Spuneți-mi hipster sau cum vreți voi, dar zău ca toată săptămâna, m-am gândit mai mult la finala de pe Wembley decât la finala Champions League. O fi de la sezonul prost al lui Arsenal, dar de vreo câteva luni încoace, am urmărit mult mai atent lupta pentru primele locuri din Championship decât ceea ce se întâmpla în campionatele tari din Europa.

Mi-ar fi plăcut să le văd promovate atât pe Villa cât și pe Fulham, dar sâmbătă seară, pe Wembley, fotbalul atractiv propus de Slavisa Jokanovic a avut câștig de cauză pragmatismului lui Steve Bruce. Tony Xia merită laude pentru cum a redresat un Aston Villa aflat în derivă cu un an în urmă, dar din sezonul următor, vom vedea Premier League pe Craven Cottage. Finala play-off-ului din Championship a fost al 53-lea meci al sezonului pentru Fulham, dar oboseala nu s-a văzut deloc și chiar dacă au evoluat în 10 oameni, The Cottagers au învins cu 1-0.

Craven Cottage

Nu cred că sunt singurul pentru care Craven Cottage e stadionul preferat din Anglia, iar finalul ăsta de sezon mi-a adus amintele de vorbele fostului atacant englez Andy Johnson care spunea în urmă cu câțiva ani că ”Fulham now everyone’s second favourite team”. Fulham avea atunci acel nebun sezon european când a putut fi oprit doar de Atletico Madrid în finala Europa League. The Cottagers și-au păstrat însă aerul de echipă specială chiar dacă performanțele notabile au dispărut.

O fi de la stadionul romantic, plasat într-un cartier liniștit, lângă Bishops Park și chiar pe malul Tamisei? O fi de la celebrul pavilion care datează din 1905 și pe care conducerea clubului s-a încăpățânat să-l păstreze în vremuri în care fotbalul modern se îndepărtează tot mai mult de tradiții? Citeam undeva la cineva mult mai atașat de Fulham că explcațiile acestui sentiment ţin mai degrabă de cultura intimă a fotbalului englez, fiind ceva mai dificil să le percepi ”din afară”.

Revirimentul din ianuarie

Sezonul lui Fulham a început greu, greu de tot. Cu 26 de jucători schimbați in vară, cu o singură victorie în primele 6 meciuri, trupa din SW6 se afla pe locul 15 în decembrie. În ianuarie, Fulham l-a împrumutat pe Matthew Targett de la Southampton, iar venirea fundașului stânga englez i-a permis lui Ryan Sessegnon să evolueze mult mai avansat. Puștiul, care la 17 ani arăta o maturitate ieșită din comun, a făcut un sezon impecabil, marcând 17 goluri, reușind 8 pase de gol, fiind cel mai bun jucător din Championship. Tot în ianuarie, Fulham l-a împrumutat pe Aleksandar Mitrovic de la Newcastle. În câteva luni, sârbul a marcat de 12 ori în 17 partide, punând umărul serios la promovare și devenind al doilea golgeter al echipei.

Cu numărul 10 pe tricou, căpitanul și ”creierul” echipei, Tom Cairney, a avut și el un rol orchestral în promovarea echipei, amintindu-ne de skill-urile cu care era înzestrat de producătorii Football Manager, cu ani în urmă când era la Blackburn. Nu trebuie uitat nici partenerul scoțianului de la centrul terenului, norvegianul Stefan Johansen, care a impresionat prin consistență și determinare. În sezonul regulat din Championship, The Cottagers au avut al doilea atac după Wolves (79 de goluri marcate), au fost primii în materie de posesie (57,6%) și primii în materie de acuratețe a paselor (82,9%).

Fulham nu a promovat însă doar datorită individualităților. Întrebați orice om care a urmărit câteva meciuri din Championship în acest an. Performanța celor de pe Craven Cottage nu ar fi fost posibilă fără omul de pe bancă, Slavisa Jokanovic, care a propus un joc deschis, combinativ. Sârbul reușește a doua promovare în Premier League (fiind primul manager străin care are în palmares două promovări consecutive), după ce în 2015 o promova pe Watford, pentru a fi demis de club în aceeași vară, fără a apuca să stea pe bancă în prima ligă.

Oricât m-aș chinui eu să-i laud pe băieții care joacă pe malul Tamisei, comentatorii Sky Sports au pus punctul pe ”i” la fluierul de final al partidei de pe Wembley: ”This stylish swaggering bunch from South-West London are back to the Premier League.”

sursă date: whoscored.com; foto: theguardian.com

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează la Campionatul Mondial din Rusia 2018.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Un comentariu la “Mândria SW6-ului revine în Premier League! Analizăm promovarea lui Fulham”

    • Radu
      30/05/2018 at 17:19

      Craven Cottage este intr-adevar un stadion minunat, mi-ar placea sa vad o data un meci pe el. Pare sa aiba genul ala de atmosfera specifica meciurilor de acum 10-20 ani, cum era pe Highbury pe vremuri. Tin minte cu mare placere echipa aia a lui Fulham care a ajuns in finala Europa League, cu jucatori ca Dempsey, Gera, Zamora, Konchesky, Hangeland, Duff, etc. etc.