Mai țineți minte când lansam, timid, candidatura lui Chelsea la titlul din acest sezon? Era început de noiembrie și oamenii lui Sarri încă erau neînvinși. A trecut aproximativ o veșinicie de-atunci… Între timp, Chelsea tocmai a încasat 6 goluri de la campioana en-titre și a căzut, pentru a doua oară în acest sezon, din top 4, lăsând loc miracolului invocat de Mourinho și realizat de Solskjaer în doar 7 săptămâni: Man United pe loc de UCL! La extrema opusă a ligii, Fulham și Huddersfield nu mai au decât șanse matematice de scăpare, dar sunt 6 echipe care se bat să evite ultimul loc retrogradabil și doar 3 puncte despart locurile 14 și 18 din campionat. E timpul să notăm plusurile și minusurile pe care le-am văzut în etapa 26 din Premier League.

Rezultate și marcatori în etapa 26 din Premier League

  • Fulham  Manchester United 0-3 (Pogba 0-1 și 0-3, din penalty, Martial 0-2)
  • Crystal Palace  West Ham 1-1 (Noble 0-1, din penalty, Zaha 1-1)
  • Huddersfield  Arsenal 1-2 (Iwobi 0-1, Lacazette 0-2, Kolasinac 1-2 autogol)
  • Liverpool  Bournemouth 3-0 (Mane, Wijnaldum, Salah)
  • Southampton  Cardiff 1-2 (Bamba 0-1, Stephens 1-1, Zohore 1-2)
  • Watford  Everton 1-0 (Gray)
  • Brighton  Burnley 1-3 (Wood 0-1 și 0-2, Barnes 0-3 din penalty, Duffy 1-3)
  • Tottenham Leicester 3-1 (Sanchez 1-0, Eriksen 2-0, Vardy 2-1, Son 3-1)
  • Manchester City  Chelsea 6-0 (Sterling x2, Aguero x3, Gundogan)
  • Wolverhampton Newcastle 1-1 (Hayden 0-1, Boly 1-1)

Plusuri

+ Manchester United sub Ole Gunnar Solskjaer Voievod. Norvegianul a motivat un grup de fotbaliști buni (dintre care vreo 3 excepționali: Pogba, Rashford și Martial) și își construiește un CV imposibil de ignorat pentru un contract pe termen mediu, la echipa sa de suflet, din vară. Pogba înainte de OGS avea 3 goluri și 3 pase decieive în Premier league, după OGS a înscris de 8 ori în 9 meciuri, adăugând și 5 assist-uri. Rashford înainte de OGS: 3 goluri în campionat, după OGS a marcat de 6 ori în 8 apariții. Înainte de OGS, pe teren vedeai doar încrâncenare în tricoul Diavolilor, acum se văd zâmbete la ocazii ratate. Obiectivul e să termine în top 4, iar meciurile directe cu Arsenal și Chelsea înseamnă că Diavolii nu depind de calculele altora. Între timp, United va arbitra lupta la titlu, pentru că joacă pe Old Trafford cu Liverpool (etapa viitoare chiar) și cu Manchester City în martie.

+ Arsenal. Greu de înțeles cum a reușit Huddersfield să domine echipa lui Emery (rezumatul asta mi-a arătat, statisticile la fel), dar important e că Tunarii au câștigat un astfel de meci. Lacazette la datorie în absența lui Aubameyang, iar Iwobi insistă să-mi contrazică mustrările adresate etapa trecută.

+ Liverpool. Scriam săptămâna trecută că Jurgen Klopp trebuie să-și motiveze grupul aflat sub presiune după doar două apariții ezitante și pare că a reușit exact asta. Wijnaldum confirmă că este esențial echipei cu un gol superb, într-un 3-0 necesar Cormoranilor înainte de două săptămâni în care urmează să le înfrunte pe Bayern Munchen și pe Manchester United. O spun din nou: dacă va trebui să facă vreo alegere dificilă în selecție pe finalul sezonului, Klopp va avea ca prioritate Premier League, nu Liga Campionilor.

+ Sean Dyche. Esențiale punctele aduse de pe terenul unei contra-candiate la supraviețuire, Brighton. Sunt 6 echipe în 3 puncte și una trebuie să cadă, cred că vom vedea o luptă până în ultimul minut al sezonului. Între timp, doar Manchester United și Manchester City au câștigat mai multe puncte decât Burnley, în ultima lună. The Clarets n-au mai pierdut de la Boxing Day încoace!

+ Kenneth Zohore. 3 puncte imense a adus danezul lui Cardiff, în ultimele secunde ale meciului nebun cu Southampton, iar Cardiff leagă două victorii pentru prima oară în acest sezon.

+ Sergio Aguero. Recordurile argentinianului devin absurde, la fel și ale echipei. Cu al doilea hattrick într-o săptămână (unul cu Arsenal, celălalt cu Chelsea, nu cu echipe gen Huddersfield sau Fulham), Aguero l-a egalat pe Alan Shearer și probabil că vor mai trece încă 20 de ani până să apară un alt marcator pur-sânge care să atace aceste recorduri. Știu că o să-mi spuneți că e deja aici și se numește Harry Kane, dar e încă tânăr și accidentările îi rup ritmul cam prea des. Vom vedea, dar până atunci… Sergio Aguero e maestrul golurilor în Premier League.

+ Manchester City. Dacă nu câștigă titlul, cred că Manchester City va fi cea mai atipică învinsă dintr-o astfel de cursă. Serios, spuneți-mi o echipă mai bună decât cea construită de Pep Guardiola pe Etihad și care să nu fi câștigat titlul într-un sezon cu joc atât de bine pus la punct… Rafa Benitez, Roy Hodgson și Claude Puel sunt managerii care l-au învins pe Pep Guardiola în acest sezon. Le dorim succes la prima revedere cu Man City.

+ Heung-min Son. Încă un gol (11 goluri și 6 pase decisive în 20 de apariții!!!) și Spurs ține aproape de Liverpool și de City.

+ Isaac Hayden. Motorul formei bune arătate de Newcasle (7 puncte din 12 pentru o echipă care se luptă pentru supraviețuire), Hayden înscrie după ce a dat două pase decisive în ultimele 4 meciuri.

Minusuri

 – Fulham. Au avut în față cea mai în formă echipă din Anglia (pe hârtie chiar din Europa), dar nivelul la care joacă băieții lui Ranieri este, evident, unul foarte slab. O echipă în fața căreia Phil Jones pare fotbalist e o echipă care are carențe serioase. The Tinkerman nu va purta toată povara retrogradării, ci o va împărți cu Jokanovic și, mai ales, cu oricine e responsabil de politica de transferuri. Niciodată în istoria Premier League nu cheltuise o nou-promovată peste 100 de milioane de Lire, dar cu 7 fotbaliști defensivi aduși în vară, Fulham are cea mai slaba apărare din campionatele importante ale Europei. Din păcate, mândria cartierului SW6 se întoarce în Championship…

Citește aici espre suferința lui Fulham, dar și despre weekend-ul de fotbal din Spania, Germania, Franța și Italia.

 – Marco Silva. 3 înfrângeri consecutive, cea mai slabă serie din sezon pentru Everton. Pare că lupta pentru Best of the Rest (locul 7) e pierdută, iar Wolverhampton va merge în cupele europene la final de sezon. Cu investiții de 90 milioane de Lire doar vara trecută și trei fotbaliști aduși de la Barcelona, Everton e un dezastru ambulant și în acest sezon. Doar două puncte în plus au câștigat Caramelele față de același moment al sezonului trecut, când s-au temut suficient de retrogradare încât l-au adus pe Big Sam antrenor…

Brighton. Părea că navighează ape liniștite echipa din Sudul Regatului, dar o serie de 5 meciuri din care au luat un singur punct, îi introduce pe băieții lui Chris Hughton în jocurile retrogradării.

 – Wolverhampton. E foarte bizar cum pierde Wolverhampton puncte cu adversari mult mai slab clasați. Exact când ne așteptam să-și consolideze locul 7, ia un singur punct cu Newcastle și îi permite lui Watford să se apropie la două puncte. Un plus ar fi mentalitatea excelentă a grupului, care marchează pe final aproximativ de câte ori e nevoie.

 – Maurizio Sarri. Pe lângă gluma cu patrula (de la pauză) și cea cu Maurizio Sarri din schemă (dacă ar fi moldovean), la Chelsea se întâmplă ceva, iar napoletanul e sub presiune și, simt eu, și-a cam făcut-o cu mâna lui. Am mai scris despre declarațiile la adresa propriilor fotbaliști și cred că relația nu e grozavă, iar sistemul de joc pur și simplu nu merge. În plus, Marcos Alonso pare să fi uitat complet meseria de fundaș stânga, iar cel mai scump portar din istoria fotbalului se freca la ochi serios la 5-0. Ultima oară când a încasat Chelsea atât de multe goluri, anul era 1991, echipa pierdea cu 7-0 în fața lui Nottingham Forest, condusă de un anume domn Brian Clough. Obiectivele lui Chelsea sunt, în ordine: clasare în top 4 (meci direct cu United, nimic pierdut), câștigarea Europa League (de ce nu?) și câștigarea FA Cup (Man United e adversara din optimi). Sezonul e departe de a fi ratat, dar Sarri trebuie să motiveze din nou jucătorii.

Cel mai bun comentariu despre diferența dintre Manchester City și Chelsea pe teren, dincolo de scor, vine de la Henry Winter, Chief Editor la Times Sport. Dacă-l traduc, îl stric:

City looked ingrained in Pep Guardiola’s philosophy, while Chelsea seemed at odds with Maurizio Sarri’s.

Luăm o pauză de Premier League timp de două săptămâni, dar nu există vreun risc să rămânem fără fotbal pentru că revine Liga Campionilor și Europa League, iar în weekend se întâmplă o nouă rundă de FA Cup, iar Chelsea vs Manchester United se anunță a fi un meci bunicel și va fi în direct pe Eurosport.

Până atunci, Alex Avram a publicat povestea duelului dintre UTA Arad și Tottenham în Cupa UEFA din 1972.

Sursa foto: PremierLeague.com, statistici de pe Opta și Transfermarkt.com

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *