From hero to zero – John Fleck

Pentru împătimiții de Football Manager și cei pasionați să afle mereu cine-i the next big thing, numele John Fleck spunea multe prin 2007-2008. Scoțianul fusese chemat de la 15 ani la echipa mare a lui Glasgow Rangers, debutase în campionat la 16 ani, era alintat deja Rooney al Scoției și avea prevăzută o carieră de succes în Premier League. 10 ai mai târziu, când Fleck juca în divizia a treia din Anglia, lumea deja îi pusese eticheta de talent irosit, iar numele său era mereu prezent alături de Freddy Adu în articolele care aminteau acei wonderkids din Football Manager de care nu s-a mai auzit nimic.

Dar Fleck nu-și spusese ultimul cuvânt. Nu avea să sfârșească precum George Best, întrebat cu regret de un bellboy care-i aducea băutură în camera de hotel ”Where did it all go wrong, Georgie?”. Apropiindu-se de 30 ani, scoțianul lui Sheffield reușește să-și recâștige renumele pe care-l avea pe Ibrox Park când era un puști.

He was Scotland’s Wayne Rooney. Or at least, he was meant to be. Not for a generation had a young footballer been hyped up north of the border like John Fleck was as a teenager at Rangers. Like so many wonderkids, though, Fleck’s spark failed to rage into a full fire. He made 41 appearances for the Ibrox club, but few of them saw him catch the eye. The only headlines he made was over a reported bust-up with Ally McCoist in 2009.” (Graham Ruthven)

”Am să mă întorc bărbat”. 4 ani la Coventry în liga a treia

Într-un contrast total față de modul spectaculos în care ieșise în prim plan la Rangers, John a părăsit Scoția în vara lui 2012 iar nimănui aproape că nu-i păsa de el sau de știrea că una din cele mai mari speranțe ale clubului pleacă pe ușa din dos.

“It was my choice. I wasn’t a first-team regular and I thought I had to go out and find myself as a player.I could have stayed there but would I have played? I had to go out and get regular first-team football and I have played quite a few games since I have done that. Even when I went to Coventry it took me some time to get over moving away. I just thought of kicking on and kept working hard. Thankfully it’s got me here.” (John Fleck)

Acum, la aproape 8 ani după ce a plecat din Scoția, Fleck e titular în echipa națională și unul din mijlocașii care au surpins plăcut în acest sezon în Premier League. Uitându-se în urmă, scoțianul se felicită pentru decizia luată în 2012 când a plecat de acasă pentru a trăi departe de familie și a lua-o de la capăt. Ar fi avut toate motivele să se antreneze cu lehamite gândindu-se la ceea ce ar fi putut deveni, dar n-a fost așa. John a petrecut 4 ani la Coventry în divizia a treia, până a fost luat de Sheffield United, pentru care a avut un rol esențial în promovarea din League One în Championship și apoi în Premier League, fiind numit de două ori jucătorul anului de către fani.

Similar cu Daniel Boateng care îmi spunea de șocul trecerii de la Londra la Europa de Est, Fleck vorbea într-un interviu pentru The Sun despre dificultățile și provocările prin care trece un tânăr fotbalist când trebuie să lase familia în spate și se mute într-un loc despre care nu știe nimic și unde nu știe pe nimeni.

”As I have grown up and I look back, I think going away has helped me massively, just being in different surroundings, in a different country. It has helped me in the long run. I haven’t had many people around about me and have had to work hard and focus on myself. I moved away by myself when I was about 19 or 20. I have had to fend for myself since then. It has helped me. At that time, I grew up quite a lot. Obviously, being away from my family, I had to go and do it all myself. I didn’t know what to expect. I couldn’t cook or anything. I was eating takeaways every night.(John Fleck)

Singurul care a mai crezut. Debutul la națională la 11 ani de la debutul la Rangers

Cariera lui Fleck a avut o traiectorie cum rar mai vezi în ziua de azi. E greu de explicat cum unul din cei mai promițători puști britanici a dispărut din prim planul fotbalistic, a ajuns la maturitate în ligile inferioare din Anglia și acum impresionează sub comanda unuia din cei mai severi antrenori din Premier League, Chris Wilder.

După ce jucase pentru țara sa la tineret U-21 încă din 2009, John Flck a fost convocat pentru prima dată la naționala mare în noiembrie 2008. N-avea să fie folosit vreun minut atunci iar când telefonul a sunat din nou, culmea, avea să fie nevoit să refuze convocarea, data meciului naționalei fiind aceeași cu data nunții, pe care o stabilise cu 2 ani anterior când nici nu se mai gândea că i se va mai cânta imnul vreodată.

Evoluțiile excelente de la Sheffied United n-aveau cum să treacă cu vederea și Fleck avea să fie convocat din nou, iar de această dată nu mai avea ce să se mai întâmple. La 11 ani de la debutul pentru Glasgow Rangers în Cupa Scoției, cel alintat cândva Rooney al Scoției avea să-și facă debutul în națioală, chiar pe arena care a găzduit finala Campionatului Mondal, stadionul Luzhniki din Moscova. Aproape că nu-ți vine să crezi că scoțianul are doar 28 ani când vezi ce carieră ”roller coaster” a avut până în prezent.

„You’ve got to have that desire to try and achieve. To never be satisfied. A lot of players spend their entire careers simply going through the motions, being content to just pick up the money. If you want to succeed at a higher level, you have to have a different outlook, one where you always want more and are never satisfied.” (John Fleck)

Surse:
talkingbaws.com John Fleck Explains Why He Left Rangers and How It Helped Make Him Grow Up
thesportsman.com Blades’ John Fleck Finally Making Good On The Promise He Showed As A Youngster
– transfermarkt.co.uk.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, trimis pe e-mail, în fiecare vineri.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *