Internetul a explodat în jurul prânzului, atunci când United a servit un statement concis despre soarta lui Jose Mourinho. Portughezul își face bagajele, deși încă nu e clar cine pe cine a lăsat. Tindem spre varianta demiterii, pentru că Jose nu a demisionat niciodată în cariera lui.

Sree Premierships la CV nu i-au fost de ajuns pentru a-l salva de furia suporterilor și dezamăgirea conducerii, în special atunci când rivalii de moarte îți cântă pe final de derby Don’t sack Mourinho.

În Redacția Tackle s-a stârnit mare vâlvă, unii au desfăcut Moet-uri, alții au dat de pomană sau au aprins o lumânare la biserică. Dar, totuși, care ar fi variantele de antrenor pentru Manchester United?

Cumva, de la distanță, Casillas a prezis involuntar mișcarea, cu acest tweet de acum 2 zile.

Pseudo-experții (pundits*) Tackle au început să se bată în scenarii diverse, așa că era păcat să nu vă includem și pe voi în dezbaterea noastră. Prin urmare, am scos la tablă un fan United, un fan Liverpool, un fan Arsenal și cumva am găsit și unul care ține cu Newcastle…

Dan Dracea. Clubul spune că „un manager interimar” va conduce echipa până la finalul sezonului, iar apoi, pe baza unui „proces de recrutare riguros” va fi ales un succesor full-time. Simt că trăim un nou „moment Arsenal”, unde job-ul cel mai căutat din lume a avut, tot așa, o selecție extrem de riguroasă întinsă pe o perioadă lungă de timp. Timpul este mult mai lung acum, însă.

Nu vreau să spun că eu cred că United greșește așteptând până la finalul sezonului, dar eu cred că United greșește așteptând până la finalul sezonului. Michael Carrick a condus antrenamentul de azi-dimineață și mi se pare că șansele ca el să fie interimarul ar fi foarte mari, înswenă dacă este să credem ce spune clubul, un interimar „extern” va veni la echipă în următoarele zile, iar managerul full-time abia la finalul sezonului.

Practic ce vrea United să facă este să permită oricărui manager de top să se gândească serios dacă vrea să aplice la acest „cel mai căutat din lume” job la final de an, permițându-le să-și ducă la capăt sezonul. Nu cred că e cea mai fericită idee.

‘Cine a pus sticlele astea aici?’

A rămas mai bine de jumătate de sezon de jucat în Premier League și cred că o soluție mult mai bună ar fi să caute timp de 1-2 săptămâni (heck, chiar și până după perioada aglomerată de Noul An) un succesor potrivit full-time. Totul miroase a exagerare pentru mine. Cluburi din toată lumea își schimbă managerii mereu. United nu trebuie să cadă în capcana de a crede că mai mult timp pentru a lua o decizie le va aduce și concluzia mai fericită. Trebuie să acționeze. Echilibrat, lucid, cu calm, dar să acționeze.

Există numeroși manageri buni care nu sunt sub contract în acest moment, dar și alți manageri buni care pot fi ademeniți chiar dacă au o înțelegere în acest moment. Personal, Leonardo Jardim e primul nume care-mi trece prin cap. Zinedine Zidane e mult vehiculat dar am semne de întrebare în privința unei potriviri cu campionatul englez, la fel cum am și-n cazul lui Laurent Blanc sau Didier Deschamps. Pe Mauricio Pochettino nu-l văd antrenând altă echipă din Premier League – cred că e prea ancorat în ce a construit la Tottenham și nici n-ar vrea să plece la „rivale”. Antonio Conte, Arsene Wenger sau Joachim Low ar fi alte variante de top care pot fi plauzibile, în timp ce aducerea unei legende ale clubului am impresia că nu se potrivește în clipa asta, chiar dacă vorbim de Ryan Giggs, Nicky Butt sau promovarea lui Carrick.

În ce privește un interimar până la finalul sezonului, faptul că clubul a anunțat că asta încearcă și că nu Carrick va fi acela, mă duce cu gândul că are deja aranjat ceva. Oare lui Guus Hiddink chiar îi place în China? Oare Sir Alex Ferguson nu ar vrea să mestece gumă mai intens decât o face în tribune?

Mihai Rotariu. Mourinho trebuia ‘eliberat din funcție’ încă de sezonul trecut. La Tackle ne-am luat destule castane virtuale pentru că am scris sau am vocalizat despre asta, dar acum a devenit realitate.

Portughezul era on borrowed time, din punctul meu de vedere, de 2 sezoane. În momentul când stilul de joc abordat, deși livra rezultate, nu se identifica cu filosofia fotbalistică lăsată moștenire de Sir Alex Ferguson, a început declinul. De ce? Pentru că fotbalul evoluează și pentru că Mourinho oricum nu este o persoană capabilă să proceseze faptul că uneori poți greși abordarea.

Butt nu e cel mai indicat nume pentru titlurile din presă, dar poate fi soluția potrivită pe termen scurt

Mi se pare ciudată tactica board-ului de a numi un antrenor interimar pentru 48 de ore, pentru ca apoi să aleagă unul care să conducă echipa până la vară. Cum spuneau și colegii mei, reconstrucția trebuie să înceapă acum, iar alți posibili 3 antrenori pot aduce multă confuzie în lot.

United trebuie să înceapă un proces real de testare a resurselor umane pe care le are la dispoziție. Sezonul e pierdut, așa că este o oportunitate perfectă de a oferi o șansă copiilor. Cei de la U23 sau U18 pot intra în circuitul primei echipe, ceea ce ar reprezenta un boost enorm de încredere pentru ei și pentru generațiile viitoare. Se știe că Premier League are o problemă reală în acest sens, juniorii începând să migreze cu preponderență spre Bundesliga.

Cea mai potrivită persoană pentru a prelua temporar acest task (din punctul meu de vedere) este Nicky Butt. Este deopotrivă și soluția susținută de fani. Omul e managerul Academiei și un om emblematic pentru istoria lui United, cunoaște foarte bine clubul, așadar deține expertiza necesară pentru a conduce echipa în procesul de reconstrucție, până la identificarea unui antrenor ‘de calibru’.

Atunci când mă gândesc la un antrenor de calibru, mă uit în principal pe lista șomerilor de clasă, unde văd așa: Zidane, Conte, Wenger sau Jardim. Am uitat pe cineva? Bon. Conte ar fi o mutare neinspirată, luând în considerare contextul. Fotbalul prestat de echipele sale nu se încadrează tocmai perfect în ceea ce vrea comunitatea.

Wenger a apus și e recunoscut ca un rival, într-o oarecare măsură. Suporterii nu și-ar dori un nou motiv de banter din partea celorlalți. Zidane ar fi o variantă, însă va avea conducerea răbdare ca francezul să construiască, sau se va lega de palmaresul său bogat și va cere rezultate imediate? Jardim probabil nici nu e luat în considerare, el era gata de lansare pe la arabi.

Varianta perfectă pentru United pare a fi Pochettino, un antrenor des ‘transferat’ de presă la United în ultimii ani. Întrebarea de 1 milion este dacă argentinianul ar accepta să meargă la United. Nu văd de ce nu. Nu cred că a ajuns la stadiul de legendă a clubului care nu poate lucra pentru o altă organizație din competiția britanică. Mai mult, la Spurs lucrează de ceva timp cu ce firmituri îi aruncă Levy pe masă, pe când United îi poate aduce confortul financiar necesar să construiască o echipa redutabilă a Europei. Întrebarea de 2 milioane e ce va alege Pochettino din cele 2 oferte ipotetice din vară: Real sau United.

Mihai Ianoși. Într-un fel, povestea lui Mourinho la United a inceput si a mers doar „cu stângul”. Știti genul ăla de relație care se termină pe motivul „nepotrivire de caracter”? Asta am înțeles eu din aventura Mourinho – Manchester United. Iar această poveste tocmai s-a incheiat, sec, printr-un anunț oficial făcut de club.
United își dă restart. Cu un sezon sau două în spatele adversarelor de top din Premier League. Nu își permit un plan de reconstrucție prin juniori. Nu iti permite brandul, de suporterii, competiția. Iar United are deja în vestiar jucători talentați. De Gea, Pogba, Martial, etc.
V-am pupat!

Zidane pare “actorul” made to match în noul sezon ce urmează. Un nume care nu trebuie să își câștige respectul în cadrul echipei, un conațional cu două piese importante din vestiar, Pogba & Martial, un atrenor care a livrat impresionant la Real Madrid. Este antrenorul potrivit ? Nu neapărat. La Real a găsit unii dintre cei mai buni jucători din lume. A participat într-un campionat în care nu reții numele echipelor mai jos de locul 5 în clasament și asta i-a permis să se concentreze pe Champions League. Acolo unde a fost șef. Dar principala armă a Realului lui Zidane a fost contraatacul.

Suporterii United cred că își dorect un fotbal total, ofensiv, bazat pe posesie. Pe cine aș alege eu? Nu par multe variante “grele” care să se potrivească cu ultime rânduri de mai sus. Simeone, Allegri, Conte par soluții. Nu cred că potrivite. Oricum numirea se face în vara lui 2019. Asa că îmi permit să mă joc puțin.

Îi propun pe Adi Hutter, antrenor la Eintracht Frankfurt, câștigător al titlului în Elveția cu Young Boys. Un antrenor asemănător cu Klopp, care a transformat Eintracht Frankfurt în una dintre cele mai ofensive echipe din Bundesliga. Și pe Phillip Cocu, fost jucător al Barcelonei, antrenor crescut de Louis van Gaal și Guus Hiddink. Fostul mijlocaș al Barcelonei a fost secundul lui Bert van Marwijk la Cupa Mondială din 2010 cu Olanda, unde a ajuns în final. Apoi a prelat PSV unde a câștigat trei titluri în cinci sezoane. Până în vară ? Foști jucători, precum Carrick sau Giggs, au șansa să își treacă în cv, pe langă calitatea de jucător la United, și experiența de antrenor.

Vlad Bogos. Sezonul acesta este compromis pentru Manchester United. Doar FA Cup poate fi un obiectiv pentru oricine ar prelua acum echipa.

În UCL vine PSG în primăvară. Locul 4, care duce în Liga Campionilor, e la 11 puncte distanță, iar echipele din top nu simt că ar încetini. Liverpool și City se bat la titlu, Spurs e în creștere acum (revin la formă oamenii de la Mondial), Chelsea și Arsenal au momente când strălucesc. United nu are nimic în afară de lotul necesar pentru top 4.

Orice manager nou va veni trebuie să se conecteze cu fotbaliștii și să ruleze metodic lotul, inclusiv puștii din academie (Greenwood, Gomes și Chong pot face pasul). Nicky Butt ar trebui să-i fie cel mai bun prieten noului manager, care nu va avea presiune și va avea devotamentul fanilor. Cu vestiarul e greu de zis ce se va întâmpla…

Alo, Gigse, îți sună telefonu’!

Ce va fi din vară la Manchester United? Personal, sper că va fi Zidane, omul care a motivat un lot care câștigase orice la Real și pe care Pogba l-ar asculta. Un alt candidat serios e Pochettino, omul cu arta fotbalului de partea lui, dar fără trofee. Jardim? Nu-l văd purtând pălăria asta? Conte? Da, dar asta ar însemna renunțarea la câteva dintre vedete, cel mai probabil începând cu Pogba și de acolo s-ar rupe încă o dată vestiarul.

Fostele glorii? Giggs ar avea cel mai mare impact în vestiar și în tribune, dar nu sunt convins că poate readuce titlul pe Old Trafford în 3-4 ani o legendă a clubului cu foarte puțină experiență în management (8 meciuri oficiale conduse în carieră). Alte legende? Nu.

Cred că Manchester United trebuie să construiască o nouă echipă în jurul unui nou portar (pentru că De Gea și-a făcut datoria și nu cred că va mai continua), a lui Rashford, McTominay și Martial. 3 ani de construcție, cu un manager care să readucă bucuria pe Old Trafford. Chiar nu putem spera la mai mult de la acest miracol de Crăciun.

Încheiem cu o statistică interesantă legată de plecările lui Mourinho de la echipele pe unde a activat:

09/07 – Chelsea – £18m
05/13 – Real Madrid – £0
12/15 – Chelsea – £9.5m
12/18 – Man Utd – £24m
Total = £51.5m

*Termen folosit în presa de specialitate pentru a defini, până la urmă, un dătător cu părerea. A se servi cu garnitură de autoironie 🙂

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *