La meciul de Old Boys jucat la începutul lunii septembrie între Legendele lui Arsenal și cele ale lui Real, alături de Pat Rice și Bob Wilson, l-am zărit pe margine pe irlandezul David O’Leary. Instant, am avut flashback-uri cu atacurile devastatoare ale lui Leeds United din jurul anilor 2000. Nu m-am întrebat ca alții ”da’ cine-i moșul ăsta, bă?”, dar n-aveam cum să nu mă întreb de ce a dispărut un om ca David O’Leary din prim-planul fotbalului britanic.

Ajuns la 64 de ani, irlandezul locuiește în continuare în Yorkshire, alături de Joy, soția sa de peste 35 de ani. O’Leary se ține bine la vârsta lui și în pofida unor fire albe, arată aproape la fel ca atunci când începea primul său contract de antrenor, la Leeds United. Perioada Leeds a fost un adevărat rollercoaster, dar și unul din cele mai frumoase capitole din istoria Premier League.

Cum se face că irlandezul are mai mult de 10 ani de când n-a mai antrenat în Anglia și nici mărcar n-a mai fost menționat în clasicele zvonuri cu posibili candidați la un post liber de antrenor? O explicație ar fi că O’Leary e un tip oldschool, nu înțelege rolul paraziților impresarilor și nici nu are oameni cu interes prieteni în media.

“I don’t have an agent or people putting me forward in the media…”

Pentru o perioadă, Leeds-ul lui O’Leary a fost o echipă care avea tot: ambiție, atitudine, viteză, flair, imprevizibilitate. Sub cârma unui O’Leary care făcea primii pași în meseria de antrenor, Leeds-ul impresiona cu cei mai lăudați tineri jucători din Insulă la acea vreme și fără să le pese de nimic, pentru o perioadă au fost aproape de a pune mână pe un trofeu intern dar și european.

Visul nu a devenit realitate în cele din urmă și s-a transformat într-un final într-un coșmar (cu Leeds United retroradată în mlaștina din Championship), datorită unui management financiar defectuos. Însă, pentru o perioadă, Leeds a fost a doua echipă favorită a tuturor, un exemplu de urmat pentru oricare alt underdog.  Dacă fanii lui Leeds speră an de an că e anul lor și că vor reveni acolo unde le e locul, nu același lucru se poate spune despre David, care are șanse mici de a mai reveni în fotbal, dar care a rămas un simpatizant al lui Leeds: “I hope they can go up. You get Leeds into the top flight and, on a match-day, the whole city is buzzing.”

Legendă la Arsenal

Pentru majoritatea dintre noi care am luat contact cu Premier League spre finalul anilor ’90, O’Leary e tipul ăla îmbrăcat mereu la costum, mereu gânditor și serios. Câți știu însă că înainte de experiența de antrenor, irlandezul a marcat istoria lui Arsenal, ca jucător?!

Mutându-se din Dublin în Londra la 15 ani, puștiul David O’Leary a fost luat la Arsenal sub aripa unor de veterani precum Alan Ball, Pat Rice și compatriotul său, Liam Brady. Când a fost adus, David era văzut ca omul care poate fi baza apărării Tunarilor pentru următorii zece ani, și chiar asta a făcut. Arsenal era o echipă îmbătrânită la mijlocul anilor ’70, iar într-o perioadă în care echipa stătea mai mult în jumătatea inferioară a clasamentului, tânărul O’Leary a fost catalistul perfect care a dat speranțe fanilor în ceea ce privește viitorul. Pentru următorii 9 ani, irlandezul avea să joace peste 40 de meciuri pe sezon, devenind fundașul numărul unu al echipei, iar în total bifând aproximativ 700 de meciuri pentru club în toate competițiile, pe parcursul a 18 ani, câștigând 7 trofee.

“Probably the lads thought I was a bit boring. I always ate a balanced diet and never drank a great deal. I used to room with Tony Adams and he used to tell me I would stretch myself to death.” (O’Leary despre începuturile sale la Arsenal)

Rollercoaster-urile Leeds și Villa

”Would I like to come back if something that felt right came along? Yes, of course. I have never fallen out of love with football. I am proud of what we did before. We had some fantastic times at Leeds, playing at some of the biggest stadiums in Europe, and I know I did a good job at Aston Villa.”

 

În șapte sezoane la Leeds United și Aston Villa, echipele lui O’Leary n-au terminat în afară primei jumătați a clasamentului decât o dată. Irlandezul a avut 5 clasări în top 6, trei clasări în top 4, ajungând și în semifinalele Champions League și UEFA Cup. Mai mult, totul s-a petrecut într-o perioadă în care Leeds a trecut în afara terenului prin câteva evenimente nefericite. De la fanii înjunghiați mortal înaintea semifinalei cu Galatasaray, la procesele lui Lee Bowyer și Jonathan Woodgate și până la clasicele false promisiuni ale patronului clubului, Peter Ridsdale, cum că vrea să ducă clubul la nivelul următor, situația la Leeds nu a fost ușor de gestionat.

La Aston Villa, circumstanțele au fost diferite, O’Leary n-a avut libertatea de a aduce sau vinde jucători și asta s-a văzut. ”I was more of a continental style coach at Leeds. At Villa, I was much more the manager but Doug Ellis was selling the club. Doug is a shrewd man and, like if you are selling your house, you make it presentable but you are not going to spend a lot of money on new carpets or windows. I wouldn’t have lasted more than three years if I was doing a bad job.”

Prezent si viitor

În prezent, David O’Leary se bucură de viață și lucrează la Arsenal, ca ambasador al clubului. Un rol care se potrivește excelent pentru un om care a servit aproape două decenii clubul din nordul Londrei. Cu toate acestea, senzația e că fotbalul ar mai avea de câștigat de pe urma unui om cu clasă în și în afara terenului. David Beckham chiar povestea recent că s-a întâlnit la un meci pe Emirates cu O’Leary și că la rândul său, prima întrebarea a fost una firească: ”Where have you disappeared to?”.

Eu unul, m-am cam săturat de câte ori i-am deschis pagina lui de Wikipedia, căutând update-uri și știri despre un posibil nou job de antrenor în Anglia. Dacă în trecut, O’Leary afirma că i-ar plăcea să revină în fotbal dacă oferta potrivită va veni, lucurile par să se fi schimbat între timp.

O’Leary nu are nici măcar un impresar si nici pe cineva care să-i introducă numele în morișca de zvonuri care apar în presă. Într-o perioadă în care antrenori tineri fără ”nume” precum Javi Gracia sau Marco Silva primesc credit din partea unor cluburi din Anglia, e puțin ciudat că omul care la un moment dat era cotat cu șanse de a-l înlocui pe Sir Alex la Man United, nici măcar nu e băgat în seamă în Premier League.

surse: the42.ie – David O’Leary interview ; Wikipedia; foto: dailymail.co.uk; skysports.com;

Dacă îți place ce citești pe acest site, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.