În 1983, la vârsta de 7 ani, un puști care juca fotbal pe străzile din Amsterdam, ca atâtea legende ale fotbalului olandez înaintea sa, intră pentru prima oară în academia lui Ajax.

Fiul unui fotbalist profesionist din Suriname și al unei mame din Caraibe, băiatul avea să experimenteze metodele de antrenament ale școlii de fotbal care a dat lumii jucători uriași, dar și o filosofie care stă la baza fotbalului modern al Barcelonei de azi. E rulat în aproape toate pozițiile posibile pe un teren de fotbal, dar instinctul de marcator îl împinge către menirea sa, rolul de vârf. Numele de pe tricou? Kluivert.

Patrick Kluivert

Pe 21 august 1994, tânărul Patrick Kluivert debutează la echipa de seniori a lui Ajax, în Super Cupa Olandei. Intră titular, dă o pasă de gol în 20 de minute, apoi închide meciul cu golul de 3-0, 5 minute mai târziu. Avea 18 ani și tocmai debutase la clubul care are în vitrină 3 trofee consecutive ale Ligii Campionilor (’71, ’72 și ’73). Cine s-ar fi gândit că, la finalul acelui prim sezon în care Kluivert termină al doilea în topul golgeterilor din Eredivisie, în spatele unui anume Ronaldo Luis Nazario de Lima, istoria lui Ajax Amsterdam avea să fie rescrisă chiar de acest debutant?

24 mai 1995. La Viena se joacă finala Ligii Campionilor. AC Milan vs Ajax Amsterdam. De dragul copilăriilor noastre în fața televizoarelor, privind fotbalul mare, să privim o clipă echipele de start:

Pariez c-a durat mai mult de o clipă, nu?

Rareori scorul o ia razna între două mari echipe, iar în acea seară nimeni nu a deschis scorul… până la intrarea puștiului Patrick Kluivert. Cu 5 minute înainte de final, veteranul Rijkaard, legenda lui AC Milan, întors la clubul său de suflet, îi oferă o minge în buza careului, iar atacantul o protejează excelent, plutește pe lângă Baresi și împinge mingea în poartă. Ajax câștigă a patra Ligă, Kluivert e deja, la 18 ani, o legendă!

Cariera lui Patrick Kluivert a implicat două mari cluburi: Ajax (52 de goluri în 100 de meciuri) și Barcelona (110 goluri în 232 de meciuri), dar și sezoane în Italia cu AC Milan, în Anglia cu Newcastle, în Spania cu Valencia sau în Franța cu Lille. A câștigat trofee în Olanda și Spania, a fost golgeterul EURO 2000 (5 goluri) și și-a încheiat cariera pentru Portocala Mecanică la cota de 40 de goluri (în 79 de partide întinse pe 10 ani). Măcinat de accidentări, s-a retras la doar 31 de ani.

Copil fiind, Patrick Kluivert mi se părea atacantul perfect. Făcea totul să pară atât de ușor…

Justin Kluivert

Pe finalul primăverii lui 1999, pe drumul cățre titlul luat atunci cu Barcelona, Patrick Kluivert devine tată pentru a doua oară: se naște al doilea său fiu, Justin. Într-un interviu recent, adolescentul de azi recunoaște că-și amintește doar vag cariera tatălui, fiind prea mic pentru a-l admira pe teren pe finalul anilor săi de fotbal, dar moștenirea genetică a marelui atacant nu s-a pierdut.

Justin Kluivert a debutat pentru Ajax Amsterdam în urmă cu doar 3 luni, dar pedrigree-ul tânărului Lăncier l-a împins către apariții din ce în ce mai dese în echipa Lăncierilor (pentru care a înscris de două ori deja). Seamănă izbitor cu Patrick, dar are calități diferite de fotbalist. Dacă bunicul, Kenneth, a jucat extremă stânga, iar tatăl a fost atacant, Justin și-a ales banda dreaptă. Acolo zburdă de obicei, dar apare și pe partea opusă la nevoie. A jucat, în Eredivisie, de 14 ori în cele 18 partide de când s-a alăturat echipei de seniori (unde media de vârstă e aproape absurdă: puțin peste 22de ani!), prezentându-se tribunelor de pe Amsterdam ArenA cu două goluri și 4 pase decisive, chiar înainte să împlinească 18 ani!

E suficient să afli că Justin își semnează autografele simplu, cu user-ul lui de Instagram: @justink_, pentru a înțelege că joacă în altă eră față de Patrick. Azi e aproape de neconceput ca un club cum e Ajax, care se concentează pe producția de jucători de calitate în academia proprie și nu investește multe zerouri în transferuri, ar putea să ajungă într-o finală de cupă europeană.

Și totuși, pe 24 mai 2017, Ajax o întâlnește pe Manchester United în finala Europa League. Probabil că Justin Kluivert va fi una dintre rezervele lui Ajax, dar de pe bancă s-a ridicat, cu exact 22 de ani înainte, Patrick Kluivert pentru a deveni legenda Lăncierilor.

Sursa foto: DailyMail.co.uk (Patrick), Independent.co.uk (Justin). Sursa informațiilor: Meet Justin Kluivert,  Wikipedia, Transfermarkt.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    2 replies on “Tată și fiu: Patrick și Justin Kluivert”