilă de evoluții încântătoare pe faza ofensivă și erori uluitoare în apărare. Totuși, ceea ce impresionează în acest debut este cadența cu care jucătorii englezi crescuți în academia londonezilor sunt implicați în succesul echipei, toate golurile venind după reușite lor: Abraham (7 goluri), Mason Mount (3 goluri) și Fikayo Tomori (1 gol).  

+ Liverpool trio. Un indisciplinat tactic, un atacant care nu marchează și un one season wonder își duc echipa, pentru al doilea sezon la rând, către un start perfect cu 5 victorii din 5 partide. Mai mult, Liverpool înregistrează cea de-a 14 victorie consecutivă în campionat, devenind prima echipă din istoria Premier League care înscrie cel puțin două goluri în fiecare partidă.

Deși există o dezbatere intensă referitoare la cel mai în formă marcator de la Liverpool (Salah vs. Mane), piesa de legătură în angrenajul cormoranilor este evident Roberto Firmino, omul care dictează ritmul atacurilor. În meciul cu Newcastle, deși Bobby a fost rezervă, imediat după introducerea neprogramată din minutul 37, a oferit două assist-uri geniale, care au decis soarta partidei.

Mo Salah a fost implicat direct în 50 de goluri marcate de Liverpool în Premier League pe Anfield (36 de goluri și 14 assist-uri), iar Sadio Mane a bifat încă un record al competiției – 50 de meciuri fără înfângere cu Liverpool, pe teren propriu.

+ Atacul lui Arsenal. Deși rezultatele nu o arată, trupa lui Emery arată mai bine ca în sezonul trecut, cel puțin în zona ofensivă. Mai mult, spre deosebire de stagiunea precedentă, tunarii par că au o șansă concretă să prindă top 4. Totodată, Aubameyang păstrează o rată de conversie excelentă și rămâne un pretendent la titlul de golgheter al ligii, cu cele 5 reușite, două dintre ele în prima repriză cu Watford. În plus, cea de-a doua reușită a gabonezului a venit în urma unui atac în care am numărat 20 de pase la construcția fazei, cea mai lungă secvență înregistrată în campania 2019/20.

+ Harry Maguire. Era inevitabil ca suma de transfer a lui Maguire să atragă așteptări exagerate de la el. A fost criticat pentru lipsa de viteză, de leadership sau pentru faptul că nu își dulbează la timp colegii din defensivă. După două partide modeste împotriva lui Palace și Southampton, Harry a ținut excelent sub control apărarea diavolilor, chiar împotriva foștilor colegi de la Leicester. Al doilea clean sheet pentru United, după debutul cu Chelsea.

+ Callum Wilson. Recent revenit după convocarea de la naționala Angliei, Wilson marchează dubla care răpune un adversar cu pretenții de top 6. Două goluri din două încercări l-au transformat în eroul clasei mijlocii din Fantasy Premier League, fiind singurul jucător sub £11.0m care a fost implicat în fiecare meci în marcarea unui gol.

+ Heung Min Son. Partida contra celor de la Palace pare a fi întâlnirea preferată a sud-coreeanului. Son a marcat în fiecare dintre ultimele 4 derby-uri, iar sâmbătă a reușit o dublă. Fanii lui Spurs așteaptă ca actualul nr. 7 să revină la forma din sezonul trecut, iar reușitele din weekend sunt un semn pozitiv în acest sens.

+ Moussa Djenepo & Sofiane Boufal. Principalii artizani ai victoriei din deplasare, cu Sheffield. Boufal a înregistrat cele mai multe driblinguri reușite într-un meci din actuala ediție de campionat (9), iar Djenepo a anesteziat, prin mișcările sale derutante, întreaga apărare a gazdelor, la singurul gol al partidei.

Știați că băieții lui Hasnhuttl au deja 3 deplasări consecutive câștigate fără gol primit, în toate competițiile? Ultima dată când s-a întâmplat asta pentru ei în prima ligă, conceptul de Premier League nu exista (1986).

Cifrele etapei

Cifrele etapei ne sunt aduse de prietenii de la Tebon.

 

Minusuri în etapa 4 din Premier League

– Defensiva lui Arsenal. WTF?! Asta ar fi o reacție potrivită pentru ceea ce s-a întâmplat cu Arsenal în repriza a doua. După două acțiuni-fulger, tunarii conduceau la pauză și controlau jocul elegant. Asta până când Sokratis și David Luiz au intrat într-o competiție a erorilor.

Primul care a intrat în scenă a fost fundașul grec. Sokratis se încăpățânează să dezvolte posesia de pe linia de 6 m și trimite nonșalant o pasă la adversar, aflat la doar câțiva metri de propria poartă. Deulofeu preia, Cleverley înscrie, iar Watford speră că poate întroarce un deficit de 2 goluri. Din spirit de colegialitate, David Luiz continuă seria faulturilor inutile în suprafața de pedeapsă, iar Pereyra transformă fără emoții. Mai mult, gazdele puteau chiar câștiga cele 3 puncte, dacă Leno nu intervenea salvator pe final.

Portarul german a avut 8 intervenții reușite contra ultimei clasate, mai multe decât orice alt portar din competiție. Defensiva tunarilor a ajuns să permită adversarilor 31 de șuturi spre poartă, cele mai multe înregistrate de Arsenal, din momentul în care Opta a colectat astfel de date (2003).

– Manchester City. Așa cum aminteam anterior, nimeni nu putea anticipa mai puțin de o victorie clară a lui City pe terenul lui Norwich. Gazdele sufereau un număr mare de indisponibilități, în principal în zona defensivă. De partea cealaltă, Guardiola avea la dispoziție toți oamenii ofensivi, cu excepția lui Sane.

Cu toate acestea, meciul a început extrem de plat pentru băieții lui Guardiola, care nu găseau momentul în care să accelereze circulația mingii, în preajma careului advers.

Decizia lăsării lui De Bruyne pe bancă ar fi o explicație pentru lipsa de imaginație de la mijlocul terenului, dar oaspeții ajungeau destul de des la poartă, însă o serie de indecizii au făcut ca atacurile lor să nu mai fie la fel de tăioase. Norwich a prins curaj imediat, în special pentru că Stones și Otamendi păreau că sunt la primul meci în tricoul lui City. Aguero și Rodri au punctat pe finalul fiecărei reprize, dar de data asta a fost insuficient.

Echipa lui Guardiola suferă de o problemă care a chinuit-o în trecut pe Liverpool: fazele fixe. Opt dintre ultimele nouă goluri primite de ‘cetățeni’ au venit din astfel de încercări, iar patru în urma unor cornere, așa cum s-a deschis scorul sâmbătă.

‘Nicule, ce faci, băbăete?’, pare să transmită Pep, din această arcuire a la Usher.

– Stones & Otamendi. Importanța accidentării lui Laporte iese la iveală mult mai devreme decât s-ar fi așteptat oricine, tocmai împotriva unei nou-promovate. Noul cuplu de fundași centrali încercat de Guardiola a făcut un meci slab, împotriva unei nou-promovate, și au permis adversarilor, pentru prima oară din decembrie 2016, să înscrie de două ori în prima repriză.

Atât Stones, cât și Otamendi au arătat nesiguri în distribuția mingii, ambii cedând balonul adversarilor în zone extrem de periculoase, aproape de propria poartă. Stones a avut șansă la ratarea lui Pukki singur cu Ederson, dar deposedarea visătorului Otamendi în propriul careu și golul care a urmat, vor rămâne mult în memoria colectivă ca greșeala prin care canarii și-au asigurat victoria.

– Çağlar Söyüncü. Turcul a avut evoluții apreciate până acum în Premier League, dar pe Old Trafford a judecat greșit un duel pentru minge cu Rashford și a făcut un penalty clar, într-o zonă unde atacantul lui United nu avea posibilități viabile de a continua faza periculos. Din păcate pentru Söyüncü, momentul său de rătăcire a făcut diferența sâmbătă.

– Everton. Același scenariu din ultimii ani, diferența fiind zecile de milioane investite în transferuri. Caramelele arată mereu bine ‘pe foaie’ înaintea fiecărui sezon, speranțele cresc, dar se sting cu fiecare meci din noua stagiune. Deși a beneficiat de un program accesibil, trupa lui Marco Silva a reușit doar două victorii, împotriva ultimelor clasate; insuficient, pentru o pretendentă la un loc de cupă europeană.

– Crystal Palace. Umilită în derby de Spurs încă din prima repriză, trupa bătrânului Roy oscilează între supriză și nepăsare, asemeni zilelor în care vedeta Zaha are sau nu chef să-și etaleze talentul. Forma lui Palace este una înșelătoare, victoriile cu United și Villa fiind date uitării după 4 goluri încasate în puțin peste 40 de minute.

– Wolverhampton. Surpriza sezonului precedent de Premier League suferă la rându-i de sindromul cupelor europene. Am mai văzut asta la Leicester, Burnley sau West Ham. Cu toate acestea, lupii au la dispoziție un lot destul de puternic valorc și numeric, capabil să facă față pe toate fronturile. Mai mult, înfrângerea usturătoare (2-5) cu Chelsea vine după pauza meciurilor dedicate echipelor naționale, nu după o deplasare în Kazahstan, joi seara. Alături de Watford, trupa lui Nuno Espirito Santo rămâne încă fără meci câștigat în acest sezon, iar speranțele pentru încă o clasare în top 7 se sting cu fiecare meci.

– Arbitrii care operează VAR. Reluările au arătat penalty clar la intervențiile lui Lascelles asupra lui Matip și hențul în careu al lui Ward-Prowse. În ambele situații, nu este clar ce urmăreau cei din camera VAR. Se pare că nici UEFA nu înțelege rostul sistemului și recomandă acordarea ultimului cuvânt centrailor, care ar trebui să meargă la margine și să consulte ei înșiși fazele litigioase. Cu alte cuvinte, până și forul european a sesizat că arbitrii VAR sunt total lipsiți de c***e.

Sursa fotografiilor din articol: PremierLeague.com, Twitter.

Sursa statisticilor: Opta Stats, PremierLeague.com, WhoScored.com.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Soundcloud, Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *