O campioană mondială care refuză să-și apere trofeul? Un Mondial la care țara gazdă nu e calificată din oficiu? Un turneu final paralel jucat de națiunile britanice, care pretindeau că nu au timp de competiția organizată de FIFA? Un dictator care folosea fotbalul ca unealtă de propagandă în propria țară? Și, în fine, două trofee înmânate câștigătorilor: cel oficial și cel comandat de dictatorul în cauză, la doar câteva zile înainte de întâlnirea care avea să declanșeze, peste ani, Al Doilea Război Mondial? Campionatul Mondial din Italia 1934 a fost o nebunie…

Uruguay-ul câștigase prima Cupă Mondială în 1930, dar sud-americanii, ofensați de refuzul mai multor națiuni europene de a trimite echipe la Montevideo pentru prima ediție, au refuzat să joace Mondialele din 1934 și 1938. Între timp, Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor se prefac ocupate cu o competiție paralelă și nu participă nici ele la turneul final al Mondialului, care avea să fie câștigat de italieni, după ce aceștia s-au calificat la pas, oferindu-i singura sa selecție în Squadra Azurra legendarului pionier al Catenaccio-ului, Nereo Roco. Turneul italian s-a jucat sub zgomotul propagandei fasciste a lui Benito Mussolini, care a înmânat italienilor săi nu doar trofeul Jules Rimet ci și o cupă de 6 ori mai mare, în ton cu ideile sale care, încrucișate cu cele ale altui nebun, pe nume Adolf Hitler, aveau să declanșeze un război mondial câțiva ani mai târziu.

Vă propun să facem cunoștință cu legendele turneului final al Campionatului Mondial din Italia 1934.

Primul african care marchează la un Campionat Mondial – Abdulrahman Fawzi

Abdulrahman Fawzi (1909-1988) a fost primul fotbalist african care a înscris la un Mondial.

Italia 1934, a doua ediție a Campionatului Mondial, a marcat prima prezență a unei naționale de pe Continentul Negru. Egiptul a jucat atunci un singur meci, pierzând împotriva Ungariei cu 2-4, în formatul de cupă care elimina jumătate dintre participante după fiecare rundă.

În acel meci cu ungurii, Fawzi a egalat la 2-2 în prima repriză, după ce Faraonii fuseseră conduși cu 2-0 și apoi a marcat și a treia oară, dar golul i-a fost anulat. Legenda spune însă, prin vocea portarului egiptean de atunci, Mustafa Mansour, că motivul anulării a fost un presupus off-side inexistent pentru ca Fawzi ar fi pornit spre poartă de la centrul terenului, depășind apărarea adversă în dribling! Niciun jucător african nu a reușit vreodată un hattrick la Mondial, dar Abdulrahman Fawzi a fost cel mai aproape…

Mai târziu a devenit primul selecționer din istoria naționalei Arabiei Saudite, dar nu și-a mai văzut vreodată echipa sa națională pe iarba vreunui Mondial pentru că abia în 1990, la doi ani după dispariția lui Fawzi, egiptenii au revenit într-un turneu final.

De la dubla lui Fawzi împotriva Ungariei, aveau să treacă 36 de ani până când o națiune africană să joace la un Campionat Mondial din nou.

Golgeterul cu ochelari – Leopold Kielholz

Leopold Kielholz (1911-1980) a fost primul fotbalist elvețian care a înscris la un Campionat Mondial.

A reușit o dublă la chiar primul meci la un Mondial pentru elvețieni, când au învins Olanda cu 3-2, pe San Siro din Milano, în optimile din 1934. A marcat din nou în sferturi, dar Elveția a pierdut în fața viitoarei finaliste, Cehoslovacia, care eliminase România în runda precedentă.

Triplu campion al Elveției și golgeter al campionatulu intern în anul primului Mondial italian, Kielholz a înscris, în total, 12 goluri în 17 meciuri la națională, toate în timp ce purta ochelari pe teren! A fost selecționat și pentru Cupa Mondială din 1938, dar nu a mai înscris.

Leopold Kielholz a avut două mandate ca selecționer al Elveției, în anii 50, însă nu și-a condus echipa în niciunul dintre cele două Campionate Mondiale din acea vreme.

Abonează-te la newsletter-ul nostru, cu recomandări de articole din fotbal și program de fotbal la TV pentru weekend, livrat în fiecare vineri!

Oldřich Nejedlý, golgeterul Campionatului Mondial din 1934

Oldřich Nejedlý (1909-1990) a marcat de 5 ori la Cupa Mondială din 1934, fiind golgeterul turneului și Balonul de Bronz la a doua ediție a marelui festival al fotbalului internațional.

Nejedlý a avut cifre uluitoare în carieră de fotbalist: 6 goluri în 7 meciuri la Mondiale (’34 și ’38), 29 de goluri în 44 de selecții la naționala Cehoslovaciei și 180 de goluri în 225 de meciuri la club, vasta majoritate la Sparta Praga. Una dintre reușitele sale în Italia 1934 a fost chiar în fața României, meci câștigat de cehoslovaci cu .

Oldřich Nejedlý s-a stins în timpul Mondialului din 1990, din Italia, la o zi după victoria zdrobitoare, cu 5-1, a Cehoslovaciei în fața Statelor Unite.

Marcatorul golului decisiv din finala Mondialului din 1934 – Angelo Schiavio

Angelo Schiavio (1905 – 1990) a marcat golul decisiv al finalei Campionatului Mondial din Italia 1934. Reușita sa a venit în prima repriză de prelungiri din istoria finalelor de Mondial, după ce Italia – Cehoslovacia a fost 1-1 în timpul regulamentar.

După medalia de bronz câștigată la Olimpiada din 1928, Schiavio a marcat de 4 ori la Mondialul din ’34 pentru Italia, fiind al doilea golgeter al turneului după cehoslovacul Nejedlý.

Un one-club-man cu Bologna, echipă alături de care a câștigat de 4 ori campionatul Italiei, Schiavio este, până în zilele noastre, golgeterul all-time al echipei sale, cu 249 de goluri în 361 de apariții.

Angelo Schiavio s-a stins în 1990, cu două luni înainte de startul celui de-al doilea Mondial italian.

Pe pagina Tackle.ro vorbim în fiecare zi rămasă până la startul Mondialului din Rusia despre câte un fotbalist legendar din istoria Campionatului Mondial.

Sursele informațiilor din articol: FIFA.com, Wikipedia.com, TheseFootballTimes.co. Foto: SportsNet.co

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.