Povești

Ghostbuster în Olanda. Ultima provocare a tragicomicului Alan Pardew?

La mijlocul unui sezon cu rezultate slabe, cei care dețin ADO Den Haag au decis schimbarea întregii conduceri și înlocuirea acesteia cu o nouă echipă de management. Până aici nimic dubios, nu? Un management nou, alintat de fani drept Ghostbusters. Cei mai bătrâni dintre noi își amintesc cu siguranță celebrul film care era difuzat și pe la noi la TV la începutul anilor 90, precum și refrenul “Who you gonna call? Ghostbusters!”, dar unde e legătura dintre Pardew, Den Haag și Ghostbusters?

Obiectivul lui ADO Den Haag e să scape de “degradatiespook”. “Degradatiespook” care în traducere ar însemna ”fantoma retrogradării”, e o vorbă veche în Olanda cu care e alintată orice echipă care intră în zona nisipurilor mișcătoare. Pentru fanii lui Den Haag, sezonul acesta, Alan Pardew și secundul său Chris Powell sunt varianta modernă a lui Bill Murray și Dan Aykroyd, actorii principali din filmul Ghostbusters.

După aproape 2 ani de stat pe bară, adeseori luat la mișto, cu o reputație îndoielnică după perioada West Brom, Alan Pardew revine ca antrenor, unde te-ai fi așteptat mai puțin. Și de ce primire a avut parte. ”There are welcomes and then there are welcomes. Oh my word.”, concluziona excelent chiar secundul lui Pardew, Chris Powell, pe twitter.

Alan Pardew, personajul tragicomic

În ultimii ani, Alan Pardew a devenit un personaj tragicomic în fotbalul englez. Acum mai mult de un deceniu, pe la mijlocul anilor 2000 când îi ducea pe West Ham până în finala Cupei Angliei, începuseră să apară tot mai multe voci care-l vedeau drept un viitor selecționer al naționalei Three Lions. La urma urmei, însemna ceva să îi iei pe Ciocănari din Championship și să-i duci rapid la mijlocul clasamentului din Premier League, mai ales în vremuri în care cluburile mici nu beneficiau de bugetele din ziua de azi.

Totuși, Pardew nu putea face mai multe la West Ham, iar după episoade nefericite la Charlton și Southampton, englezul a primit o șansă neașteptată de a-și revitaliza cariera, la Newcastle United. Fanii Coțofenelor nu erau fericiți. Pardew fiind un vechi prieten al patronului Mike Ashley, însemna că  antrenorul avea și mai multe de muncit pentru a avea tribunele de partea lui. Cu o serie de transferuri inspirate din Franța, cu un stil de joc aventuros, Alan Pardew a atins punctul cel mai înalt al carierei sale de antrenor, locul 5 în Premier League cu Newcastle. De atunci însă, cariera englezului s-a dus la vale.

Pardew has, among many things, headbutted an opposing player, launched a vicious tirade against Manuel Pellegrini, shoved a fourth official in the technical area, and celebrated an FA Cup final equaliser with the sort of dancing more reminiscent of Alan Partridge.” (Dominic Fifield, The Athletic)

Mandatul său de la West Brom a fost ultimul la cel mai înalt nivel. Adus în noiembrie 2017 pentru a-i ajuta pe cei de pe The Hawthorns să se salveze de la retrogradare, Pardew a câștigat doar 3 meciuri dintr-un total de 21 și avea să fie demis în aprilie 2018. Dacă n-ar fi fost câteva apariții ca bandit pundit la TV, lumea n-ar mai fi știut nimic de englez. Știrea că Alan Pardew e noul antrenor al lui ADO Den Haag, penultima echipă din Eredivisie, ne-a lăsat pe mulți blocați pe moment.

E o mișcare curajoasă și în afara zonei de confort pentru un om care fără îndoială a adunat de-a lungul carierei suficienți bani pentru a se se retrage fără griji oricând vrea și pentru a se apuca de golf. Totuși, fie că îți e simpatic sau nu, decizia englezului de a merge și antrena în Olanda e un argument incontestabil pentru pasiunea acestuia pentru fotbal.

Atât de rar vezi antrenori englezi încercând să profeseze în afara țării. Nici Pardew n-a mai antrenat în afara Angliei, dar decizia sa arată că e dispus să-și extindă orizonturile. Clubul olandez i-a oferit un contract doar până la finalul sezonului, semn că obiectivul e unul clar: ne salvezi de la retrogradare sau ne luăm la revedere.

Not many in his position would be willing to take such a gamble – Pardew’s reputation is in a bad place at the minute. Failure at Den Haag would put another nail in the coffin, so he should at least be given a great deal of credit for his bravery.” (Dominic Fifield, The Athletic)

Început de vis

Sunt destule galerii cu coregrafii impresionante pe bătrânul continent, dar ceea ce au arătat fanii din peluza lui ADO Den Hag, în weekendul trecut, printr-un tribut către filmul Ghostbusters din 1984, va rămâne pentru mult timp în memoria multora. Trupa olandeză se afla la două puncte de ultimul loc din Eredivisie, la finalul lui decembrie când Alan Pardew și asistentul său Chris Powell au fost aduși la club. După victoria cu 2-0 de duminică împotriva lui RKC Waalwijk, prima din octombrie încoace, echipa din Haga se află acum la cinci puncte deasupra ultimului loc și la dar un punct de primul loc salvator. Poate Pardew și Powell vor reuși până la urmă să sperie fantomele retrogradării…

Both new manager Alan Pardew and assistant Chris Powell have had to defend themselves from some ghoulish criticism during their coaching careers, so perhaps being re-imagined as characters from the movie was apt. In fact, the Dutch word ‘degradatiespook’ written across the 1984 classic film’s iconic symbol means ‘relegation ghost’ – a saying used for teams that need to fear relegation.” (bbc.co.uk)

Poți să faci mișto de el în continuare, ca de un gras care merge la sală, sau poți să-l apreciezi pentru că a ieșit din zona de confort și să arunci un ochi pe Flashscore la rezultatele din Olanda. Eu aleg să o fac pe a doua, tu ce faci?

surse:

  • bbc.co.uk – Who you gonna call? Alan Pardew & Chris Powell get the Ghostbusters treatment
  • theathletic.com – Who you gonna call? Alan Pardew’s return inspires a win, a dance … and a Ghostbusters banner
  • foto: dailymail.co.uk

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.
Tags

Alex Avram

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close