Jude Bellingham tocmai a semnat un contract pe 5 ani cu Borussia Dortmund. 17 ani a împlinit mijlocașul central englez la finalul lunii iunie, dar marile cluburi ale continentului îl urmăreau deja de ceva timp, oferind presei din Regat material pentru speculații încă din fereastra de transferuri a verii trecute. Văzând cifrele transferului, o întrebare plutește în aer. De ce investește Borussia Dortmund peste 25 de milioane de Lire în achiziția unui fotbalist de 17 ani din liga a doua engleză?

Ce știm despre Jude Bellingham?

Atunci când a intrat pentru prima oară pe teren pentru echipa de seniori a lui Birmingham City, Jude Bellingham împlinise de câteva săptămâni 16 ani și devenea cel mai tânăr debutant din istoria de 145 de ani a clubului. Un mijlocaș central de 1.80m, căpitan al naționalei U17 a Angliei și deja cu 6 goluri marcate în 16 meciuri jucate pentru selecționatele de tineret ale Albionului, Bellingham este un produs al academiei lui Birmingham. The Blues nu au produs nume impresionante în era Premier League: Jack Butland (portarul lui Stoke), Nathan Redmond (mijlocașul lui Southampton) și Demarai Gray (mijlocașul lui Leicester) sunt unele, dar de data asta pare că au dat lovitura, pentru că Bellingham va fi cel mai scump fotbalist vândut vreodată de club, depășindu-l pe Che Adams, vândut la Southampton în 2019, pentru 15 milioane de Lire.

Mai mult, Bellingham devine cel mai scump fotbalist de 17 ani vândut vreodată în fotbalul mondial.

Jude Bellingham este genul de mijlocaș care este extrem de capabil în a bloca atacul advers, cu intervenții aeriene și deposedări, însă are și tendința de a urca să susțină atacul de aproape. La numai 17 ani, vedem deja un mijlocaș box-to-box foarte capabil, care mai poate învăța meseria asta pe care fotbaliști ca Saul Niguez, Kevin de Bruyne și Paul Pogba o fac atât de bine în fotbalul actual. Poate Bellingham să ajungă în aceeași categorie de valoare cu astfel de fotbaliști? Greu de spus, dar acești primi ani ai ascensiunii sale vor pune baza carierei englezului.

Mediul în care-și va continua dezvoltarea este extrem de relevant pentru viitorul lui. Mergând la Borusssia Dortmund, Bellingham trece de la lupta pentru evitarea retrogradării din a doua ligă engleză la cea pentru titlul din Germania, intrând într-unul dintre cele mai talentate grupuri de jucători din Europa, care joacă an de an în Liga Campionilor.

La Dortmund, Haaland este deja titular la 19 ani, iar americanul Reyna (17 ani) pare să fie următorul Jadon Sancho și a primit deja minute la echipa de seniori, pe finalul sezonului 2019/2020. Sancho, Hakimi (între timp transferat la Inter) și Zagadou au fost oameni de bază în echipa lui Favre, toți sub 21 de ani!

Jude Bellingham are deja un avantaj competitiv pe care cu greu și-l poate imagina cineva la un fotbalist atât de tânăr: meciurile jucate. 43 de meciuri jucate (4 goluri și 3 pase decisive) pentru Birmingham City nu pare mare lucru, dar pentru un fotbalist de 17 ani, înseamnă enorm în echuația dezvoltării sale ca profesionist. 2800 de minute jucate în sezonul tocmai încheiat, în care Birmingham a reușit să nu retrogradeze.

Privind prin Europa către alți fotbaliști care joacă mijlocași centrali, avem doar două cazuri similare:

  • Eduardo Camavinga (17 ani), poate cel mai bun tânăr mijlocaș defensiv din lume la ora actuală, are peste 2700 de minute jucate pentru Rennes în acest sezon (un gol și două pase decisive). Destinații posibile? Real Madrid.
  • Sandro Tonali (20 de ani) avea 2300 de minute jucate, la aceeași vârstă precum Bellingham, în Serie B. Vara asta este cel mai căutat mijlocaș italian și probabil va ajunge la Inter.

Bellingham a arătat deja că poate juca alături de băieții mari și s-ar fi irosit în Birmingham. E un pariu riscant pentru Dortmund să plătească 26 de milioane de Lire (cât valorează transferul cu toate clauzele activate), cu un contract pe termen lung? Da, dar…

Care e ultimul mijlocaș englez care era capabil să joace în centru și pe ambele flancuri? Las deschisă întrebarea asta…

Știe Borussia Dortmund să crească tineri fotbaliști?

Pe scurt, da.

Borussia este un „selling club”: crește sau cumpără fotbaliști tineri la momentul când mai au încă mult de învățat. Câteva exemple din ultimii ani:

  • Ousmane Dembélé – cumpărat de la Rennes, la 19 ani, pentru 15.5 milioane de Lire, vândut un an mai târziu pe 124 de milioane de Lire, la Barcelona;
  • Christian Pulisic – adus pe gratis, la 17 ani, de la o academie semi-obscură din Statele United, vândut la 20 de ani, pe 57 de milioane de Lire, la Chelsea;
  • Mario Götze – recrutat la 9 ani în academie, vândut la 21 de ani, pentru 33 de milioane de Lire, la Bayern.

Probabil că urmează și o vânzare a noul golden boy al echipei, englezul Jadon Sancho, fie către Manchester United, fie către Chelsea, pentru o sumă mult peste 50 de milioane de Lire, la doar doi trei ani după transferul de la Manchester City. Să ne amintim că Jadon Sancho era atunci la fel de necunoscut cum este Jude Bellingham astăzi. Și avea… tot 17 ani!

Un mijlocaș box-to-box își joacă cei mai buni ani de fotbal între 25 și 30 de ani, iar Jude Bellingham mai are mult până să ajungă măcar aproape de nivelul de top pe această poziție. Cert este că unul dintre cele mai bune cluburi pentru un tânăr fotbalist tocmai a plătit scump pentru el și că trebuie să-l urmărim în continuare pe Bellingham, un fotbalist încă misterios, dar cu o potențială carieră strălucită în față.

Cum altfel i-am putea contrazice pe băieții de la Tackle.ro?

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *