Un hattrick e meru un moment special pentru orice fotbalist. Un hattrick la echipa națională e deja un reper în carieră.Trei goluri marcate într-un meci la Cupa Mondială te transformă în legendă. 52 de hattrick-uri s-au marcat în istoria Mondialului, iar singurul fotbalist care a reușit să marcheze câte 3 goluri într-un meci, la două Cupe Mondiale diferite este Gabriel Omar Batistuta.

Hattrick-ul lui Batistuta la World Cup ’94

Încă de la debutul său la naționala Argentinei, Batistuta a fost un golgeter pur-sânge. Cel mai bun marcator la Copa America în 1991 și la Cupa Confederațiilor în 1992 nu putea să lipsească din lotul Albiceleste la Mondialul american din 1994.

Grecia a fost primul adversar al lui Gabriel Batistuta la un Campionat Mondial. Meciul era unul special pentru sud-americani pentru că marca revenirea lui Diego Armando Maradona la națională, după 4 ani în care fie fusese suspendat pentru dopaj, fie nu fusese selecționat și în care jucase doar în 3 meciuri oficiale. Partida avea să intre în istorie din două motive.

La capătul unei curse de 40 de metri, începută cu o minge recuperată tot de el și un un-doi fulgerător cu Maradona, Batistuta a deschis scorul când ceasul arăta minutul 2. După o serie de ocazii ratate, în penultimul minut al reprizei, același număr 9 argentinian își etalează șutul fulgerător marcând din afara careului, după o pătrundere a lui Chamot. 2-0 la pauză și meciul era deja jucat.

A urmat reușita are avea să intre în istorie drept ultimul go marcat de Maradona la națională. După o oră de joc, la capătul unei combinații superbe care a implicat 5 fotbaliști Albiceleste, Diego înscrie din marginea careului. Între timp, Batistuta mai ratează de 3-4 ori ocazii de a semna hattrick-ul, dar oportunitatea perfectă apare chiar la final. În ultimul minut, Argentina primește un penalty, iar Batistuta era încă pe teren să-l execute. Trage tare, pe mijlocul porții, la o fracțiune de secundă după plonjonul inutil al portarului grec.

Argentina – Grecia 4-0, în primul meci al grupei D de la Mondialul american și cu primul hattrick al lui Batistuta la un turneu final, dar nu și ultimul.

Hattrick-ul lui Batistuta la Coupe du Monde ’98

În Franța, naționala Argentinei venea fără Maradona, dar cu Ayala, Claudio Lopez, Veron și Zanetti. Din noua generație nu lipsea cel care avea să conducă ani de zile topul golgeterilor Albiceleste: Gabriel Batistuta. Nouarul prinsese avionul lui Pasarella, deși nu jucase aproape deloc pentru națională, de la ultimul Mondial.

Pe 21 iunie 1998, la exact 4 ani de la hattrick-ul marcat împotriva Greciei, Batistuta intra pe teren împotriva Jamaicăi. Ortega, noul decar Albiceleste, a făcut 1-0 în prima repriză și 2-0 în minutul 55, arătându-le spectatorilor de pe Parc des Princes de ce poartă numărul 10. Apoi a fost rândul nouarului…

Batistuta a făcut 3-0 cu o torpilă de la marginea careului, la colțul lung, genul de șut care sucește mâinile portarilor amatori. 8 minute mai târziu, dint-o poziție similară, doar ușor mai centrală, nouarul nu-i dă nicio șansă keeper-ului jamaican. Același tip de execuție. Imparabilă. Avea să fie 5-0, cu Batistuta executând un penalty și pecetluindu-și hattrick-ul în 11 minute.

Singurul fotbalist care a marcat câte un hattrick la două Cupe Mondiale diferite rămâne Gabriel Omar Batistuta. I-ar putea egala cineva recordul la Mondialul din Qatar? Harry Kane (2018), Cristiano Ronaldo (2018), Xherdan Shaqiri (2014) și Thomas Muller (2014) sunt singurii fotbaliști care au marcat hattrick-uri la un Mondial și care vor fi prezenți și la turneul din 2022.

Doar Lionel Messi (86) a marcat mai multe goluri pentru naționala Argentinei decât Gabriel Omar Batistuta (54). Messi a debutat la 3 ani după retragerea lui Batistuta.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.