A trecut mai mult de o lună de la ultimul meci jucat în Premier League și mulți dintre noi aproape că am uitat cum arată clasamentul sau ce jucători mai avem în lot la Fantasy…

Venim în sprijinul tău și încercăm să-ți aducem aminte ce s-a întâmplat cu fiecare club în prima parte a sezonului și ce-au făcut echipele în pauza cauzată de Campionatul Mondial din Qatar. Partea I poate fi citită aici.

Leicester

Vulpile au început sezonul groaznic. Leicester era lanterna roșie după primele etape, jucători importanți erau lăsați în afara lotului din cauza problemelor cu conducerea, iar antrenorul Brendan Rodgers părea pe făraș. Treptat, lucrurile s-au mai îmbunătățit pentru cei de pe King Power Stadium și ajutați de forma excelentă a lui James Maddison, Leicester au urcat spre mijlocul clasamentului.  4 victorii în ultimele 5 etape și un singur gol primit era forma Vulpilor lui Rodgers înainte de întrerupere.

Echipa a zburat la Abu Dhabi pentru un cantonament de pregătire și a revenit în Anglia acolo unde a avut un singur meci amical cu Troyes (0-0).  Marți seară, au evoluat în Cupa Ligii, câștigând cu 3-0 partida cu MK Dons, un gol fiind semnat de Jamie Vardy. De Boxing Day, la restartul Premier League, Leicester va primi vizita lui Newcastle.

Liverpool

Plecarea lui Mane și integrarea lui Darwin Nunez au fost principalele bătăi de cap ale lui Jurgen Klopp la startul sezonului început cu o victorie în Community Shield în fața lui Manchester City. N-a fost cea mai fericită prima parte de sezon pentru suporterii Cormoranilor, echipa având deja patru înfrângeri în campionat și pierzând puncte în meciuri care pe hârtie erau simple, precum o deplasare la nou-promovata Fulham sau un meci acasă cu Crystal Palace. Accidentările, forma mai puțin bună a unor jucător cheie, neaducerea unui mijlocaș central, toate au făcut ca Liverpool să fie la 15 puncte de locul 1 după 14 etape.

În timpul pauzei, echipa a zburat pentru un cantonament de pregătire la Dubai, conducerea explicând că astfel va fi mai ușor pentru jucătorii aflați la turneul final, după cum afirma și Pep Lijnders: “It’s close to Qatar so players can come quickly back, so they can prepare quick with the team again, and it gives us real time to prepare for the second sprint of the season.”  La restartul fotbalului englez, Liverpool joacă diseară cu Man City în Cupa Ligii.

Manchester City

În prima parte a sezonului, City a continuat să arate pe teren forța ofensivă cu care ne-am obișnuit. Am văzut un Kevin de Bruyne tot mai avansat în teren, același Cancelo distribuit în partea stândă, dar care intră mult în zona centrală pe faza de atac și în plus un goleador care a confirmat așteptările uriașe din jurul său: Erling Haaland a marcat 18 goluri în 14 etape. Cetățenii au continuat însă un obicei vechi, acela al rezultatelor surpriză pe teren propriu, care par să apară în fiecare an măcar o dată pe sezon.. Când nimeni nu se aștepta, în ultima etapă jucată, City a pierdut pe teren propriu cu Brentford.

Cetățenii au fost clubul din Premier League care a dat cei mai mulți jucători la  Mondial. Pep Guardiola și restul de jucători care nu au ajuns la Mondial au mers în Emiratele Arabe Unite și apoi în Qatar pentru cantonamente de pregătire, iar la revenirea în Anglia au disputat un amical cu Girona, câștigat cu 2-0.

Manchester United

Începuturile cu un antrenor nou care vine cu o viziune nouă și cu dorința de a se impune în fața unui grup cu multe vedete nu aveau cum să fie simple. Erik ten Hag a debutat în Premier League cu două înfrângeri cu Brighton și Brentford, dar încetul cu încetul a început să-i facă pe Diavoli să joace fotbalul pe care și-l dorește. Întreruperea prilejuită de Mondial a găsit-o pe United pe locul 5, cu 26 de puncte după 14 etape, cu 4 înfrângeri și cu un golaveraj 20-20. Va avea ten Hag mai multă liniște după ce clubul s-a despărțit de Cristiano Ronaldo?

Pe durata Mondialului, Diavolii s-au antrenat mai mult la Carrington și au făcut un scurt cantonament de pregătire în Spania, acolo unde au pierdut două partide amicale (4-2 cu Cadiz și 1-0 cu Betis). La restartul fotbalului englez, United a câștigat aseară cu 2-0 cu Burnley, în Cupa Ligii.

Newcastle

Pauza cauzată de Mondial a găsit Coțofenele pe podium, Newcastle terminând prima parte a sezonului în forță, cu 5 victorii consecutive, din care ultima, o demonstrație de forță pe teren propriu cu Chelsea. Paraguayanul Miguel Almiron a fost remarcatul tuturor, dar dincolo de individualități, Newcastle a impresionat prin jocul colectiv, prin curajul arătat pe teren, prin determinarea și pressingul făcut, chiar și impotriva unor adversari redutabili precum Man City. O singură înfrângere a înregistrat Newcastle în primele 14 etape, ceva remarcabil mai ales în contextul în care Eddie Howe a avut o mulțime de jucători importanți indisponibili în toamnă.

Coțofenele s-au antrenat în Anglia, dar au fost și în Arabia Saudită pentru un mic cantonament de pregătire, acolo unde au jucat un amical cu Al Hilal (câștigat cu 5-0). Ultimul amical a fost jucat în urmă cu 5 zile, o victorie 2-1 cu Rayo Vallecano. La restartul fotbalului englez, în urmă cu 2 zile, în Cupa Ligii, Newcastle a învins-o pe Bournemouth cu 1-0.

Nottingham Forest

Clubul care a cheltuit peste 100 de milioane de euro pe transferuri în vară începuse sezonul dezastruos. Lui Steve Cooper i-a luat ceva timp până a găsit cel mai bun prim unsprezece și până când i-a integrat pe jucătorii nou-veniți în planurile sale de joc. 8 înfrângeri în 15 etape a înregistrat Forest și se pare că abia victoria surpriză de pe teren propriu cu Liverpool de la final de octombrie a făcut ca echipa să capete elan.

Pe perioada Mondialului, echipa s-a antrenat în Grecia și Spania, iar la restartul fotbalului englez, în Cupa Ligii, s-a impus cu 4-1 pe terenul lui Blackburn Rovers.

Southampton

Sfinții au continuat să fie echipa care joacă curajos și care într-o zi bună poate face surprize plăcute și să învingă pe oricine, dar care în același timp să piardă cu o nou-promovată. 9 înfrângeri în 15 etape a înregistrat Southampton, iar după 4 ani, clubul a decis să se despartă de Ralph Hassenhuttl. 3 înfrângeri consecutive au înregistrat Sfinții înainte de întreruperea campionatului, Southampton fiind unul din cluburile care s-au bucurat cel mai mult de o pauză. Nathan Jones, antrenorul care a impresionat la Luton, a fost alesul conducerii pentru banca tehnică de pe St Mary’s Stadium.

Pe durata Mondialului, echipa trebuia inițial să zboare la Miami, dar odată cu angajarea lui Nathan Jones, planurile s-au schimbat și echipa s-a pregătit în Spania. La debutul lui Jones pe banca lui Southampton, Sfinții au câștigat marți seară cu Lincoln, în Cupa Ligii, cu o dublă a lui Che Adams.

Tottenham

Ajutați de nou-veniții Richarlison sau Perisic, trupa lui Antonio Conte a început sezonul excelent, cu o serie de rezultate remarcabile. Încetul cu încetul, fotbalul reactiv practicat de antrenorul italian a început să-i coste pe lillywhites, echipa suferind câteva înfrângeri cu adversari care au avut calitate în avanposturi și au reușit să speculeze planul defensiv al lui Conte. Spre finalul primei părți ale sezonului, Tottenham a dat de multe ori senzația că are nevoie să primească un gol pentru ca echipa să pornească cu adevărat motoarele. Pauza prilejuită de Mondial a găsit-o pe Tottenham pe locul 4, la 9 puncte în spatele liderului Arsenal și la doar 3 puncte de Manchester City.

Pe durata Mondialului, Spurs a surprins fiind singurul club din Premier League care a rămas să se antreneze în Anglia.“Before, our idea was to try to find a solution to go away from London and to stay in a place with sun, but in the end it was difficult to find this type of solution. For this reason we continue to stay here, having training sessions and using our training ground.”, zicea Conte în noiembrie.

West Ham

După două sezoane excelente, West Ham-ul lui David Moyes a început să scârțâie. Culmea, asta s-a întâmplat tocmai când lotul pare tot mai puternic și echipa a primit câțiva jucători de calitate, precum Lucas Paqueta sau Gianluca Scamacca. 9 înfrângeri în 15 etape și doar 12 goluri marcate sunt de neacceptat pentru West Ham, pauza venind la momentul potrivit pentru David Moyes care are nevoie să găsească soluții pentru ceea ce arată echipa sa în teren.

Pe durata Mondialului, Ciocănarii s-au antrenat mai mult în Anglia și au avut o deplasare scurtă în Italia unde au jucat un amical cu Udinese (câștigat cu 3-1).

Wolves

Lupii au fost surpriza neplăcută a sezonului, aceștia ocupând în prezent ultimil loc din clasament, reușind doar două victorii și doar opt goluri în poarta adversă. Ratările uriașe ale jucătorilor din ofensivă, accidentările din lot (inclusiv ghinionul accidentării grave a noului venit Kalajdzic) au dus Wolves într-o situație grea, care i-a făcut inclusiv să-i ofere un contract bestiei Diego Costa, ajuns la 34 de ani. Schimbarea de antrenor a fost inevitabilă, pe banca lui Wolves venind (după multe negocieri și lupte grele de convingere) un antrenor cu reputație excelentă, Julien Lopategui.

Pe durata Mondialului, Wolves s-a antrenat în Anglia și Spania. 2-2 cu Birmingham, 1-1 cu Empoli și 4-3 cu Cadiz au fost rezultatele din amicale. La debutul lui Lopetegui, în urmă cu două zile, Wolves a învins cu 2-0 în Cupa Ligii, eliminând-o pe Gillingham. E de așteptat că Wolves să fie activă pe piața transferurilor în ianuarie.

Premier League înainte și după Mondial: unde a rămas fiecare club? (I)

În caz că ai uitat, pe Tackle.ro îți spunem și care au fost jucătorii care au surprins plăcut în prima parte a sezonului, dar și cei care au dezamăgit în etapele de până la întreruperea campionatului.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

 

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *