
Seria previziuni din presezon ajunge la Liverpool, acolo unde suporterii speră mai mult ca niciodată la triumful pe plan local și european.
Reconstrucția sub Klopp
Cormoranii încep al treilea sezon sub comanda carismaticului Jurgen Klopp, primul fără secundul Buvac, despre lipsa căruia nimeni nu suflă o vorbă. După instalarea în octombrie 2015, germanul a profitat de meciurile rămase, pentru a analiza resursele din lot. Practic, acesta ar fi cea de-a treia campanie pe care a pregătit-o de la început.
În 2016, conturarea unui plan pe termen lung viza totodată reactivarea încrederii fanilor în echipa favorită. Motto-ul preferat – from doubters to believers – prezent pe toți pereții de pe Anfield, nu reprezenta doar o campanie de PR, ci o responsabilizare a celor care pot influența destinul echipei.
De la venirea lui Klopp, jucători precum Jose Enrique, Lucas Leiva, Kevin Stewart, Fabio Borini, Adam Bogdan sau Balotelli au fost înlocuiți inspirat cu unii aflați în plină ascensiune: Mane, Robertson, Salah, Keita, Alisson, Robertson, Ox sau Van Dijk. Succesul echipei de recrutare este unul de-a dreptul impresionant, în totală contradicție cu mutările jenante din trecut.
Investițiile în transferuri au fost dublate de un plan curajos de promovare a tinerelor talente din propria Academie. Trent-Alexander Arnold, Woordburn, Ojo, Wilson, Kent, Ejaria, urmați anul acesta de Curtiss Jones, Kamil Grabara, Nathaniel Phillips, Caoimhin Kelleher sau Brewster, au primit șanse de a evolua la prima echipă, chiar dacă doar Arnold s-a impus momentan.

Totodată, Klopp a impus reguli stricte cu privire la împrumutul jucătorilor tineri. Clauzele obligatorii de meciuri jucate fac de multe ori mutările dificile, însă este un pas absolut necesar în dezvoltarea celor din Academie.
Klopp excelează în principal la capitolul man management, amintind de antrenori de talia lui Shankly, Paisley sau Clough. După sosirea lui pe Merseyside, jucători precum Lallana, Milner, Henderson sau Lovren, criticați constant de presă sau suporteri, au fost revitalizați din punct de vedere psihic. Încrederea pe care germanul le-a acordat-o a disipat această presiune artificială și le-a permis să-și afișeze calitățile pe teren.
Lallana a fost acum 2 sezoane catalistul geggenpressing-ului cu care Liverpool a șocat Premier League, Milner a devenit unul dintre cei mai buni fundași stânga din Premier League, iar Henderson și-a consolidat rolul de lider incontestabil al echipei.
Mai mult, Jurgen a reușit să creeze jucători polivalenți, vitali pentru sistemul flexibil pe care l-a impus la Liverpool. Salah a doborât recordul de goluri în Premier League din postura de winger dreapta, Firmino a dominat topurile defensive prin recuperările sale din postura de nouă fals, iar Milner pe cel de assist-uri în Champions League, din poziția de mijlocaș central. Cu câteva excepții, noile achiziții și-au îmbunătățit eficacitatea în joc, după ce au aterizat pe Anfield.
Sezonul 2017/18
Pentru Liverpool, sezonul precedent a fost unul peste așteptări. Trio-ul ofensiv a fost de-a dreptul letal – Salah (44 de goluri, 14 assist-uri), Firmino (26 goluri, 14 assist-uri), Mane (20 goluri, 8 assisturi), iar riscul asumat cu Van Dijk a dus la redresarea unei defensive pe alocuri naivă.
Cu toate acestea, în campionat Liverpool a terminat sub așteptări (locul 4). Apariția accidentărilor și programul încărcat l-a forțat pe Klopp să-și menajeze din resurse în ultimele meciuri, sperând la trofeul Champions League.
Din nefericire, seara calamitoasă a lui Karius și forfeit-ul forțat a lui Salah au trimis trofeul la Madrid. Ca de fiecare dată, Klopp nu a făcut o tragedie din acest eșec, considerând-ul ca pe încă o lecție de care trebuie să țină cont în dezvoltarea echipei.
Și, așa cum vom vedea din procesul de recrutare din această fereastră de transferuri, Liverpool știe exact ce găuri trebuie să acopere pentru a avea succes pe plan intern și internațional. Rămâne de văzut dacă va și reuși.
Suntem de acord că Liverpool, alături de City, au afișat poate cel mai captivant fotbal din Anglia și specialiștii identifică pe cormorani ca beneficiari a celei mai bune campanii de transferuri?
Dacă răspunsul este pozitiv, atunci trebuie să înțelegem că presiunea pe echipă și mai ales pe Klopp este una extraordinară. Detractorii au devenit încrezători și așteaptă trofee. Din anii ’90 fanii visează la un nou titlu și din 2005 un nou trofeu european.
Anul acesta, Liverpool dispune de resursele necesare pentru a triumfa. O spune presa, o spun rivalii, o spune Mourinho și chiar Jurgen Klopp. Liverpool trebuie să depășească nivelul din sezonul trecut și să livreze trofee!
Conturarea lotului
În ultimele 2 sezoane sub Jurgen Klopp (2016/17 și 2017/18), principalul impediment în asigurarea obiectivelor a fost lipsa unui lot solid. Să ai rezerve la nivelul titularilor, jucători angrenați deja în registrul tactic al echipei, este vital. Astfel a reușit Guardiola să aresteze campionatul, iar transferurile exorbitante din defensivă și-au demonstrat eficacitatea.
Cu toate acestea, o echipă care este în construcție și nu are o aură de bancă internațională (ca Real, Barcelona, PSG sau City) nu dispune de atuurile necesare pentru împrospătarea eficientă și rapidă a lotului. De aceea, Klopp a declarat mereu că este adeptul dezvoltării jucătorilor, în detrimentul soluției monetare.
De ce? Pentru că unii jucători preferă să joace an de an în Champions League, pentru că nu poți aduce 10-12 jucători într-o vară, fără a afecta chimia echipei și pentru că viața reală nu este dictată de algoritmii FIFA 18 sau Football Manager.
Liverpool a construit, și-a însușit filosofia fotbalistică a geggenpressing-ului kloppian, a reușit să se prezinte cu un fotbal spectacol la nivel european, iar acum beneficiază de o poziție mult mai puternică pe piața transferurilor.
Clubul poate investi acum sume corespunzătoate într-o serie de ținte de top (Van Dijk, Alisson, Keita) care, cu ceva sezoane în urmă, probabil ar fi evitat o astfel de mutare. Cum a spus și Klopp, Liverpool a devenit o destinație finală, nu o stație către un club mai puternic.
Vedeta perioadei de transferuri a fost Michael Edwards, actualul director sportiv al cormoranilor. După mutări jalnice de tip Caroll, Markovic, Balotelli sau Borini, Liverpool a ajuns să mute cu precizie de chirurg.
Sosiri
În primul rând, și-au asigurat încă din vara trecută serviciile lui Naby Keita (mijlocaș central, 23 de ani), de la RB Leipzig, pentru 52.75 milioane de lire. Un mijlocaș extrem de agil, solid din punct de vedere defensiv, dar și posesorul unei tehnici de invidiat. Este tipul de mijlocaș central care bifează majoritatea atributelor, o raritate în fotbalul actual. Cu siguranță Naby va fi coordonatorul de la mijlocul terenului, aspect destul de evident încă din meciurile de pregătire.
Plecarea lui Emre Can a determinat conducerea să aducă un înlocuitor și poate chiar un upgrade: Fabinho (mijlocaș defensiv, 24 de ani), de la AS Monaco, vine pentru aproximativ 40 de milioane de lire. Fostul căpitan al monegascilor pare prima variantă pentru postul de mijlocaș defensiv, Klopp mizând pe versatilitatea și calmul imperturbabil al tânărului brazilian.
Mai departe, cormoranii au făcut probabil cea mai inspirată mutare, din punct de vedere al jocului prestat raportat la banii oferiți. Liverpool profită de retrogradarea lui Stoke și plătește clauza de 13.5 milioane de lire, pentru a-și asigura serviciile lui Xherdan Shaqiri (aripă dreapta, 26 de ani). Elvețianul a mai fost cu ceva ani în urmă aproape de Liverpool, dar atunci Bayern s-a opus mutării.
Shaqiri este momentan privit ca o variantă de backup pentru Salah, însă fizicul, tehnica și mobilitatea îl recomandă pe posturi multiple, înclusiv în linia de mijloc. Să nu uităm că Mane a primit tricoul cu nr. 10 și de multe ori a fost folosit pe acest post, astfel că abilitatea de a migra între roluri e principalul atu pe care Klopp îl caută la o nouă achiziție. Cred că Shaq și Mane vor avea rolururi multiple în primul 11, migrând între mijloc și aripă, în funcție de tiparul adversarului.
După ce și-a plombat corespunzător posturile firave, cormoranii au făcut o mutare pentru viitor. Rhian Brewster (atacant, 18 ani), semnează contract de profesionist pe 5 ani, ignorând ofertele din Bundesliga. Brewster a avut o ascensiune extraordinară în Academia lui Liverpool și a impresionat pentru selecționata U17 a Angliei, câștigătoare a titlului mondial. Marcator a 20 de goluri în 22 de partide pentru Anglia U17, Rhian a fost golgheterul World Cup U17 (8 goluri). Klopp i-a promis o evoluție progresivă la prima echipă, probabil un argument esențial în decizia luată.
Ultima poziție din echipă, cea mai vulnerabilă, a fost cea de portar. Mignolet a pierdut în iarnă locul de titular în dauna lui Karius. Tânărul german a avut evoluții extrem de apreciate în campionat, dar a fost calamitos în finala Champions League. Gafele lui au coincis cu 2 goluri gratis pentru Real Madrid și au reactivat demoni mai vechi.
Deși Karius a avut tot sprijinul din partea clubului și a staff-ului tehnic, era clar că păstrarea lui între buturi este un risc mult prea mare. Disponibilitatea lui Alisson, unul dintre cei mai buni portari din lume în sezonul precedent, a schimbat perspectiva. După ce a trimis una dintre rezerve la Leicester (Ward) și confruntându-se cu cererile lui Mignolet de transfer, Edwards a rezolvat în timp record transferul lui Alisson pe Anfield.
Prețul plătit este unul exorbitant, însă unul corect, din perspectiva pieței și a evoluțiilor titularului naționalei Braziliei. Prin această mutare, Alisson Becker devine cel mai scump portar din istorie (67 mil. de lire). Evident, sumele investite au generat critici referitoare la sumele cheltuite de Liverpool și acuze de ipocrizie pentru Klopp. Așa cum scriam anterior, germanul declarase cu 2 ani înainte că nu este adeptul investițiilor de acest nivel.
Plecări
Lista celor care părăsesc pe Liverpool conține momentan un singur nume sonor, Emre Can, transferat liber de contract la Juventus Torino. În continuare, înșiruirea este dominată de o serie de tineri care au părăsit clubul pentru o perioadă de un an, pentru a prinde experiență:
- Emre Can (mijlocaș defensiv, 24 de ani), la Juventus, liber de contract.
- Jon Flanagan (fundaș dreapta/stânga, 25 de ani), liber de contract, a semnat cu Glasgow Rangers.
- Ovie Ejaria (mijlocaș central, 20 de ani), la Glasgow Rangers, împrumut pe un an.
- Yan Dhanda (atacant, 19 ani), la Swansea, liber de contract.
- Adam Bodgan (portar, 30 de ani), la Hibernian, împrumut pe un an.
- Harry Wilson (mijlocaș ofensiv, 21 de ani), la Derby County, împrumut pentru un sezon.
- Ryan Kent (aripă dreapta, 21 de ani), împrumutat pentru un sezon la Glasgow Rangers.
- Danny Ward (portar, 25 de ani), la Leicester, pentru 12.5 milioane de Lire.
- Taiwo Awoniyi (atacant, 20 de ani), împrumutat pentru un sezon la KAA Gent.
- Shamal George (portar, 20 de ani), împrumutat la Tranmere Rovers pentru un sezon
- Ben Woodburn (mijlocaș ofensiv, 19 ani), împrumutat pentru un sezon la Sheffield Utd.
- Herbie Kane (mijlocaș ofensiv, 19 ani), împrumutat pentru un sezon la Doncaster Rovers.
Vezi aici toate transferurile verii din Premier League.
Ipocrizie sau adaptare?
Revenind la investiția considerabilă în transferuri, sigur, Klopp poate fi acuzat de ipocrizie. Acum 2 ani germanul a declarat că nu ar arunca asemenea sume pe jucători, chiar dacă le-ar avea la dispoziție. DAR…Klopp a recunoscut că și-a schimbat filosofia legată de transferuri și că evoluția fotbalului modern l-a determinat să facă asta. Nu a căutat o secundă să se justifice, ba chiar s-a autoironizat. Să nu uităm că în vara trecută a avut un buget de peste 200 milioane de lire pentru transferuri și a cheltuit mai puțin de un sfert. Ulterior, în iarnă, Liverpool a mai primit 146 milioane de lire pe Coutinho.
Din nefericire, o parte a presei și chiar antrenorul unei echipe rivale au alunecat și ei pe panta duplicității. De ce? Să derulăm filmul spre ferestrele de transferuri precedente, când eram extrem criticați pentru faptul că nu deținem ambiția necesară pentru a face investiții majore, în jucători consacrați, care ar fi venit pe sume exorbitante.
În schimb, eram priviți ca un club care își cedează cele mai de preț resurse (vezi Suarez, Sterling, Coutinho), deși am primit sume exorbitante pe ei. FSG era aici doar ca să facă profit pe seama lui Liverpool și așa mai departe. Acum, când facem într-un final mutările pe care ‘specialiștii’ le considerau necesare pentru a avea șanse la titlu, aceleași voci ne blamează pentru cheluieli.
Una dintre ele aparține lui Jose Mourinho, în condițiile în care de la sosirea la United a înregistrat cheltuieli nete aproape triple față de Klopp. Dar pe Jose trebuie să știi cum să îi interpretezi suspinele. El mereu încearcă să pună presiune pe ceilalți, chiar dacă de multe ori vorbele provocatoare îl lovesc mai târziu ca un boomerang.
Păi ce facem, ne criticați pentru că nu dăm bani, nu avem ambiție, nu avem un lot puternic și acum că am reușit, ne blamați pentru CUM am făcut-o? Avem voie să construim un lot cu care să ne luptăm la titlu, sau există anumiți parametri în care să ne încadrăm pentru acest proces?!
Presa și în general suporterii Premier League au nevoie de o poveste romantică a insuccesului, iar Liverpool se pliază perfect pe rolul de Sisif. Totuși, cormoranii vor să interpreteze o altă partitură, chiar dacă publicul nu e obișnuit cu ea.
Lot provizoriu 2018/19
Deși șansele ca Liverpool să mai adauge un nume nou în echipă sunt minime, o disponibilitate de ultim moment (Fekir, Pulisic) ar putea schimba oricând lucrurile. În orice caz, Liverpool va ataca obiectivele din acest sezon cu un lot extrem de echilibrat.
Mai jos aveți două echipe probabile, cea a titularilor și cea a rezervelor pe același post. Sigur, ele nu sunt complete, deoarece lotul conține peste 22 de jucători. Spre exemplu, varianta de rezervă pentru Firmino poate fi ori Solanke ori Sturridge.
Rămâne de văzut și ce jucători ar mai putea părăsi lotul în această vară definitiv (Mignolet, Origi, Ings, Markovic, Chirivella) sau împrumut (Ojo, Grujic) și ce tineri vor fi păstrați pe lângă lotul echipei mari (Curtiss Jones, Grabara, Rafa Camacho, Kellher, N.Phillips).
Primul 11 favorit la titularizare vs. 11-le celor care au momentan statut de rezervă.
Analiza tactică presezon
Șansele ca așezarea echipei să sufere modificări par foarte mici. În sezonul precedent, cormoranii au dezvoltat un fotbal extrem de fluid și ofensiv, adoptând o formulă 4-3-3. Acest joc i-a dus până în finala Champions League.
Probleme au fost în campionat, din pricina nesiguranței din defensivă, combinată cu o prezență constantă a fundașilor laterali în jumătatea de teren adversă. Cum acest compartiment a primit un upgrade considerabil, după sosirile lui Van Dijk și Alisson, emoțiile se pot disipa treptat.
Discuția referitoare la posibila schimbare de sistem a pornit de la profilul jucătorilor aduși în această vară. Presa de specialitate a scris despre posibilitatea ca Jurgen Klopp să migreze către 4-2-3-1, folosit cu succes la Dortmund, pentru a oferi o mai mare soliditate mijlocului. Să nu uităm că Liverpool a adus în această vară 2 jucători în linia mediană care sunt favoriți la titularizare: Keita și Fabinho. Totodată, acolo mai pot juca Henderson, Milner sau Wijnaldum.
Analizând dispunerea în teren pe parcurusul presezonului, putem miza pe faptul că 4-3-3 va rămâne în continuare așezarea preferată. Klopp a folosit câteva reprize și 4-2-3-1, însă doar în meciuri cu echipe din eșaloanele inferioare.
Rezultate amicale
Chester – Liverpool 0-7
Tranmere Rovers – Liverpool 2-3
Bury – Liverpool 0-0
Blackburn Rovers – Liverpool 0-2
Liverpool – Borussia Dortmund 1-3
Manchester City – Liverpool 1-2
Manchester United – Liverpool 1-4
Liverpool – Napoli 5-0
Liverpool – Torino 07.08
Citește aici seria originală Previziuni din presezon 2018/2019.
Echipa probabilă a lui Liverpool în 2018/2019
Am să ofer 2 variante de echipă. Prima este cel mai probabil 11 pentru primul meci al sezonului, împotriva lui West-Ham United:
4-3-3: Alisson – Clyne, Van Dijk, Gomez, Robertson – Keita, Fabinho, Milner – Salah, Firmino, Mane
Fac acest lucru pentru că, așa cum am menționat anterior, unele dintre echipele din Premier League sunt afectate la începutul campionatului de lipsa jucătorilor care au participat la Campionatul Mondial.
Trebuie să menționăm că jucătorii care au prins faza semifinalelor ajung la cluburile de proveniență cu câteva zile înainte de startul sezonului. Tocmai din pricina acestui fapt, primul 11 standard al cormoranilor va suferi câteva modificări:
4-3-3: Alisson – T.A.Arnold, Van Dijk, Lovren, Robertson – Keita, Fabinho, Henderson – Salah, Firmino, Mane
Descarcă un calendar al meciurilor lui Liverpool
Predicție
Deși casele de pariuri ne plasează cu a doua șansă la cucerirea trofeului, nu mă număr printre suporterii extrem de optimiști la startul unui nou sezon. Ca fan Liverpool în era Premier League este greu să fii sigur că vom rupe blestemul. Am suferit ceva deziluzii, iar rana provocată de naivitatea echipei condusă de Rodgers abia se cicatrizează.
Dar, luând în calcul transferurile care se pliază perfect pe posturile deficitare, la care se adăugă faptul că am cronstruit totodată un lot solid, cu cel puțin 2 jucători de valoare apropiată pe post, cred că Liverpool pleacă mai pregătită ca niciodată spre titlu.
În orice caz, o clasare pe primele 2 locuri ar trebui să fie ținta la care conducerea clubului și staff-ul tehnic ar trebui să aspire. Contracandidatele noastre pierd teren prin lipsa activității pe piața transferurilor, au probleme cu revenirea jucătorilor care au evoluat în fazele superioare la Campionatul Mondial, iar noi am făcut mutările la timp pentru a adapta noile achiziții la stilul de joc. Mai mult, avem un program abordabil la început de sezon. Da, se poate!
Surse foto: LFC.com & @LFC Twitter
Statistici: Sofascore.com
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.