Încă de prin primăvară de când Fulham a urcat pe locurile de play-off din Championship și perspectivele de a o vedea pe Arsenal în Premier League pe Craven Cottage deveneau tot mai mari, am început să urmăresc îndeaproape parcursul trupei ce evoluează pe malul Thamisei. În acele luni de zile, Fulham evolua cu swag aparte, fotbalul atractiv propus de Slavisa Jokanovic era lăudat de toată lumea, iar de wonderkid-ul Ryan Sessegnon se vorbea peste tot, ba chiar unii spuneau că ar trebui convocat de Southgate la mondial.
Au trecut doar 5 luni și optimismul din ziua finalei play-off-ului de promovare când Fulham a învins Aston Villa pe Wembley s-a dus demult. Înfrângerea 3-0 cu Bournemouth de sâmbătă a fost a șaptea a sezonului, a adus al 28-lea gol primit și a ridicat și mai multe întrebări asupra lui Jokanovic. Cum s-a ajuns aici?
Greșelile din vară
Vara aceasta n-a fost una deloc ușoară pentru conducătorii lui Fulham. Sezonul trecut, clubul avea în lot nenumărați jucători împrumutați sau aflați în ultimul an de contract. Faptul că echipa a ajuns până în finala play-off-ului de promovare a prelungit incertidtudinea dacă Fulham va promova sau nu, fapt ceea ce i-a făcut pe conducători să aștepte luarea unor decizii în privința jucătorilor asupra cărora să se orienteze pentru sezonul următor.
Cu cei împrumutați întorși la cluburile mamă, cu cei liber de contract acontați deja de alte cluburi, la începutul lui august, Fulham abia avea oameni să formeze un prim unsprezece decent, iar cei care ne-am făcut echipele la Fantasy devreme, am remarcat cât de mic e lotul Albilor. Transferurile au venit în cele din urmă pe Craven Cottage, iar multă lume îl lăuda pe Shahid Khan, care a încercat să formeze un lot competitiv. Cum de multe ori prea multe transferuri rup echilibrul unei echipe, toate schimbările din această vară au făcut să anuleze punctele tari care au fost cheia promovării în Premier League a echipei lui Jokanovic.
Transferuri târzii, mulți jucători aduși chiar de Deadline Day. Fulham a adus în vară nu mai puțin de 14 jucători noi: 9 jucători transferați definitiv și alți 5 împrumutați. Majoritatea dintre ei sunt jucători cu o calitate incontestabilă, dar Jokanovic n-a avut timp să-și caute cel mai bun unsprezece, decât pe parcursul campionatului, echipa suferind grav la capitolul omogenitate, cu desincronizări hilare în apărare pentru un asemenea nivel. În cele 10 etape de Premier League, Fulham a început meciurile cu 10 combinații diferite de jucători în apărare. În poartă, Fulham i-a încercat pe toți cei trei portarii din lot, în aceste 10 etape.
Transferuri costisitoare pe poziții deja acoperite bine. Cine a urmărit câteva meciuri ale lui Fulham în sezonul trecut n-avea cum să nu remarce că baza echipei era soliditatea liniei de mijloc, din 4-3-3-ul bazat pe posesie al lui Jokanovic: McDonald – Johansen – Cairney. Cei trei au fost fundația promovării, iar eu unul mă așteptam ca ei să fie oameni cheie și în acest an. Cu toate acestea, două din cele mai costisitoare transferuri făcute în vară au fost Serri și Anguissa, mijlocași centrali care le-au luat locul în primul unsprezece celor care au dus greul anul trecut. Mijlocași de o valoare incontestabilă, care au intrat titular din prima etapă, dar care au nevoie de adaptare și care cred eu că au nu ar fi trebuit să fie o prioritate pentru club în mercato-ul din vară.
Jokanovic nu mai reușește să pună în practică ce făcea bine anul trecut. Probabil sub presiunea banilor cheltuiți pe noii jucători de la mijloc, fără păienjenișul de pase al trio-ului McDonald – Johansen – Cairney de la mijloc, jocul atractiv al lui Fulham din anul trecut și-a pierdut identitatea. Sub presiunea lipsei de rezultate imediate, antrenorul sârb a început să facă prea multe schimbări de ordin tactic. A început sezonul într-un 4-4-2, a schimbat după câteva etape sistemul, jucând 3-4-3 și a încercat în câteva meciuri și un 4-3-3. Iar asta doar pe parcusul a 10 etape!
Bulversarea lui Sessegnon. Puștiul care era golgeterul echipei sezonul trecut n-a mai fost același jucător anul acesta. E drept, la 18 ani, impactul cu Premier League e altul, dar englezul n-a mai avut în spate echipa de anul trecut și a evoluat foarte puțin acolo unde-i convine. Dacă anul trecut, Fulham l-a împrumutat în ianuarie pe fundașul stânga Matthew Targett de la Southampton, fapt care l-a împins pe Ryan Sessegnon mai sus în teren, în acest sezon, în lipsa unui fundaș stânga de valoare în lot, Jokanovic l-a folosit chiar pe Sessegnon ca fundaș lateral. Cu poziția de ”left-winger” acontată de campionul mondial Andre Schurlle, englezul a fost folosit ba extremă dreapta, ba fundaș stânga, Jokanovic bulversându-l pe cel care e de departe cel mai promițător dar și cel mai atractiv om din curtea clubului.
De ce cred că Fulham se poate salva
Sezonul trecut, motorul lui Fulham a început la fel de greu. Cu 26 de jucători schimbați in vară, cu o singură victorie în primele 6 meciuri, trupa din SW6 se afla pe locul 15 în decembrie 2017. Jokanovic a avut nevoie de timp pentru a construi echipa, iar revirimentul Albilor a început abia din ianuarie. Atunci, împrumuturile lui Mitrovic și Targett au fost decisive pentru promovarea ce a urmat. Acum, clubul are un lot decent care cu 1-2 implanturi în apărare ar putea aduna suficiente puncte pentru a rămâne în Premier League. Jokanovic a arătat că în timp e capabil de a construi o echipă. Cât va mai avea însă răbdare Shahid Khan cu el? Antrenorul sârb dă vina pe impactul cu Premier League, dar uită că el are un lot total schimbat, majoritatea jucătorilor nici nu fost pe Craven Cottage anul trecut. “This is the Premier League – everything is faster, more powerful, stronger. We need to immediately adapt ourselves to this situation.” Din echipa care care câștiga finala play-off-ului cu Aston Villa, doar patru jucători s-au regăsit în primul unsprezece în prima etapă de Premier League.
Jokanovic trebuie să-și găsească cel mai bun unsprezece și să sudeze o linie de fund care să aibă continuitate în joc, altfel visul anglofililor de a vedea Premier League pe Craven Cottage poate dura doar un an.
sursă foto: FulhamFC.com
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.