
Unele lucruri sunt pur și simplu menite să se întâmple, indiferent de circumstanțele și obstacolele care intervin. Într-un fel, știam că în Kasper Schmeichel e ADN de campion al Angliei, dar a trebuit s-o demonstreze și el, cu mănușile pe mâini.
La început a fost Peter. Peter Schmeichel
Născut și crescut în Danemarca, tatăl fiind polonez imigrant, micul Peter a avut parte de o copilărie plină de muzică și, din fericire pentru noi toți, mulți copii în cartier cu care să poată juca fotbal. De la tatăl său a învățat ce înseamnă să ai o mentalitate de fier și să poți trece peste problemele grele, indiferent de natura lor, iar această calitate, coroborată cu un fizic impresionant și aptitudini de portar cu un stil unic, au făcut din Peter un sportiv recunoscut la nivel mondial.
După opinia lui, cel mai bun lucru pentru a performa în orice sport este să ai o rutină bine stabilită și fixă, acest lucru fiind posibil doar având liniște în viața personală. Așadar, a întemeiat o familie destul de rapid, iar la 22 ani se naște primul copil, în 1986, un băiat pe nume Kasper. Mai mult, se declară încântat de faptul că și copiii se pot bucura de cariera lui și toate oportunitățile care vin odată cu ea.

Spre norocul lui Kasper, această carieră a presupus 5 titluri de campion al Angliei și un trofeu Champions League cu Manchester United, pe lângă Campionatul European câștigat cu Danemarca, în ’92. Putem spune că puștiul a avut ce vedea, chiar pe cel mai bun portar al primilor ani de din Premier League, dar și mai mult de atât pentru că ascensiunea lui Schmeichel senior a venit într-o perioadă istorică din istoria fotbalului, una în care marele danez a jucat un rol important.
După ce Campionatul Mondial din 1990 fusese marcat de tacticile de tragere de timp ale multor echipe și mai ales de mingile trimise la portar, FIFA a schimbat regulile jocului. Începând din 1992, portarii nu mai aveau voie să prindă cu mâinile vreo minge pasată de coechipieri, excepție făcând pasele executate în cursul jocului, cu orice altă parte a corpului în afară de picior. Brusc, portarii aveau nevoie să învețe ceva nou: jocul de picior. Mulți au gafat grav la început, a fost multă confuzie în acele vremuri, dar nu și pentru un anume danez de la Manchester United. Peter Schmeichel a fost primul portar din fotbalul englez capabil să joace și fotbal, nu doar să poarte mănuși!
Numele campionului, dus mai departe. Intră în scenă Kasper Schmeichel
Primele antrenamente, evident, în tricoul de portar, au putut fi observate în grădina casei lor, împreună cu fiul altei vedete ale lui United, Alex, băiatul lui Steve Bruce. Altfel, dacă mergea cu tatăl său la antrenamente, obișnuia să stea în spatele porții, aducând toate mingile trase în afara cadrului porții. Așteptările sunt întotdeauna mari atunci când calci pe urmele unuia dintre cei mai buni și importanți oameni în domeniul său de activitate. Totuși, Peter a văzut o mostră de mentalitate potrivită și ambiția de a merge mai departe în fiul său, la o sesiune de antrenament a lui Aston Villa, echipa la care activa în 2001.
Chiar în Ajunul Crăciunului, l-a trimis să țină piept atacanților echipei care se afla pe locul 4 în acel moment în campionat. A fost un episod dificil pentru Kasper, întrucât după câteva lovituri încasate în stomac în urma unor lupte pentru balon, a ajuns acasă doar pentru câteva ore, deoarece o operație de apendicită avea să-i ocupe următoarele zile. Când s-a întors, era ca și cum nici nu s-ar fi întâmplat, iar Peter a apreciat acest lucru ca fiind un semnal că fiul lui poate face față la cel mai înalt nivel în fotbal. Principalele calități pe care le prezenta erau entuziasmul, dorința, dar și puterea de a învăța foarte repede ceea ce are de făcut, rememorând în cap toate intervențiile care i-au plăcut și încercând să le aplice.
Ce l-a ajutat foarte mult a fost experiența îndeaproape într-un club imens, cum este Manchester United, acomodarea cu o echipă cu pretenții uriașe, dar întotdeauna sub umbra mult mai celebrului tată, de care declară că încă nu a scăpat în proporție de 100%, comparațiile fiind nesfârșite, deși a reușit să-și facă un nume al lui, propriu.

Debutul îl reușește la marea rivală a lui United, Manchester City (pentru care a apărat și Peter și de la care s-a retras după doar un sezon, în 2003). Totuși, cea mai mare performanță apare abia în 2016, când și-a adjudecat titlul de campion al Angliei.
Seniorul Schmeichel spune că a simțit o bucurie de 2 ori mai mare față de oricare titlu pe care l-a luat în toată cariera, ceea ce nu e puțin lucru.
Cam asta ar putea fi singura explicație posibilă pentru titlul de Premier League adjudecat de mult mai puțin favorita Leicester City, în sezonul 2015/2016, în care totul a mers ceas pentru echipa vulpilor. O contribuție considerabilă i se atribuie portarului danez, a cărui performanță de a câștiga primul titlu de campion în Anglia, la 23 de ani distanță, la aceeași vârstă (29 de ani) cu a tatălui său (campion în 1993, cu Manchester United) și în aceeași zi (2 mai), nu o putem încadra decât în domeniul suprarealului. Mai mult, ambele campanii încununate de succes au venit după o etapă în care principala urmăritoare nu a reușit să câștige (Aston Villa a pierdut cu 1-0 în fața lui Oldham, pe când Tottenham a reușit doar un 2-2 pe terenul lui Chelsea, meci urmărit de jucătorii lui Leicester acasă la Jamie Vardy și sărbătorind în privat, nu pe teren).
Cum a reușit Kasper Schmeichel să-și depășească tatăl…
… într-o după-amiază însorită de august.
26 august 2017. În a treia etapă a sezonului din Premier League, Kasper Schmeichel se îmbracă în alb pentru meciul pe stadionul unde numele tatălui său e venerat. În Manchester United – Leicester City e 0-0, în minutul 52, când Danny Simpson, fost Diavol, dar campion al Angliei cu Vulpile, face henț în careu și Lukaku așează mingea pe punctul cu var. Kasper urma să reușească ceva ce lui Peter nu-i ieșise: să apere un penalty pe Old Trafford!

Cei doi nu sunt singurul cuplu tată-fiu care se poate lăuda cu această reușită, de a câștiga Premier League (deși sunt singurul cuplu biologic care reușește asta și având aceeași poziție în teren), alăturându-se lui Ian Wright, campion în ’98 cu Arsenal și fiului său adoptiv, Shaun Wright-Philipps, care a reușit să smulgă un titlu cu Chelsea, în 2006. Vor reuși oare să ducă această tradiție și mai departe cu băiatul lui Kasper, Max? Deja acest nume, Schmeichel, a intrat în istorie și în memoria multor fani ai fotbalului englez, dar cu siguranță va rămâne cimentat în mintea oricărui apropiat al sportului, dacă acest băiețel va deveni portar și va câștiga la rându-i titlul de campion în Premier League și câștigător al Cupei Angliei.
Nu rămâne decât să așteptăm, să lăsăm destinul să-și urmeze cursul și atunci poate îl vom vedea și pe Kasper cu un nou status la Twitter sau ce o mai fi la modă atunci, care să scrie la fel ca tatăl său: „Tată al unui campion în Premier League”.
Pe Marius îl găsești pe Facebook și pe Twitter.
În seria originală Tată și fiu, pe Tackle.ro, mai poți citi despre:
- Bebeto și Mattheus
- Zinedine și Enzo Zidane
- Patrick și Justin Kluivert
- Diego și Giovanni Simeone
- Lilian și Marcus Thuram
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.