Cea mai importată știre a zilei de 7 octombrie 2021 a fost vânzarea clubului Newcastle United. Cel mai iubit club din nordul Angliei, înființat în 1892 și care și-a cunoscut cele mai mari performanțe în anii 1904 – 1910, când a fost de trei ori campioană și a cucerit un trofeu FA Cup, a schimbat proprietarul, mutare așteptată de toți fanii care și-au văzut echipa favorită luptându-se în mediocritate în ultimii 10 ani.

În continuare, acoperim toate informațiile legate de această tranzacție, explicăm de ce a fost vechiul patron contestat de fani, cine sunt noii proprietari, cum s-a realizat vânzarea clubului și care sunt planurile de viitor pentru Newcastle United.

Cine a fost patronul celor de la Newcastle?

Mike Ashley. Proprietarul a mai multor business-uri internaționale, printre care și cunoscutul site sportsdirect, a cumpărat, în 2007, de la Freddy Shepherd și Sir John Hall acțiunile majoritare pentru clubul Newcastle United, tranzacție efectuată pentru suma de 134 milioane lire. Deși primit cu brațele deschise de către fanii echipei, mai ales pentru comportamentul său neconvențional, având dese apariții printre suporteri, un scandal cu legenda clubului Kevin Keegan a întors fanii împotriva sa. La aproape doi ani de la preluarea Newcastle United, în septembrie 2008, Ashley accepta demisia lui Keegan, antrenorul echipei din acea perioadă, cel care acuza o implicare nedorită din partea directorului sportiv de atunci, Dennis Wise.

La o singură zi după demisia lui Keegan, după un meci pierdut cu Hull City, echipă nou promovată în sezonul respectiv, Mike Ashley anunța intenția de vinde clubul, suporterii contestând vehement deciziile luate de el. Ashley motiva spunânând că nu mai are suportul fanilor și că nu își dorește să conducă un club unde nu este binevenit. În data de 14 septembrie 2008 apărea și comunicatul oficial despre scoaterea la vânzare a echipei și după cum putem calcula rapid au trebuit „doar” 13 ani ca acest lucru să se întâmple.

Repet perioada de 13 ani doar pentru a realiza împreună prin ce au trecut suporterii echipei, performanțele clubului intrând pe o pantă total descendentă, Newcastle retrogradând de două ori în Championship iar cea mai bună clasare în Premier League, din ultimii 10 ani, fiind locul 10.

De ce nu a fost vândut clubul până astăzi?

Deși în ultimii 13 ani Newcastle a fost de vânzare, Mike Ashley a susținut constant că nu a putut identifica un cumpărător capabil și cu o putere financiară suficientă pentru un club de statul lui Newcastle. Chiar dacă aprope în fiecare vară au apărut știri despre o posibilă preluare a echipei, acestea au rămas doar la categoria zvonuri, pe adresa clubului nefiind livrată vreo ofertă concretă.

Asta până în urmă cu un an când, în aprilie 2020, Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite, alături de doi parteneri, și-a manifestat oficial intenția de a cumpăra clubul. Consorțiul înainta o ofertă de 300 de milioane de lire iar Ashley accepta  propunerea. Tranzacția era blocată de șefii Premier League, Federația Engleză de Fotbal acuzâmd o lipsă de transparență în organigrama noii conduceri a clubului, invocând faptul că nu există eligibilitatea ca un stat să controleze în mod direct un club de fotbal din Premier League. La această lipsă de transparență s-a adaugat și o problemă cu piratarea drepturilor de transmisie a Premier League de către televiziunea beIN Sports, companie media, din Orientul Mijlociu, deținută de cunoscutul Nasser Al-Khelaifi, nimeni altul decât patronul celor de la PSG. Mike Ashley a mutat discuția la tribunal și a dat în judecată conducerea Federației Engleză de Fotbal, considerând drept nejustificată blocarea tranzacției.

În această săptămână a avut loc o înfâțisare din acest proces, judecătorii oferind semnale pozitive pentru cauza lui Ashley și stabilind o nouă întâlnire pentru ianuarie 2022. Și din acestă amânare nimeni nu a prevăzut finalizarea tranzacției în această perioadă. Însă știrea care a pus lucrurile în miscare a fost rezolvarea problemei referitoare la piratarea drepturilor TV despre care am discutat puțin mai sus. Astfel discuțiile s-au reluat într-un mod accelerat, actele și aprobările fiind rezolvate în mai puțin de 3 zile. Pe data de 7 octombrie, Newcastle United, Premier League, alături de toate părțile implicate în tranzacție, ofereau un comunicat prin care anunțau drept reușită preluarea completă a clubului de către noii investitori.

Cine sunt noii proprietari ai clubului Newcastle United?

Fondul Public de Investiţii din Arabia Saudită (PIF), condus de prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman, alături de PCP Capital Partners, prin Amanda Staveley, și RB Sports & Media, prin Jamie Reuben. Consorțiul care a preluat clubul a plătit către Mike Ashley suma de 300 de milioane lire, devenind astfel singurii acționari pentru Newcastle United. Mohammed Bin Salman, prin PIF, are o avere estimată de peste 250 miliarde lire și devine astfel cel mai bogat proprietar al unei echipe de fotbal din lume. Ca și comparație, patronul celor de la PSG, Nasser Al-Khelaifi, are o avere declarată de 23 miliarde de lire, în timp ce Șeicul Mansour, proprietarul celor de la Manchester City, declară o avere de 15.7 miliarde de lire. Fondul Public de Investiţii din Arabia Saudită, cel care a investit și suma de 550 de milioane de lire în echipa de Formula 1, McLaren, deține acum 80% din acțiunile clubului, restul de 20% fiind impărțite între PCP Capital Partners și RB Sports & Media.

Excelența Sa Yasir Al-Rumayyan, guvernatorul PIF, a declarat: „Suntem extrem de mândri că devenim noii proprietari ai Newcastle United, unul dintre cele mai faimoase cluburi din fotbalul englez. Mulțumim fanilor pentru sprijinul lor și suntem încântați să le fiim alături.”

Amanda Staveley, directorul executiv PCP Capital Partners, a oferit un comunicat mai amplu: „Aceasta este o investiție pe termen lung. Suntem încântați de perspectivele de viitor pentru Newcastle United. Intenționăm să insuflăm o nouă filozofie pentru club, să stabilim un scop clar și să asigurăm o conducere care să permită clubului să aibă mari realizări pe termen lung. Ambiția noastră este și cea a fanilor – de a crea o echipă de succes, care să concureaze în mod constant pentru trofee și să genereaze mândrie pentru suporterii clubului din întreaga lume.” Tot ea a adăugat că investițiile făcute nu se vor îndrepta doar către echipa de senior, academia, antrenorii, Newcastle United Foundation și comunitatea din jurul clubului fiind ținte de investiții.

La ce se așteaptă fanii și care sunt planurile noilor proprietari?

Imaginea principală a acestui articol, surprinsă de fotografii englezi lângă stadionul St James’ Park, unde suporterii echipei s-au adunat în așteptarea anunțului oficial, este definitorie pentru sentimentele fanilor Newcastle United. „Nu cerem o echipă care să câștige, cerem o echipă care să încerce asta” – este traducerea mesajului afișat de suporteri pe scările stadionului. După 13 ani de frustrări, de proteste, ani în care mulți suporteri au ajuns să nu își mai susțină echipa de pe stadion sau să refuze să mai cumpere tricouri, fanii celor de la Newcastle au din nou speranță. Lăsând ironiile legate de transferuri fantastice, mai mult sau mai puțin plauzibile, suporterii Newcastle nu au cerut niciodată să devină susținătorii celei mai bogate echipe din lume. Au cerut doar un patron care să îi respecte, să le respecte principiile sau legendele clubului și o echipă capabilă să se bată, cu șanse reale, la locurile de clasament pe care în istoria clubului le-au ocupat.

Nimic nu este concret în acest moment legat de planurile imediate de întărire a echipei, perioada de mercato din iarnă fiind prima posibilitate de transferuri semnificative pentru noua conducere. Surse din apropierea clubului susțin totuși că demiterea antrenorului actual, Steve Bruce, este iminentă, decizie care vine asentimentul suporterilor.

Ziua de 7 octombrie 2021 rămâne în istoria clubului Newcastle dar mai ales în inimile suporterilor fiind ziua în care, după mai bine de 13 ani, și-au recăpătat echipa.

 

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Mihai n-a vrut să-și completeze profilul, așa că l-au completat colegii de redacție. Pasionat de cricket și oină, fan Margareta Pâslaru și Sofia Vicoveanca, entuziast al goblenului. Președintele fan-club-ului Shane Cojocărel. "Ianoși e regele miștoului cum Jean Pădureanu era regele blaturilor" - apreciere de Dan Dracea, din aprilie 2019.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *