Cu toții știm cel puțin câte o poveste despre un transfer surprinzător, aproape de a fi fost realizat, dar care eventual nu s-a mai făcut. Zidane la Blackburn Rovers, Neymar la Lokomotiv Moscova, Ibrahimovic la Arsenal, Iniesta la Glasgow Rangers sau Ronaldinho la St. Mirren. Mutări care au picat din pricina celor mai mici detalii și care ar fi putut scrie altfel istoria fotbalului modern.

La un an după ce a devenit campion mondial cu Argentina, Diego Armando Maradona câștigase cu Napoli primul titlu din istoria clubului de la poalele Vezuviului. Dar dacă lucrurile s-ar fi întâmplat puțin diferit cu un deceniu înainte, unul din cei mai talentați jucători din istorie ar fi putut fi văzut pe Bramall Lane și poate s-ar fi irosit în liga a doua engleză.

Cream always rises

Ceea ce inițial îmi suna a pură invenție sau a fake news cum vedem atât de des în ziua de azi în perioada de mercato e de fapt una din cele mai mișto povești legate de Sheffield United, echipa care în prezent impresionează în Premier League.

Clubul care nu a mai câștigase vreun trofeu important de aproape un secol, dar care juca meci de meci cu 20 000 de fani în tribune pe Bramall Lane a fost aproape de a transfera unul din cei mai talentați fotbaiști din istorie.

Maradona a atras atenția scouterilor din Buenos Aires încă de când juca pe maidane la vârsta de 8 ani. Fusese luat de o echipă de cartier, Estrella Roja, iar apoi făcuse pasul la echipele de juniori de la Argentinos Juniors. Diego avea să debuteze pentru Los Cebollitas la 16 ani, iar câteva săptămâni mai târziu avea să marcheze primul din cele 115 goluri în cele 167 de apariții la club.

Toți ochii pe Argentina

Dar Maradona nu era singurul mare talent din campionatul argentinian la acea vreme. De altfel, la finele anilor 70, multe mari cluburi din Europa își trimiteau angajați ai clubului pentru a urmări meciuri din Metropolitano și Nacional, ligile principale de fotbal din Argentina de atunci, pline cu jucători cu potențial. Mai mult, campionatul mondial din 1978 avea să se desfășoare chiar în țara lui Maradona, ceea ce făcuse ca interesul pentru piața din America de Sud să fie cu atât mai mare.

”It wasn’t just the vast crowds and ticker tape celebrations which made the tournament such a spectacle as many of the Argentina players who helped the host to lift the famous trophy that year would go on to become the most eye-catching of their era. The goals of Mario Kempes, who would finish as the top scorer of that World Cup, the dribbling prowess and sultry skills of Ricardo Villa, and the vision and intelligence of Osvaldo Ardiles would make them all household names on both sides of the Atlantic.” (Matthew Crist)

Cum jucătorii argentineni erau la modă, tot mai mulți scouteri englezi treceau Atlanticul pentru a găsi the next big thing. Unul dintre cluburile care încercau să dea lovitura era Sheffield United. Ambițiosul lor manager Harry Haslam a încercat inițial să transfere proaspeții campioni mondiali Osvaldo Ardiles și Ricardo Villa, dar aceștia au fost ademeniți cu salarii mai mari de mult mai celebra Tottenham Hotspur.

Cum ar fi fost dacă

Totuși, Haslam nu dorea să revină cu mâinile goale din Argentina și s-a reorientat către alți doi jucători mai tineri, la fel de talentați, dar fără o cupă mondială în CV și așadar cu pretenții financiare mai mici. Diego Armando Maradona, care nu fusese selectat pentru Campionatul Mondial din 1978, fiind considerat prea tânăr, a fost ținta principală a lui Sheffield. Haslam a fost impresionat de calitățile lui Maradona, s-a înțeles cu Argentinos Juniors pentru 200 000 de lire sterline, s-a înțeles cu jucătorul și totul părea rezolvat. Pentru a se putea acomoda mai ușor, managerul lui Sheffield a încercat să mai aducă un alt argentinian și din nou, negocierile cu clubul, precum și cele cu jucătorul au fost simple. Totul n-avea însă să fie atât de facil, iar diverse interese nu l-au vrut pe Diego plecat în Anglia.

Diego was actually ready to go. It was a real offer, around £400,000 in total for Maradona and another player called Carlos Fren, the air tickets were even booked. Then greed showed its head as agents and other figures demanded more money, with the transfer eventually collapsing. He was only 17, but already a genius. So you could say It was a huge opportunity missed.” (John Ludden, autor al cărții ‘Once Upon a Time in Naples’)

Pretenții exagerate și de ultim moment ale impresarilor au făcut ca board-ul lui United să nu mai fie de acord cu suma la care se ridica transferul și l-au fortat pe Harry Haslam să se reorienteze din nou. Alte surse spun că nici oficialii fotbalului argentinian nu ar fi văzut cu ochi buni mutarea în Anglia. Managerul englez însă n-a venit cu mâna goală din America de Sud și l-a transferat pe Alejandro Sabella de la River Plate, pentru 160 000 de lire. Maradona a ajuns în cele din urmă la Boca Juniors, iar apoi, după Mondialul din 1982, la FC Barcelona, pentru o sumă record la acea vreme – 5 milioane de lire.

Chiar dacă Sabella a fost apreciat de suporterii The Blades și aceștia se mândreau la acea vreme că au un argentinian în echipă, e limpede ca acesta nici măcar nu s-a apropiat de nivelul arătat de Maradona în cariera sa. Sabella era un jucător de bandă rapid, își dribla adversarul și apoi centra periculos, însă evoluțiile sale nici măcar nu au putut-o opri pe Sheffield United de la retrogradarea în liga a 3-a din Anglia.

De cealaltă parte, după o aventură nefericită la Barcelona, Diego Armando Maradona a ajuns surprinzător la Napoli, acolo unde a renăscut. Alături de napoletani, a câștigat două titluri în Serie A, o Cupă a Italiei, o Cupă UEFA, iar în această perioadă a devenit și campion mondial în 1986. Considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie, Maradona aparține acelei epoci în care încă se mai putea crede într-un erou, singular, omul antisistem, imposibil de anexat și de sufocat cu sarcini de grup, cu toate plusurile și minusurile sale, după cum scria excelent Adrian Georgescu.

surse:

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *