Aș vrea să clarificăm din start câteva chestiuni, estențiale pentru înțelegerea analizei ce va urma. Sunt fan Liverpool, așadar am mereu o opinie mai mult sau mai puțin pasională în legătură cu destinul echipei favorite.

Cea de-a doua, face chiar obiectul acestui articol. La TACKLE.RO nu avem abilități paranormale de ‘citire’ a viitorului, doar încercăm să facem o analiză a echipelor, bazată pe date cunoscute până în prezent.

Experiența luptei la vârf în Premier League ne-a demonstrat că, în contextul potrivit,  orice este posibil (vezi cazurile Blackburn sau Leicester). O abordare pur aritimetică, după modelul pariurilor sportive, EA SPORTS FIFA sau Football Manager este puerilă. Sunt o infinitate de variabile care influențează jocul de fotbal, nu doar valoarea cumulată a jucătorilor.

OK. Acestea fiind spuse, să analizăm varianta Liverpool 2017/2018!

Liverpool 2016/2017

Odată cu terminarea sezonului precedent, am făcut cronica evoluției cormoranilor. Spuneam atunci că Liverpool a depășit așteptările, fiind oarecum în contrapartidă cu majoritatea suporterilor LFC. Sigur, clasamentul final a fost o dezamăgire din perspetiva evoluției din prima parte a campionatului, dar impresia artistică nu punctează în clasament. ‘Ce ar fi fost dacă’ NU contează!

În vara lui 2016 ‘prevedeam’ faptul că Liverpool va termina în Top4, bazându-mă în principal pe evoluția entuziasmantă din amicale. Abia ce ‘electrocutasem’ Barcelona cu un sec 4-0. În sfârșit, tranziția spre încredere a suporterilor începea să se vadă din ce în ce mai des. ‘From doubters to believers’ era motto-ul cu care s-a instalat Klopp la club.

Germanul ne cerea să ne transformăm din sceptici în optimiști, dar punchline-ul său a avut în cele din urmă un efect de bumerang, devenind laitmotivul sezonului trecut. Am început senzațional cu Arsenal, apoi am pierdut șocant la Burnley. Spre finalul sezonului am schimbat perspectiva cu fiecare etapă, exact ca la tenis: doubters-believers-doubters-believers.

Ne-am luptat la titlu până în ianuarie, când accidentările sau indisponibilitățile ne-au demonstrat că nu avem un lot destul de echilibrat pentru a susține un ritmul de joc cu care ‘subjugam’ de regulă adversarul. Așadar, am terminat gâfâind pe 4, iar ‘specialiștii’ au identificat defensiva ca fiind principala cauză a acestui semi-eșec. Total greșit, din punctul meu de vedere. Dar despre asta o să scriu puțin mai târziu.

Filosofia Anfield

Filosofia clubului de pe Anfield își are rădăcinile în perioada Shankly, atunci când Bill a construit nu doar o echipă, ci un întreg sistem. Acea formă de socialism liverpudlian nu acoperea doar jocul în sine, ci întreaga activitate din jurul clubului de fotbal: structură, finanțare, creșterea jucătorilor, transferuri și, în special, generația de antrenori formată în ‘Boot Room‘ (Shankly, Paisley, Fagan, Moran, Evans). Prin intermediul acesteia, clubul a avut parte de un succes extraordinar, în special în perioada anilor ’60-’80.

Recent, am descoperit un articol Eurosport din 2015, care puncta filosofia fotbalistică a fiecărui club din Premier League. Autorul scria despre cormorani că și-au construit identitatea în timp. Jocul lor, bazat pe copleșirea adversarului prin creativitate și încredere, este dublat de un puternic nucleu local.

Sigur, istoria niciunui club din lume nu este liniară. Există peste tot o ciclicitate glorie-eșec. Și în cazul lui Liverpool, perioada dominată de dinastia ‘Boot Room’ a continuat cu 25 de ani de secetă în campionat și împământenirea unui climat de ‘neîncredere’ în rândul fanilor.

Aducerea lui Klopp poate fi văzută ca o încercare a clubului de a reveni la origini, la acel joc care subjugă adversarul, la un plan de recrutare inteligent și reconstruirea relației cu fanii. Așadar, întreg clubul se află actualmente în plin proces de tranziție, iar răbdarea este vitală.

Considerații despre defensivă

Este momentul să reaprindem discuția despre fundași. Așa cum spuneam în debutul articolului, specialiștii au identificat apărarea ca punctul slab al echipei și principala cauză a rezultatelor slabe din retur. Este o abordare extrem de simplistă a fotbalului, sinonimă cu înțelegerea fenomenului după principiile unui joc pe calculator. Practic, se pleacă de la premisa că, odată cu transferul unor jucători cu cifre excelente în Premier League, problema va dispărea. FALS! (vezi cazul fundașilor centrali aduși de City în ultimele sezoane și sumele plătite pentru ei)

Sursa: bbc.co.uk

În primul rând, tipul de joc practicat de Liverpool pune sub presiune fundașii, mai mult ca la oricare club din Premier League. Cred că doar City se află într-o situație asemănătoare. Din cauza contra-pressing-ului, mulți dintre jucători (în special fundașii laterali) sunt prinși extrem de avansați. În eventualitatea în care adversarul reușește să se elibereze din încercuire, centralii se află în situații de 1 la 1 sau chiar în handicap numeric, față în față cu atacul advers.

În astfel de situații, coordonarea și procesul de luare a deciziei sunt vitale. Pentru a avea succes, perechea de fundași centrali trebuie să se sincronizeze perfect și să fie familiarizați cu acest tip de joc. Dacă facem o analiză a perechii de fundași folosită de Liverpool de la meci la meci, nu știu dacă găsim aceleași nume pentru două partide consecutive în perioada 2016/17.

Pe rând, Lovren și Matip au suferit accidentări care le-au dereglat parteneriatul. Astfel, Liverpool trebuie să își formeze în această perioadă acel tandem de fundași centrali care să fie o soluție pe termen lung și apți din punct de vedere fizic.

Jucători noi

Pentru acest lucru, Klopp s-a orientat spre Virgil van Dijk, unul dintre cei mai buni fundași centrali din sezonul trecut. Ca alură, olandezul seamănă mult cu Matip, singurul central care a avut evoluții constant bune în sezonul precedent. Ca și Matip, van Dijk este înalt și solid, dar extrem de agil și nu se panichează în momentul în care este pus sub presiune, cu mingea la picior.

Southampton este conștientă de raritatea nestematei pe care o au în curte, astfel că au transformat tentativa de transfer a cormoranilor într-o adevărată ‘saga’. Liverpool pare să fi convins jucătorul, care a transmis clubului intenția sa de a se transfera pe Anfield. Cum Southampton spera la o licitație în toată regula (cu Chelsea și City în horă), s-au răzbunat denunțând pe Liverpool la federație pentru contactarea fără acord a jucătorului.

Cormoranii și-au cerut oficial scuze și s-au pus la pândă, așteptând un moment mai prielnic. În acest moment, van Dijk a declanșat războiul rece cu clubul, refuzând să se antreneze. Cel mai probabil, ‘sfinții’ vor ceda spre sfârșitul perioadei de transferuri, iar suma va fi una considerabilă.

Un alt subiect fierbinte la începutul lui 2016 era eșecul conducerii de pe Anfield în a rezolva un fundaș lateral stânga de calitate. Klopp a apelat atunci la reinventarea lui Milner pentru acel post. Cu toate acestea, faptul că englezul este dreptaci și deține valențe mai mult ofensive, nu îl recomanda ca o soluție pe termen lung. Nu a fost așa, Milner bifând majoritatea meciurilor ca titular, cu evoluții extrem de apreciate.

Având în vedere aglomerarea programului din sezonul care urmează, Klopp a ales să aducă pe Anfield un alt tânăr care promite: Andrew Robertson, de la Hull City (12 mil. de lire). Mai multe despre acest transfer am scris în acest articol. Evoluția din amicale a fost una entuziasmantă, dar probabil scoțianul va fi, alături de Moreno, soluția de back-up pentru Milner.

Transferul ideal din această vară a fost cel a lui Salah de la Roma. Egipteanul nu se afla pe lista de ținte vehiculată de presă, însă a fost identificat corect ca o mutare ce ar putea îmbunătăți primul 11. Salah a venit pe o sumă de aproximativ 34 milioane de lire și a avut un impact imediat în echipă.

Permutările lui Klopp au funcționat de minune în amicale. Cvartetul Coutinho-Mane-Salah-Firmino arată excelent în teste. Phil a furnizat o mostră de tehnică desăvârșită în dirijarea jocului de la mijlocul terenului, iar pe Mane si Salah cu greu îi poți stăpâni datorită vitezei și a accelerației incredibile. Firmino a livrat și el consistent pe tabelă prin assist-uri.

În fața porții s-a evidențiat însă un alt transfer din această vară. Este vorba despre tânărul Solanke, perla echipei de tineret a lui Chelsea, ‘săltată’ de cormorani de sub nasul londonezilor. Dominic a reușit deja să puncteze spectaculos în trei rânduri pentru Liverpool (vs. Palace, Hertha și Atletic). Trebuie menționat și faptul că Dom a primit în această vară trofeul de cel mai bun jucător al Campionatului Mondial U20, câștigat de naționala Albionului. Mai multe despre această realizare, aici.

Coutinho saga

De la începutul perioadei de transferuri, destinul lui Coutinho a fost preponderent în conexiune cu nevoile Barcelonei. Mereu din surse catalane, știrile curg spre Anglia, prezentând unele din cele mai hilare motive pentru realziarea unui asemenea transfer: amiciția cu Neymar, postări de pe social media, lipsa unor postări de pe social media, diverse mesaje pe Twitter ale unor personaje obscure care se prezintă ca surse de încredere în ceea ce privește transferurile în Catalunia etc.

După transferul lui Neymar la PSG, ‘sursele de încredere’ catalane au schimbat placa, Coutinho devenind deodată înlocuitorul perfect pentru Neymar. Liverpool a primit o singură ofertă pentru brazilian, de-a dreptul ridicolă (72 de milioane £). Oferta a fost politicos refuzată, atât conducerea lui Liverpool, cât și Klopp subliniind cât se poate de clar faptul că Phil nu este de vânzare pentru nicio sumă. Pentru cei care nu știu, brazilianul a semnat recent un nou contract, care îl face cel mai bine plătit jucător din lot. Speculațiile nu s-au oprit aici, iar ‘sursele’ au devenit din ce în ce mai insistente, dând din oră în oră mutarea ca fiind 100% rezolvată. Nu știu dacă e cazul sau nu, însă subliniez importanța sursei, în momentul în care ‘arunci’ în public asemenea știri. Mai multe despre cum apar zvonurile a scris amicul Vlad Bogos, articolul intitulându-se Nu credeți tot ce citiți despre transferuri.

Este evident pentru cormorani că Phil nu va pleca în vara aceasta, indiferent de sumă. Motivele principale le-am înșiruit mai jos:

1. Jurgen a subliniat extrem de vehement asta.

2. Board-ul, la rândul său, a susținut același lucru.

3. Este foarte târziu să suplinești o astfel de pierdere pe piața transferurilor.

4. Liverpool nu a reușit încă să aducă un mijlocaș care să emită pretenții la titularizare.

5. Lallana va sta accidentat 2 luni.

6. Programul este unul infernal în sezonul ce va urma, iar pentru a putea face față cu brio în Champions League ai nevoie de un lot valoros și echilibrat.

7. Multă lume uită faptul că Liverpool are la dispoziție în această vară 150 mil. £ pentru transferuri, din care s-au dus aproximativ 45 mil, doar!

8. Suporterii așteaptă nu nerăbdare transferuri care să întărească echipa.

9. Spre deosebire de Neymar, Coutinho nu are clauză de reziliere în noul contract, astfel că Barcelona nu poate forța financiar mutarea.

Ținte viitoare

Principala țintă a lui Klopp de vara asta pare a fi tânărul Naby Keita, de la Red Bull Leipzig. Originar din Guiana, Keita are doar 22 de ani, evoluează ca mijlocaș central și a fost revelația Bundesligii în sezonul trecut. Cifrele sale sunt de-a dreptul extraordinare, la fel ca versatilitatea sa de la mijlocul terenului. Cei care au urmărit meciurile lui Leipzig au putut observa impactul lui în echipă.

Am mai spus-o, Keita este în acest moment printre puținii mijlocași centrali din lume care să fie capabili de o evoluție la fel de solidă atât defensiv, cât și ofensiv. De aceea Leipzig ține cu dinții de el, pentru că e aproape imposibil de înlocuit în acest moment, iar germanii evoluează în Champions League. Deși Liverpool a făcut 3 oferte (ultima vehiculată fiind în jurul a 70 de milioane £), Leizig le-a refuzat pe toate, spre nemulțumirea jucătorului și a cormoranilor.

Deși are la dispoziție un buget de peste 150 mil £, cel mai probabil Klopp nu va mai forța transferul în această vară, așteptând până în 2018, când Nabi poate fi luat la un preț redus (48 milioane de euro). În această situație, este interesant de văzut ce va face Liverpool. Merge pe o altă soluție la mijloc (Goretzka, Renato Sanches, Oxlade Chamberlain) sau se bazează în continuare pe Henderson, Can, Grujic sau Ejaria acolo?

Anul trecut am suferit enorm după accidentarea lui Hendo, în special pe tranziția pozitivă. Emre este mai solid din punct de vedere defensiv, dar mai puțin agil. Totodată, nu deține aceeași capacitate ca Hendo de a trimite precis mingi în adâncime. Ceilalți doi tineri, Grujici și Ejaria au suferit și ei accidentări de lungă durată, astfel că aria de selecția la centrul terenului a fost foarte slabă.

Pe acest post a mai fost încercat în câteva rânduri Wijnaldum, un alt jucător extrem de versatil. Gini s-a descurcat decent, în special pe faza de atac, însă din punct de vedere defensiv nu a fost la fel de prezent.

În ceea ce privește țintele lui Liverpool din această vară, presa britanică a speculat destul de mult. În afara celor două nume care apar zilnic (Keita și van Dijk), Klopp ar fi aparent interesat de Alex Oxlade-Chamberlain, care intră în ultimul an de contract cu Arsenal și nu a acceptat prelungirea, până la această dată. Alte ținte demne de a fi amintite sunt Goretzka, Luan, Koulibaly sau de Vrij. Este greu de crezut că vreunul din cei amintiți va poposi pe Anfield până la 1 septembrie.

Rezultate partide de pregătire

vs. Sydney 3-0 (Sturridge, Moreno, Firmino)

vs. Transmere Rovers 4-0 (Milner, Grujic, Chirivella, Woodburn)

vs. Wigan 1-1 (Salah)

vs. Crystal Palace (Solanke, Origi)

vs. Leicester 2-1 (Salah, Coutinho)

vs. Hertha Berlin 3-0 (Solanke, Wijnaldum, Salah)

vs. Bayern Munchen 3-0 (Mane, Salah, Sturridge)

vs. Altletico Madrid 1-1 (Firmino)

vs. Atletic Bilbao 3-1 (Firmino, Woodburn, Solanke)

Sistem și tactică

Jurgen a continuat să perfecționeze 4-3-3-ul utilizat și în sezonul trecut. În schimb, a făcut permutări în privința rolurilor pe care le joacă unii pretendenți la titularizare. Cea mai importantă dintre ele este cea a lui Coutinho.

Phil a evoluat în sezonul trecut preponderent în banda stângă a liniei de atac, avându-i colegi pe Firmino și Mane. Deși brazilianul a făcut un sezon excelent, Klopp l-a retras în linia de mijloc, pe aceeași parte. Ideea nu este nouă, Coutinho terminând campionatul trecut pe același post, cu niște evoluții entuziasmante. Mutarea este una extrem de inspirată, Coutinho reușind să fie mult mai prezent în joc, iar tranziția lui Liverpool a devenit fulgerătoare.

Totodată, venirea lui Salah pe Anfield a generat o rocadă a posturilor între el și Mane. Senegalezul a fost mutat pe partea stângă (fiind dreptaci), iar Salah a preluat poziția de winger dreapta (fiind stângaci). Klopp vrea să emuleze situația de la Bayern cu Ribery și Robben.

O altă inovare specifică lui Jurgen a fost utilizarea în câteva partide a unei linii de mijloc fără prezența unui mijlocaș la închidere clasic. Cel mai bun exemplu a fost în prima repriză a amicalului cu Leicester (2-1). Atunci, linia de mijloc a cormoranilor a fost Coutinho-Wijnaldum-Lallana, cu olandezul în rol de mijlocaș defensiv.

Sigur, Gini este unul dintre jucătorii polivalenți din lot, dar limitările lui pe partea defensivă au fost vizibile în prima parte a meciului cu Leicester. Încă ne aflăm în perioada de acumulare, de teste, iar Klopp este adeptul rezolvării problemelor prin antrenament, mai degrabă decât prin transferuri. Probabil acestă mutare a fost încercată ca urmare a eșecului tratativelor pentru Keita. Rămâne de văzut cum unde și când va fi folosit Wijnaldum în primul 11.

Surpriza din presezon a fost păstrarea în lot a doi jucători care erau puși pe picior de plecare de presa britanică: Joe Gomez și Daniel Sturridge. Ziarele spun că tânărul Gomez a insistat să rămână în lot și a refuzat un împrumut în altă parte, dar eu cred că realitatea este alta. Polivalența lui Joe l-a convins pe Jurgen. Gomez poate evolua absolut orice post din defensivă. A debutat pe Anfield ca fundaș stânga, devasând-ul pe Moreno, iar acum a fost utilizat de Klopp deopotrivă ca fundaș central, cât și ca fundaș lateral dreapta. Importanța sa pentru o campanie extrem de aglomerată este lesne de înțeles.

Sturridge a făcut un presezon excelent. Mai mult, staff-ul lui Liverpool este mulțumit de parametrii fizici pe care îi afișează atacantul englez, astfel că Daniel va rămâne să concureze cu Firmino și Solanke pentru postul de atacant. Aglomerarea programului îi va oferi mult mai multe șanse în sezonul ce urmează.

O nouă supriză ce se concurează în lotul lui Liverpool ar fi păstrarea lui Moreno. Cormoranii au primit la începutul ferestrei de transferuri o ofertă de 11 mil de lire de la Napoli, pe care ar fi refuzat-o. Aflat cu sabia deasupra capului, Alberto a început să livreze pe partea stângă, astfel că este foarte probabil ca să îl găsim în lotul cormoranilor și după Deadline Day.

Lot

Pe picior de plecare este Sakho, care nu a bifat niciun minut în perioada de pregătire. În ciuda evoluțiilor solide pentru Palace în retur, francezul plătește tribut pentru actele de indisciplină de vara trecută și conducerea caută să îl transfere definitiv. Suma pe care Liverpool o cere este totuși una destul de prohibitivă: 30 mil. de £.

Alți jucători ai căror destine urmează a fi decise în perioada următoare sunt: Allan Rodrigues (fără permis), Adam Bogdan, Ragnar Klavan, Jon Flanagan, Ryan Kent, Ovie Ejaria, Ben WoodburnSheyi Ojo și Lazar Markovic. Din această listă, cele mai mari șanse să rămână au Woodburn, Ejaria, Klavan și Kent. Pentru Bogdan, Flanagan și Ojo se încearcă găsirea echipelor potrivite pentru un împrumut, iar Markovici va fi vândut. Fiorentina și Watford au fost cele mai discutate posibile destinații pentru tânărul sârb.

Au părăsit deja echipa în această vară  Andre Wisdom (definitiv, RB Salzburg, 3 mil. de £), Conor Randall (împrumut, Heart of Midl.), Manninger (retras), Lucas Leiva (definitiv, Lazio, 5 mil. £), Kevin Stewart (definitiv, Hull, 8 mil. £), Taiwo Awoniyi (împrumut, Mouscron) și Pedro Chirivella (împrumut, Willem II).

Cu o săptămână înainte de debutul noului sezon Premier League, lotul lui Liverpool arată astfel:

Portari: Mignolet, Karius, Ward

Fundași: Matip, Lovren, Klavan, Gomez, Milner, Robertson, Moreno, Clyne, Alexander-Arnold

Mijlocași: Can, Wijnaldum, Henderson, Grujic, Coutinho, Lallana, Ejaria, Salah, Mane, Kent, Woodburn

Atacanți: Sturridge, Firmino, Origi, Solanke, Ings

Echipa probabilă vs. Watford
Echipa probabilă 2017/18

 

 

 

 

 

 

 

Judecând după o serie de factori, în care includ valoarea echipei standard, forma de moment și entuziamsul din sânul lotului, cred că Liverpool va termina în Top 4, iar în funcție de conjunctura rezultatelor din campionat, ar puta să se lupte chiar la titlul. Cu siguranță Klopp  și-a stabilit acest obiectiv primordial, așa cum a recunoscut și la ultima conferință de presă. În ceea ce privește cupele interne, ori Champions League, cu siguranță cormoranii vor dori să cucerească unul dintre aceste trofee. Dacă vor putea rămâne concentrați 100% până la final, rămâne de văzut.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube  pentru a fi la curent cu tot ce contează în fotbalul din Anglia!

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    6 replies on “Previziuni din presezon: Liverpool 2017/2018”

    • 07/08/2017 at 14:09

      Excelent articol.

    • Mihai Rotariu
      07/08/2017 at 14:23

      Multumesc pentru aprecieri 🙂

    • 08/08/2017 at 17:34

      Sper sa nu plece Coutinho… Daca va pleca, Liverpool nu are vreo sansa la titlu! 🙁

      • Mihai Rotariu
        09/08/2017 at 09:35

        Asa este. Nu prea avem, pentru ca nici nu avem timp sa il inlocuim.

    • Alex Avram
      08/08/2017 at 20:59

      excelente remarcile cu privire la defensiva ! e usor sa te aperi cand te afli intr-un autobuz, dar mai greu cand ai 40m liberi in spate… Cum zici si tu, din pacate FIFA, FM, au schimbat perceptia multora cu privire la fotbal… nu mai trebuie sa te antrenezi, sa progresezi sa formezi o echipa, trebuie sa cumperi si iar sa cumperi… La fel am fost dezamagit cu Lacazette la AFC, nu-mi arata francezul a jucator demn de club record fee. Si in ultimii 10-15 ani, am vazut la U-18, vreo 2-3 puști care ar fi ajuns departe dacă li se dădea încredere… Dar na, transferuri, asta vrea publicul 🙂

      • Mihai Rotariu
        09/08/2017 at 09:34

        Asa este. Se merge prea mult pe marketing si PR. O sa ajunga fotbalistii in situatia in care o sa aiba mai mult grija de imaginea lor, decat sa-si dezvolte calitatile. Lacazette e jucator, dar nu toti se adapteaza imediat si livreaza la fel de rapid in Anglia. Mie imi place foarte mult, in special cum a jucat la Lyon.